Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Εκλογές στις Κοινότητες: Τι ακριβώς αλλάζει με πληθυσμιακό όριο τους 500 κατοίκους

Λεπτομέρειες για το νέο εκλογικό σύστημα των αιρετών οργάνων στις Κοινότητες, αναλόγως του εάν έχουν περισσότερους ή λιγότερους από 500 κατοίκους, ανακοίνωσαν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο οι Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας. 

Ακολουθούν τα σχετικά με τις Κοινότητες αποσπάσματα από το ενημερωτικό υλικό που επισήμως δημοσιοποίησαν:

Η ενδοδημοτική εκπροσώπηση:

Κατάργηση της 3ης ξεχωριστής κάλπης που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του 2019 για την εκλογή Κοινοτικών Συμβουλίων.

Μετονομασία των Κοινοτήτων σε Δημοτικές Κοινότητες, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αναφορά στην κατάσταση πριν το 1997 με τους 6.500 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

- Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, ο επιτυχών Συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η πλειοψηφία στο Δήμο με την πλειοψηφία στις μεγάλες Δημοτικές Κοινότητες.

Κάθε Συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των Δήμων, καθώς και στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής (με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων), καθώς και στους Δήμους του μητροπολιτικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.  Τα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (γνωστά παλαιότερα και Διαμερισματικά Συμβούλια) εξαιρούνται αυτής της κατάργησης.

ΚΑΤΩ ΤΩΝ 500 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

- Σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας Εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός Συνδυασμών).   

- Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των Συνδυασμών που συμμετέχουν στις Δημοτικές Εκλογές.

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η επόμενη θητεία των Δημοτικών Αρχών θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί 31η Δεκεμβρίου 2029.

Οι Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν 13 και 20 Οκτωβρίου 2023. 

Η υποβολή υποψηφιοτήτων έως 30 Ιουνίου 2023 σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

https://www.airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: