Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι φαινόμενο ηθικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο.



Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Τάσος Κουράκης με ερώτησή τους, το οξύ ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, μετά την αθέτηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα σίτισης που είχε εξαγγείλει η κα Χριστοφιλοπούλου.
Οι βουλευτές ρωτούν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση γι' αυτό, δεδομένου ότι το πρόβλημα υποσιτισμού εντείνεται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σχολεία και δήμοι.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση

Θέμα: Παραμένει ανεφάρμοστο το πρόγραμμα σίτισης μαθητών.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου είχε χαρακτηρίσει «λαϊκίστικη προπαγάνδα» τις καταγγελίες των περιστατικών υποσιτισμού μαθητών στα ελληνικά σχολεία. Σήμερα, δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και το ίδιο το ΥΠΔΒΜΘ, δια της υφυπουργού κας Χριστοφιλοπούλου, με δηλώσεις της, παραδέχεται την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης και μάλιστα σε μια μεγάλη κατηγορία σχολείων, η δραματική κατάσταση των οποίων καλύπτεται κάτω από τον εύσχημο όρο «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας».
Η ουσία όμως είναι ότι ενώ βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της σχολικής χρονιάς κι ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί, εδώ κι ένα μήνα, μέσα στη Βουλή, το «πιλοτικό» πρόγραμμα, ενταγμένο σε κονδύλια του ΕΣΠΑ, με μικρογεύματα σε 18 σχολεία της Αττικής, το πρόγραμμα παραμένει ανεφάρμοστο, ενώ μένουν καταφανώς ακάλυπτα και τα σχολεία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Μάλιστα δε, σύμφωνα με δημοσίευμα, η υφυπουργός παραδέχτηκε ότι το ΥΠΔΒΜΘ έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο λύσεων για όλα αυτά τα σχολεία που εντάσσονται στις ΖΕΠ, σε συνεργασία με την διοίκηση της εκπαίδευσης ή και μεμονωμένα σχολεία, καθώς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς φορείς, και βιομηχανίες τροφίμων, αλλά ότι για λόγους «παιδαγωγικής διακριτικότητας» δεν δίνει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία! Ακόμα παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και ακόμα καθορίζονται ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.
Επειδή ο υποσιτισμός των παιδιών είναι φαινόμενο ηθικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο, εκτός κάθε στοιχειώδους πλαισίου δημοκρατικής λειτουργίας για κάθε σύγχρονη και μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα
Επειδή το επείγον και το ανυπόφορο του ζητήματος υπερβαίνει τα πλαίσια κάθε είδους «διακριτικότητας» και η αποσιώπησή του αποτελεί στην ουσία συγκάλυψη της εγκληματικής ολιγωρίας ή ανικανότητας αντιμετώπισης από την πλευρά των κατ' εξοχήν υπεύθυνων να βρουν άμεσα λύσεις , που είναι η κυβέρνηση και οι εποπτευόμενοι κρατικοί φορείς.
Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται η κα Υπουργός :
  • Ποια και πόσα είναι τα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πανελλαδικά; Τι στοιχεία έχει το Υπουργείο από τους Δήμους και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για τον αριθμό των μαθητών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης και πότε θα τα δώσει στη δημοσιότητα;
  • Πότε θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και εφαρμογή του προγράμματος σίτισης; Θα επεκταθεί σε πανελλαδική κλίμακα όπως οι ανάγκες επιτάσσουν;
  • Έχει ενταχθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου, το πρόγραμμα σίτισης σε κονδύλι του ΕΣΠΑ; Σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει υποδομές και το προσωπικό των Δήμων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτρης Παπαδημούλης
Τάσος Κουράκης


www.sibilla-gr.blpgspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: