Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Υπερχείλισε ο Καλαμάς.. Σπίτια και περιουσίες κάτω από τα νερά..[ΦΩΤΟ]

Κάτω από τα νερά βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι κάμποι της Βρυσσέλας και της Κορύτιανης . Η περιοχή έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη από την υπερχείλιση του Καλαμά.

Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, σπίτια υπέστησαν ζημιές, αγροτικές εγκαταστάσεις επίσης.

Όλα μέσα στις λάσπες, κόποι βουλιαγμένοι στα λασπόνερα.Οι κάτοικοι των παρακαλάμιων περιοχών θεωρούν πως τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πού βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά στην περιοχή του Ραγίου.

Το φαινόμενο επιτείνουν εκατοντάδες κορμοί νεκρών πλατάνων από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του και δημιουργούν φράγματα σε διάφορα σημεία του ποταμού.

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ και των παρακαλάμιων Κοινοτήτων, με ψήφισμά τους από τις 12 Ιανουαρίου απευθύνουν έκκληση για λήψη μέτρων και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει στη σύσταση συντονιστικού οργάνου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλαιοκκλησίου, Γολάς, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης.

Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι τα χωριά πλημμυρίζουν «εθιμοτυπικά» κάθε χρόνο και ο ποταμός Καλαμάς παρασύρει καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, περιουσίες, δρόμους.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων να χάνονται κάτω από τα νερά του ποταμού, καλλιέργειες μηδικής να καταστρέφονται σε μία νύχτα, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία λόγω των πλημμυρών του ποταμού που φτάνει και κλείνει το οδικό δίκτυο», σημειώνουν.

https://www.epiruspost.gr

1 σχόλιο:

M. Ka.... είπε...

Ας ανοίξουμε επί τέλους το φράγμα!
Δεν καταλαβαίνω τι συμφέροντα μπορεί να υπάρχουν ώστε να μην ανοίγει ενώ σε κάθε προεκλογικο αγώνα οι κάτοικοι εκλιπαρούν και οι πολιτικοί ....υπόσχονται....