Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τέλος οι μονιμοποιήσεις στο δημόσιο.



Προσλήψεις μόνο με σύμβαση ορισμένου χρόνου θα γίνονται στο δημόσιο. Το Ε΄ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου αποφάσισε ότι η μονιμότητα αποτελεί πλέον παρελθόν.



Στο Δημόσιο υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησής τους, έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρέπεμψε για οριστική κρίση το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επεξεργάστηκαν δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία υπηρεσιών ασύλου και το δεύτερο την οργάνωση και τη λειτουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε (γνωμοδοτήσεις 22 και 23/2012) ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μεταξύ του κράτους ή άλλων φορέων δημόσιας εξουσίας αφενός και φυσικών προσώπων αφετέρου.

Ακόμη, οι δικαστές επισημαίνουν ότι ρητά το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση των προσώπων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη οποιασδήποτε κατηγορίας θέσεων, καθώς και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: