Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Επερώτηση του Χρήστου Γκόκα για τους επιλαχόντες αγρότες των Σχεδίων Βελτίωσης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον μεγάλο αριθμό επιλαχόντων αγροτών των Σχεδίων Βελτίωσης του 2018.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι από τον Ιούλιο του 2020 έχουν κάνει παρεμβάσεις στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, χωρίς ακόμα η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες ολόκληρης της χώρας.

Επιπλέον αναφέρουν τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών-επενδυτών που ανήκουν στην κατηγορία επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης και είναι κυρίως από την Κεντρική Ελλάδα, ενώ έχει σκοπό τη διεύρυνση με συμμετοχή από όλη την Ελλάδα, καθώς το θέμα επηρεάζει όλους τους αγρότες. Το Συντονιστικό αυτό έχει ως στόχο την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών στα Σχέδια Βελτίωσης, εφόσον ήδη έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν ένα σημαντικό μέτρο στήριξης για τους αγρότες, συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Η εξάντληση και η έλλειψη κονδυλίων που επικαλείται το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να καλυφθεί με νέα ποσά από το απερχόμενο ΠΑΑ ή το νέο ΠΑΑ, ή ακόμα και από άλλους εθνικούς πόρους, όπως αντίστοιχα συνέβη με την εξισωτική αποζημίωση.

Παράλληλα σημειώνουν ότι από τη διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης έχει όφελος και η Πολιτεία, μέσω της καταβολής του ΦΠΑ και των φόρων, καθώς οι αγρότες –επενδυτές  συμμετέχουν κατά το ήμισυ με ίδια κεφάλαια, ενώ από πολλούς κλάδους αγροτών υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον κ. Υπουργό, αν γνωρίζει το θέμα που έχει ανακύψει με το μεγάλο αριθμό επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης και αν σκοπεύει να εντάξει στο εν λόγω Πρόγραμμα όλους τους επιλαχόντες αγρότες με τη διάθεση νέων κονδυλίων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: