Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ημερίδα στην Πρέβεζα για την Προστασία και Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων από το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Save Αμβρακικός!-Ημερίδα στην Πρέβεζα για την Προστασία και Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων

Τα γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα, τα κτηνοτροφικά απόβλητα ιδιαίτερα στις πηγές του Λούρου ποταμού, τα αστικά απόβλητα των παράκτιων αστικών περιοχών και τα απόβλητα των μονάδων των ιχθυοκαλλιεργειών είναι οι μόνιμες πηγές ρύπανσης του Αμβρακικού Κόλπου, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με θέμα την "Προστασία και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων Ν.Πρέβεζας".

IMG 0176

Ο κ. Σκούρας Δημήτριος, καθηγητής του Τμήματος Επιστημών και κοσμήτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στη Γεωργία και τους υδάτινους πόρους ενώ στη συνέχεια ο κ. Καραγεώργος Πέτρος, Δρ. χημικός μηχανικός από το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού μίλησε για τις βασικές παραμέτρους παρακολούθησης των σημαντικότερων Υγροτοπικών Συστημάτων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού δημιουργώντας αρκετούς προβληματισμούς αλλά και ερωτηματικά για το κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός μπορεί ή επιθυμεί να ελέγξει τις πηγές ρύπανσης του Αμβρακικού.

IMG 0174

«Είχαν τοποθετηθεί κάποτε στον Αμβρακικό τηλεμετρικοί σταθμοί, ας υποθέσουμε ότι δουλεύανε αυτή τη στιγμή και είχαμε τα δεδομένα και χτύπαγε alarm σε έναν τηλεμετρικό σταθμό...έχουμε σχέδιο διαχείρισης; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε από εκεί και πέρα; Θέτω ένα απλό ερώτημα.. το περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργάζονται και να δίνουν στο τέλος μια σωστά δομημένη πληροφορία. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Δεύτερο παράδειγμα είναι ότι ακούμε για μελέτες, έχουν γίνει ένα κάρο μελέτες αυτή τη στιγμή για τον Αμβρακικό, υπάρχει μια υπηρεσία, ένας φορέας γιατί ακόμη και εμείς προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσουμε δεδομένα από τις υπόλοιπες υπηρεσίες να δούμε σε τι φάση είμαστε και αν χρειάζεται να γίνουν νέες μελέτες... Λέμε ότι έχουν γίνει βιολογικοί καθαρισμοί ή μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Υπάρχουν δεδομένα αυτή τη στιγμή τα οποία να βεβαιώνουν ότι αυτές οι μονάδες λειτουργούν σωστά; Μπορεί κανείς να αποφανθεί και να έχει δεδομένα μέσω δειγματοληψιών και επίσημων αποτελεσμάτων που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι μονάδες λειτουργούν κανονικά; Ένα ερώτημα θέτω...» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Καραγεώργος ο οποίος μέσα από τα στοιχεία των δειγματοληψιών που έγιναν σε διάφορα σημεία (Λούρο, Άραχθο, Αμβρακικό) ανέφερε μερικές διαπιστώσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το ότι ανιχνεύτηκαν 3 εντομοκτόνα, εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο βάσει της λίστας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και 6 μυκητοκτόνα, εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο, ενώ από τα 6 μόνο το ένα ενδείκνυται για τις ντόπιες καλλιέργειες, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι σωστά ενημερωμένοι οι αγρότες...

IMG 9440

«Τις υγροτοπικές περιοχές δεν αξίζει μόνο να τις διατηρήσουμε εξαιτίας της βιοποικιλότητάς τους, οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε και επειδή ρυθμίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και επειδή υπάρχει και εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και επειδή συντελούν και στην ανακύκλωση και τον καθαρισμό των υδάτων. Κατά τη γνώμη μας η εντατικοποίηση των δράσεων πρέπει να εστιαστούν σε 3 βασικούς άξονες, ο πρώτος είναι οι έλεγχοι τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και καταπολέμησης παράνομων δραστηριοτήτων, ο δεύτερος η παροχή συμβουλευτικών δράσεων στους παραγωγικούς φορείς (αγρότες, συνεταιρισμούς, βιομηχανίες) και τρίτον όσον αφορά την επεξεργασία ειδικά των αποβλήτων, είναι αναγκαιότητα η δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης υπολειμμάτων/αποβλήτων (βιοαέριο, κομπόστ) στην περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Καραγεώργος ο οποίος δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στη σταδιακή μείωση του οξυγόνου στον Αμβρακικό Κόλπο σε σχέση με το βάθος, σημειώνοντας πως υπάρχει μόνιμη υποξικότητα σε βάθη μεγαλύτερα των 20 μέτρων και συνθήκες πλήρους ανοξίας σε βάθη μεγαλύτερα των 30 μέτρων.

IMG 0188

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Αλμπάνης Τριαντάφυλλος, καθηγητής του Τμήματος Χημείας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε στα φυτοφάρμακα, τις εφαρμογές τους και την εκτίμηση των επιπτώσεων που έχουν στο υδατικό περιβάλλον, την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

IMG 0193

«Είναι γεγονός πως βρίσκεται το σύστημα κάτω από μια συνεχή πίεση και μπορούμε σίγουρα να συμπεράνουμε πως ο Αμβρακικός βρίσκεται σε περιβαλλοντικό κίνδυνο. Η άσκηση συγκεκριμένων αγροτικών πρακτικών υποβάθμισαν την ποιότητα των υδάτων και έτσι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση του οικοσυστήματος του Αμβρακικού, είναι η εισαγωγή συγκεκριμένων όρων και κανόνων για τη σωστή αγροτική δραστηριότητα» κατέληξε ο κ. Αλμπάνης ενώ στη συνέχεια η κα Χελά Δήμητρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια και Πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην «επίδραση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην παράκτια ζώνη» και ο κ. Σαΐνης Ιωάννης, Δρ. Βιολόγος στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απάντησε στο ερώτημα για το αν «παράγουν τα θαλάσσια κυανοβακτήρια ηπατοτοξίνες» εστιάζοντας στην περίπτωση του Αμβρακικού.

IMG 0194

Η Ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: