Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ο Καλαμάς "κατάπιε" περιουσίες - Να δοθούν άμεσα λύσεις ζητούν πρόεδροι κοινοτήτων και ΤΟΕΒ

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στη Θεσπρωτία από τα νερά του Καλαμά. 

Καλλιέργειες και εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πλημμύρισαν, ενώ δρόμοι δίπλα σ' αυτόν, όπως σημείο της επαρχιακής οδού Βρυσσέλας-Μενίνας, γέμισαν από τα νερά του.

Eιδικότερα 22000 στρέμματα με 17000 δέντρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και ακτινίδια έχουν βουλιάξει στη λάσπη.

Την ίδια στιγμή, εκπροσωπώντας τους κατοίκους, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και ΤΟΕΒ παρακαλαμίων κοινοτήτων ζητούν τη λήψη μέτρων.

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που υπογράφει η Βάσω Γκόρου,  αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατρέψει ο ποταμός Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου.

Χιλιάδες ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια βρίσκονται μέσα σε αυτή τη λίμνη.

22000 στρέμματα με 17000 δέντρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και ακτινίδια έχουν βουλιάξει στη λάσπη.".

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλιοεκκλησίου, Γολά, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης ζητούν με ψήφισμά τους  να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί.

Στο ψήφισμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τονίζεται ότι "τα χωριά πλημμυρίζουν «εθιμοτυπικά» και ο Καλαμάς παρασύρει καλλιέργειες, περιουσίες, δρόμους".

Και προσθέτουν: "Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων να χάνονται κάτω από τα νερά του ποταμού, καλλιέργειες μηδικής να καταστρέφονται σε μία νύχτα, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία, λόγω των πλημμυρών του ποταμού που φτάνει και κλείνει το οδικό δίκτυο».

https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: