Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Στο 1/2 οι δόσεις στεγαστικών δανείων στο δημόσιο, αυξημένη εποπτεία για τους ιδιώτες.



Τη δραστική μείωση της παρακράτησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και όσων έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών . Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στο PSI, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι επίκειται υπουργική απόφαση από τον ίδιο για τη ρύθμιση, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις ρυθμίσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων: «Έχουμε ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις γι' όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η έκδοση της απόφασής μου, με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και η παρακράτηση θα μειωθεί στο μισό. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος»,


Για τα στεγαστικά δάνεια του ιδιωτικού τομέα 
Αναφερόμενος στα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:
«Έχω πει κατ' επανάληψη για όσους με παρακολουθούν ότι για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες που οφείλουν δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά Ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι' αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της».

Υπογράμμισε την αυξημένη εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση των ιδιωτικών δανείων, λέγοντας:
«Έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη. Οι τράπεζες έχουν -επαναλαμβάνω- κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική».

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: