Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πετρέλαιο θέρμανσης - Ζήτημα τιμής και εμπιστοσύνης.



Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣπρώην υφυπουργός Οικονομικών

ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ εμπιστοσύνη ξανά στην πολιτική, πρέπει, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί να αποδείξουν -στην πράξη- ότι ξέρουν τι κάνουν, ότι σχεδιάζουν σωστά και ότι αντιμετωπίζουν με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ένα τέτοιο ζήτημα, που έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας, είναι αυτό του πετρελαίου θέρμανσης.


ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ κλιματολογικές συνθήκες που έπληξαν έντονα περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό με την άνοδο διεθνώς στην τιμή του πετρελαίου και την υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Είναι φανερό ότι πλήττονται ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και, γενικά, οικονομικά ασθενέστερες και ευπαθείς ομάδες, που σε συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας μας είναι αναγκασμένοι να δαπανούν πάνω από 500 ευρώ μηνιαίως για πετρέλαιο θέρμανσης και για περίοδο έως οκτώ μηνών. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά όχι μόνο να δώσει λύση, αλλά ούτε καν να συζητήσει το θέμα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις κομμάτων και τοπικών φορέων και παρά το γεγονός ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, είναι αναγκαίο να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία και να αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, που συνδέεται άμεσα ακόμη και με την επιβίωση πολλών συμπολιτών μας.
ΕΝΑ ΑΠΟ τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί στο νέο φορολογικό σύστημα, είναι η πλήρης εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και την είσπραξη των διαφυγόντων δημοσίων εσόδων. Αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις. Εξαίρεση ορισμένων περιοχών της πατρίδας μας, λόγω ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, από την πλήρη εξομοίωση δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί αυτό θα ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο. Οι λύσεις, επομένως είναι δύο: Επιστροφή στο παλαιό καθεστώς με μειωμένο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για όλη την επικράτεια ή χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στη βάση οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων κατανάλωσης, που μπορούν να προκύψουν από την επεξεργασία των αρχείων του συστήματος «΄Ηφαιστος», με το οποίο γινόταν η επιστροφή του φόρου στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης.

ΟΣΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ την κατάσταση όπως έχει, και το κοινωνικό πρόβλημα εντείνεται και δημόσια έσοδα χάνονται από τη μείωση της κατανάλωσης και από το γεγονός ότι στις παραμεθόριες περιοχές αγοράζεται πετρέλαιο θέρμανσης σε γειτονικές χώρες και η παράνομη υλοτομία «οργιάζει», με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον της πατρίδας μας.


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews, την Κυριακή 26.2.2012)


www.thesprotiamews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: