Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Εκρηκτική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, αίτημα κρατικής ενίσχυσης από τους κτηνοτρόφους

Με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι περιγράφουν μια αφόρητη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας. «Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, η τιμή παραγωγού στο κτηνοτροφικό καλαμπόκι έχει ανέβει στα 25 λεπτά το κιλό. Σε αυτές τις τιμές όμως, έρχονται να προστεθούν τα παιχνίδια μεσαζόντων που κάνουν την ζωή δύσκολη και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, αφού κερδοσκοπούν διπλά εις βάρος τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης παραγωγικής ομάδας, όπως αναφέρουν συνομιλητές της Agrenda.  Ανοδική μεταβολή σημειώνουν οι τιμές στο κτηνοτροφικό κριθάρι, το μαλακό σιτάρι και το τριφύλλι. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πράξεις ανέβασαν την τιμή του κριθαριού ακόμα και στα 22 λεπτά το κιλό, όσο τα μαλακά σιτάρια φεύγουν από την αποθήκη παραγωγού με 20 και 21 λεπτά ανάλογα την περιοχή, ενώ το τριφύλλι κυμαίνεται πέριξ των 25 λεπτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ,  «έχουμε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά όλων των ειδών ζωοτροφών, αφού οι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, κάθε εναλλακτικό τρόπο διατροφής των ζώων, που  αναζητούν οι κτηνοτρόφοι». 

Στρεβλώσεις παρατηρούνται φυσικά και στις παγκόσμιες αγορές, όπου η σόγια διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια αγροτικών προϊόντων σε ιστορικά υψηλές τιμές σταθερά άνω των 12 σεντς ανά μπούσελ. Πέραν της πανδημίας, τόσο η ξηρασία στην Λατινική Αμερική που αναμένεται πως θα κόψει σημαντικά τις παραγωγές σόγιας και καλαμποκιού που αναμένονται  σε μερικούς μήνες, όσο και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών από την Κίνα, ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές αγροτικών πρώτων υλών που αξιοποιούνται στις ζωοτροφές. 

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι βλέπουν μειώσεις στην τιμή παραγωγού στα περισσότερα είδη κρεάτων, όσο η αύξηση στο αιγοπρόβειο γάλα, μετά από πενταετή κρίση χαμηλών τιμών, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών.

Σε αυτό το ασφυκτικό λοιπόν περιβάλλον οι κτηνοτρόφοι ζητούν: 

  • Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας, λόγω των επιπτώσεων του COVID- 19 στη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

  • Την πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ και να αποφασιστεί από κοινού, η οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Επίσης προτείνουν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: