Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τα στοιχεία του βουλευτή που κατέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό ζητά η Βουλή.



Τη διαδικασία της ακρόασης του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη από την Επιτροπή Θεσμών κεκλεισμένων των θυρών ή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι δυνατό να ακολουθήσει η Βουλή, ώστε να γίνει γνωστό το όνομα του βουλευτή ο οποίος εξήγαγε ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού. Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δεδομένου ότι ο κ. Νικολούδης δεν είναι δυνατό να αποκαλύψει ο ίδιος το όνομα διότι σε αυτή την περίπτωση διαπράττει ποινικό αδίκημα, αναζητείται μία από τις δύο παραπάνω λύσεις.

«Υπάρχει ανάγκη να γίνει γνωστό το όνομα. Το καλύτερο είναι να το πει ο ίδιος, όμως σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία μας θα εξαντλήσει τις νόμιμες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να δημοσιοποιηθεί το όνομα», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Παρεμβαίνοντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης γνωστοποίησε ότι - σε αναμονή και του προέδρου της Βουλής - συζήτησε ήδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης την πρότασή του να κληθεί σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Νικολούδης για να αποκαλύψει το όνομα και κατόπιν η Βουλή οίκοθεν θα κάνει το καθήκον της. Ο κ. Νιώτης πάντως, απηύθυνε και πάλι έκκληση να αυτοαποκαλυφθεί ο βουλευτής.
Το θέμα έθιξε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας ο οποίος, αφού είπε πως θα πρέπει ο ίδιος ο βουλευτής να βγει στον λαό να το πει «γιατί αυτό θα είναι καλύτερο και για εκείνον και για όλο το πολιτικό σύστημα» τόνισε πως αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να το κάνει η Βουλή.
Θετικά στάθηκε απέναντι στο αίτημα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος, επιπλέον, από τον κ. Παπαϊωάννου ζήτησε να δεσμευτεί για το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα έχει ευτυχή κατάληξη η υπόθεση αυτή. «Είναι αυτονόητο πως αφορά το σήμερα», απάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Νωρίτερα, σήμερα, με επιστολή του προς τον κ. Νικολούδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, Βαγγέλης Αργύρης, ζήτησε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του βουλευτή.

Επίσης, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, να δώσει η Βουλή το όνομα του βουλευτή, έτσι ώστε να μην αιωρούνται σκιές σε βάρους του συνόλου των βουλευτών.

Ο κ. Νιώτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Θανάση Οικονόμου, Μιχάλη Κατρίνη, Φραγκίσκο Παρασύρη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αφροδίτη Παπαθανάση, ότι θα κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Το όνομα του βουλευτή του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα. Ζητώ από τον Πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου κ. Αργύρη, να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Υπενθυμίζεται πως τη σχετική αναφορά για τον εν λόγω βουλευτή έκανε χθες, χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Νικολούδης κατά την ενημέρωση της Επιτροπή Θεσμών του κοινοβουλίου για τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Δεν ξέρουμε αν νόμιμα ή παράνομα έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού στο εξωτερικό από τον βουλευτή, ούτε ποιος είναι, καθώς αφορά τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 των πολιτικών, οι οποίες είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Πάντως, ο κ. Νικολούδης όφειλε να είχε επικοινωνήσει και να είχε στείλει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όλα τα στοιχεία που προέκυψαν για τον βουλευτή, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων και να διαπιστωθεί αν το έμβασμα στο εξωτερικό έχει δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση, το 2011» δήλωσε για το θέμα ο κ. Αργύρης, ο οποίος αναμένεται να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νικολούδη.
Δημοσιοποίηση του ονόματος ζητά και η Μπακογιάννη

Τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο από τον οποίο ζήτησε να δημοσιοποιήσει άμεσα τα στοιχεία του βουλευτή που φέρεται να έχει μεταφέρει καταθέσεις 1.000.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η καχυποψία και η δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς, επιβάλλει σε όλους να έχουν καθαρές θέσεις και να μην γίνονται ανεκτοί συμψηφισμοί και θολές γενικεύσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.
Προθεσμία ως την Τρίτη για βουλευτές με «θολά» πόθεν έσχες

Στο μεταξύ, προθεσμία έως την Τρίτη -ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής- έχουν «τρεις με τέσσερις» βουλευτές για να διευκρινίσουν τις ανακρίβειες που διαπιστώθηκαν στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» τους, καθώς τα στοιχεία που έχουν καταθέσει έως σήμερα δεν κρίνονται «πειστικά».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, «δύο επιλογές έχει η Επιτροπή αν δεν συμμορφωθούν ή να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους ή να παραπεμφθούν οι υποθέσεις τους στον εισαγγελέα Εφετών».

Ο κ. Αργύρης είπε ακόμη ότι από τους 34 συνολικά βουλευτές για τους οποίους έγινε έλεγχος καθώς εμφάνιζαν στις δηλώσεις τους σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις που δήλωσαν το 2010 σε σχέση με το 2009, για τρεις με τέσσερις βουλευτές εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα αφού τα δικαιολογητικά που κατέθεσαν δεν είναι πειστικά.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: