Στο Ευρωκοινοβούλιο έφθασε η έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την επίδραση του εντομοκτόνου imidacloprid, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεταλλαξιγενέσεις στα λεμφοκύτταρα, όταν αλληλεπιδρά με νιτρικό κάλιο, το οποίο βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό! Το θέμα έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 13 Ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και οι Έλληνες Κρίτων Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).
Στην ερώτηση περιγράφονται τα εξής:
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική μείωση των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι η θνησιμότητα των μελισσών σε κάποιες περιοχές αγγίζει το 80% αντί για 5% που είναι το φυσιολογικό. Πλήθος δημοσιευμένων μελετών συνδέει τις απώλειες των μελισσιών με τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων. Πρόκειται για εντομοκτόνα που κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού, μέχρι και στη γύρη, επηρεάζοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων.
Τα πιο γνωστά είναι τα imidacloprid, clothianidin, thiamethoxam και fipronil. Τα νεονικοτινοειδή δηλητηριάζουν τις μέλισσες προκαλώντας είτε άμεση θνησιμότητα, είτε αλλαγές στη συμπεριφορά τους, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα γεννώνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών και στον άνθρωπο καθώς πλήθος στοιχείων καταδεικνύει ότι είναι νευροτοξικά για πολλούς οργανισμούς.
Επιπλέον, εργαστηριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδειξε ότι το imidacloprid μπορεί να προκαλέσει μεταλλαξιγενέσεις στα λεμφοκύτταρα όταν αλληλεπιδρά με νιτρικό κάλιο το οποίο βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά (NO3) βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Οι μέλισσες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επικονίαση συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος τους στη διατροφική ασφάλεια, καθώς μέσω της επικονίασης ρυθμίζουν το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία και Ιταλία έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση των επιβλαβών για τις καλλιέργειες εντόμων. Την ίδια στιγμή, πληθώρα επιστημονικών στοιχείων καταδεικνύει τη σχέση αυτών των εντομοκτόνων με τους μαζικούς θανάτους των μελισσών. Το γεγονός αυτό οδήγησε κάποια κράτη μέλη, μετά από έντονες αντιδράσεις των μελισσοκόμων, να λάβουν μέτρα για την προστασία των μελισσών, αναστέλλοντας την άδεια κυκλοφορίας σκευασμάτων που περιείχαν νεονικοτινοειδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η Γερμανία απαγόρευσε τη χρήση όλων των νεονικοτινοειδών, παρόλο που η εταιρεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η BAYER. Στη συνέχεια, η ΕΕ εξέδωσε την Οδηγία 2010/21 ζητώντας από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα προστασίας των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή. Δεδομένης της τεράστιας σημασίας των μελισσών στην επικονίαση και την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία κρίνεται αναγκαίο η Επιτροπή να απαγορεύσει τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων στην ΕΕ.»
Ακολουθούν τα ονόματα των ευρωβουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση:
Κρίτων Αρσένης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), Πάβελ Ποτς (Σοσιαλιστές, Τσεχία), Καρίν Κάντενμπαχ (Σοσιαλιστές, Αυστρία), Γιανούζ Γουοτσιετσόφσκι (Συντηρητικοί, Πολωνία), Καρτίκα Λιοτάρντ (Ενωτική Αριστερά, Ολλανδία), Νικόλαος Χουντής (Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα), Τζιομάρια Ούτζας (Φιλελεύθεροι, Ιταλία), Μπας Εϊκχάουτ (Πράσινοι, Ολλανδία), Σαμπίν Γουίλς (Ενωτική Αριστερά, Γερμανία), Τσάμπα Ταμπάτζι (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία), Μαρίζα Ματίας (Ενωτική Αριστερά, Πορτογαλία), Αντρέα Τσανόνι (Φιλελεύθεροι, Ιταλία) Σέρτζιο Σιλβέστρις (Λαϊκό Κόμμα, Ιταλία), Άλοτζ Πέτερλε (Λαϊκό Κόμμα, Σλοβενία).
www.ipirotikovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου