Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γ.Παπανδρέου στο ''Πρώτο Θέμα'': Χτίζουμε τη νέα πλειοψηφία.Το Κίνημα θα είναι δυνατό στην νέα Βουλή

papandreou-kidiso

Την βεβαιότητα του πως το Κίνημα όχι μόνο θα είναι στην νέα Βουλή, αλλά θα αποτελέσει και τον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων εκφράζει με συνέντευξη του στο "Πρώτο Θέμα" ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στη νέα Βουλή που θα αναδείξουν οι κάλπες το Κίνημά σας θα εκπροσωπείται;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως και θα εκπροσωπείται. Και μάλιστα δυνατά. Με πολύ περισσότερους βουλευτές απ" όσους ορισμένοι υπολογίζουν. Το δε Κίνημά μας με την παρουσία του αποτελεί εγγύηση για όσους επιθυμούν συνεργασία με προοδευτικό πρόσημο. Γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του στις σημερινές συνθήκες. Το ποσοστό που θα λάβουμε θα είναι η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών. Δεν συνηθίζω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά περιμένετε και θα το δείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, αλλά οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεστε, έστω και οριακά, κάτω από το 3%.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ξέρω τι λένε και ποιες σταθμίσεις χρησιμοποιούν για ένα νέο κόμμα όπως το δικό μας, αλλά το βράδυ της Κυριακής θα δείτε πως, τουλάχιστον για το Κίνημα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, θα έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δεχθώ, αλλά όμως.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συγγνώμη, που τώρα σας διακόπτω εγώ. Όμως, πριν μου πείτε την ένστασή σας, να συμπληρώσω πως εμείς είμαστε ένα Κίνημα μόλις 20 ημερών. Τώρα ξεκινήσαμε. Τώρα δημιουργούνται οι πυρήνες και οι ομάδες πρωτοβουλίας, μέσα μάλιστα από μορφές αυτοοργάνωσης, σε ολόκληρη τη χώρα. Παρότι η μεταχείριση από την Πολιτεία και τα Μέσα Ενημέρωσης, ως νέο κόμμα που είμαστε, ήταν άνιση σε σχέση με τα άλλα κόμματα, εν τούτοις σε ολόκληρη την Ελλάδα το Κίνημά μας αναπτύσσει μεγάλη δυναμική την οποία ενδεχομένως δεν μπορούν να συλλάβουν τα δείγματα των δημοσκόπων. Ακόμη είναι αρκετοί αυτοί που δεν ταυτίζουν το όνομα του Κινήματός μας με την πρωτοβουλία που ανέλαβα, ενώ υπάρχει και σύγχυση, την οποία μάλιστα κάποιοι καλλιεργούν και εσκεμμένα. Όμως, παρόλα τα εμπόδια, εμείς προχωρούμε. Κάθε μέρα το Κίνημα το αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες. Εξάλλου, αυτό φαίνεται και στις συγκεντρώσεις που κάνουμε. Για ένα νέο κόμμα, και σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, είναι μεγάλες και ενθουσιώδεις. Νομίζω πως εκτός από τον κόσμο το βλέπετε και σεις οι δημοσιογράφοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί αλήθεια φύγατε από το ΠΑΣΟΚ; Γιατί το διασπάσατε όπως σας κατηγορούν ο κ. Βενιζέλος και άλλα «επώνυμα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ το διέσπασα ή αυτοί το διέλυσαν και πανηγύριζαν στις ευρωεκλογές για το 8%; Τι θέλατε να κάνω; Να σβήσει ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού; Η πρωτοβουλία που ανέλαβα, συνιστά μια δημιουργική ρήξη, που απαντά σε ένα πραγματικό υπαρξιακό ζήτημα για τις αρχές, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές των προοδευτικών δυνάμεων.
Είναι μια πρωτοβουλία λυτρωτική, που απεγκλωβίζει και απελευθερώνει δυνάμεις της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.
Η παρουσία αυτών των δυνάμεων στη Βουλή, είναι μια ιστορική ανάγκη. Είχα χρέος να αναλάβω τις ευθύνες μου και να ανταποκριθώ σε αυτήν την ανάγκη.
Το ΠΑΣΟΚ από Κίνημα Λαού έγινε ουρά και συνιστώσα της Δεξιάς. Από κίνημα συμμετοχής και αγώνων έγινε μηχανισμός αξιωματούχων. Από κίνημα βάσης έγινε ένα μόρφωμα διαπραγματεύσεων κορυφής. Ε, αυτό δεν μπορούσα να το ανεχθώ άλλο. Δεν μπορούσαν να το δεχθούν τα χιλιάδες στελέχη μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες των οπαδών μας. Η ίδρυση του Κινήματος ήταν μια πράξη λύτρωσης και απελευθέρωσης για όλους μας. Για όλο το δημοκρατικό χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αυτός ήταν ο λόγος που ιδρύσατε το Κίνημα και όχι κάποιο προσωπικό καπρίτσιο όπως λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τίποτε το προσωπικό κ. Φελέκη. Εγώ θέλω ένα κίνημα βάσης. Ένα κίνημα αξιών, συμμετοχής και αγώνων. Αυτοί ενδιαφέρονται για τη σχέση με την εξουσία. Εγώ ενδιαφέρομαι για τη σχέση με την κοινωνία! Με τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τη νεολαία, τα κοινωνικά κινήματα. Είναι άλλες οι προτεραιότητες μας. Το Κίνημα, των σοσιαλιστικών ιδεών, των δημοκρατικών αξιών, των κοινωνικών αγώνων, των μικρομεσαίων, των πατριωτών που ίδρυσε ο πατέρας μου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1974 έχει μεταλλαχθεί σήμερα σε ένα μηχανισμό κατοχής και νομής εξουσίας. Αυτό θέλω, θέλουμε, ν" αλλάξουμε. Στις 3 Γενάρη του 2015 κάναμε αυτό που έκανε ο Ανδρέας στις 3 Σεπτέμβρη 1974.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε πολύ που σας ξαναδιακόπτω, αλλά ο κ. Βενιζέλος και τα άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη λένε πως με αυτό που κάνατε, που φτιάξατε άλλο κόμμα, κηλιδώνετε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ το κηλιδώνω ή αυτοί που κατάντησαν το ΠΑΣΟΚ όπως το κατάντησαν; Επιτέλους, να σταματήσει η καπηλεία με το όνομα του Ανδρέα. Ποιοί είναι αυτοί που μπορούν να μιλάνε εκ μέρους του; Εγώ αυτό που ξέρω είναι αυτό που έκανε το 1974 ο Αντρέας: Δημιουργική ρήξη με το τότε κομματικό κατεστημένο. Αυτό κάνουμε και εμείς σήμερα με το Κίνημα. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των χιλιάδων αγωνιστών του, των εκατομμυρίων οπαδών του. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των αγώνων, της συμμετοχής, των ρήξεων, της Αλλαγής. Είναι μια καρικατούρα. Λοιπόν, να τελειώνουν τα καλαμπούρια. Είμαστε το νέο, το σύγχρονο  ριζοσπαστικό πατριωτικό Κίνημα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, ο νέος σταθμός στην ιστορική διαδρομή των δυνάμεων της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την εντύπωση πως αυτό τον χώρο που περιγράφετε τον έχει σήμερα καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είμαι σίγουρος πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το καταφέρει. Προσπαθεί, και πρόσκαιρα φαίνεται πως το καταφέρνει, να τον λεηλατήσει εκλογικά. Πολιτικά και ιδεολογικά όμως ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες δεν έχουν σχέση με το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Έχουν άλλες καταβολές και οι στόχοι και οι προτεραιότητές τους, όπως τουλάχιστον έλεγαν μέχρι πρόσφατα, ήταν διαφορετικές από αυτές που έχει ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό κόμμα. Εκμεταλλεύτηκαν τις παρενέργειες από το δίπολο «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που τεχνηέντως καλλιεργήθηκε, και «φούσκωσαν» εκλογικά. Αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση θα δούμε αν μπορούν και για πόσο να αντέξουν το πλαίσιο της σύνεσης, των πραγματικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, των πολιτικών συνθέσεων και των δημοκρατικών αλλαγών,  το οποίο έχει ανάγκη η χώρα. Μακάρι, για το καλό της χώρας και του λαού μας, να τα καταφέρουν. Δεν είμαι όμως σίγουρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, το Κίνημά σας, θα στηρίξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχει αυτοδυναμία;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια να υπάρξουν δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές στον τόπο. Να σταματήσει η λιτότητα, η υπερφορολόγηση, το σπάταλο κράτος, ο κομματισμός και η διαφθορά Η οποιοδήποτε συνεργασία, εάν υπάρξει, θα είναι προγραμματική. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει πως πλέον κανείς μόνος του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εάν κατανοήσει πως για να φύγουμε από την εξάρτηση των δανειστών μας χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συγκεκριμένο δικό μας Ελληνικό Σχέδιο βαθύτατων αλλαγών, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανόρθωσης. Εάν δεχθεί να θέσουμε σε δημοψήφισμα τη συμφωνία με τους δανειστές μας για το τέλος του μνημονίου, τη διευθέτηση του χρέους και τις αλλαγές που θα γίνουν την επόμενη ημέρα. Εάν τα αποδεχθεί όλα αυτά θα μπορούσαμε να δούμε και το είδος της κυβερνητικής συνεργασίας ή της κοινοβουλευτικής ανοχής που μπορεί αυτή η διακομματική συνννενόηση να λάβει. Γι" αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να πάρει από τώρα ξεκάθαρη θέση για την πρότασή μας να αποφασίσουν οι πολίτες, με δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Υποστηρίζουν ότι, εκφράζουν αυθεντικά τα συμφέροντα του λαού, γιατί φοβούνται τη γνώμη του πολίτη;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί όλα αυτά που λέτε, ενώ δεν ξέρω και αν θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί σας καθώς σας κατηγορεί πως είστε ο πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και υπό την επιτήρηση της τρόϊκας.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ έβαλα τη χώρα στο μνημόνιο; Αυτή είναι η μαρξιστική προσέγγιση και ανάλυση του κ. Τσίπρα για τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και τις αιτίες που μας οδήγησαν στην εξάρτηση από τους δανειστές μας; Αν αυτή είναι να μας την πουν καθαρά. Αν νομίζουν πως το μνημόνιο και η τρόϊκα ήταν μια απλή πολιτική απόφαση και μιά διοικητική πράξη υπογραφής, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτε για την κρίση και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για όλα όσα πρέπει να γίνουν. Εγώ κ. Φελέκη υπέγραψα το μνημόνιο επειδή εκείνη τη στιγμή η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού και γονατισμένη από τα ελλείμματα και την αναξιοπιστία, δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές ώστε να ανταπεξέλθει το κράτος στις υποχρεώσεις του Δεν το έφερα εγώ το μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιός το έφερε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κ. Καραμανλής το έφερε. Ή καλύτερα: Το θεσμικά ανάπηρο και σπάταλο κράτος το οποίο ο Καραμανλής το υπηρέτησε, χωρίς την παραμικρή αντίσταση, το έφερε. Οι χρόνιες δυσπλασίες που η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν θέλησε ή δεν ασχολήθηκε για να τις θεραπεύσει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανοήσει πως αυτές είναι το πρόβλημα και όχι το μνημόνιο, τότε σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο και η χώρα θα κινδυνεύσει να εκτροχιαστεί. Αν δεν υπήρχε η αδυναμία πολιτικής συνννενόησης στο εσωτερικό και η τιμωρητική διάθεση που υπήρχε από το διευθυντήριο της Ε.Ε. για την Ελλάδα, τότε το μνημόνιο θα μπορούσε να είναι και μια ευκαιρία. Δεν λέω πως η συνταγή ήταν καλή. Όχι, κάθε άλλο. Όμως θα μπορούσαμε να την αλλάξουμε αν υπήρχε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και ένα επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο. Και φυσικά αν ήταν αληθινά τα στοιχεία που μας έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση για όσα παραλάβαμε το 2009 και ιδιαίτερα το έλλειμμα που από το 6% που έλεγε ήταν τελικά κοντά στο 16%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ή θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα αντικειμενικά μεγάλο πρόβλημα αυτές τις ημέρες και το οποίο ενδεχομένως μετά τις εκλογές θα οξυνθεί.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τι εννοείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ τη μεγάλη εκκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όντως, πολύ σοβαρό πρόβλημα. Νομίζω πως χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι ψυχραιμία. Ο φόβος απ" όπου κι αν καλλιεργείται είναι πολύ κακός σύμβουλος. Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνον στη ρευστότητα των τραπεζών, την πιστοληπτική ικανότητα και εμπιστοσύνη των οποίων πρέπει να διαφυλάξουμε, αλλά προσθέτουν και καινούργια εμπόδια στη διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση. Αν δεν σταματήσει η εκκροή καταθέσεων και δεν αντιστραφεί η τάση, τότε ενδεχομένως τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρουμε για να επέλθει συμφωνία με τους δανειστές μας να είναι περισσότερα από το ένα δις. που υπολόγιζε η κυβέρνηση Σαμαρά. Και σίγουρα αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας. Αν αυτό, ένεκα αυτής της εξέλιξης, συρρικνωθεί έτι περαιτέρω, μην αποκλείετε το 2015 αντί για ανάπτυξη να έχουμε ύφεση. Κάτι που θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση νομίζετε πως θα τα καταφέρει καλύτερα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας; Υπάρχει κάτι που φοβάστε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το μόνο που φοβάμαι, είναι μην καταφύγουν σε ανεδαφικές επιλογές, που θα ρισκάρουν σε μια ζαριά τη χώρα. Αν νομίζουν πως θα πάνε στις Βρυξέλλες, θα πουν αυτά που λένε εδώ και οι εταίροι μας θα υποχωρήσουν, είναι γελασμένοι. Σίγουρα οι εταίροι μας δεν θέλουν να χρεωκοπήσουμε. Θέλουν να παραμείνουμε στο ευρώ. Σίγουρα θα λάβουν υπόψιν τους την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Όμως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αλλάξει την πολιτική της. Το διευθυντήριο που την καθοδηγεί είναι συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο. Αυτό πρέπει να αλλάξει και κάποια στιγμή θα αλλάξει. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς μέχρι τότε. Εμείς έχουμε άμεσες και πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης, ενώ δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θεωρείτε πως ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Μέρκελ έχοντας τη συμπαράσταση των ριζοσπαστικών κινημάτων του Νότου; Μα, αυτή η πολιτική λιτότητας δεν αντέχεται άλλο κι αυτό αρχίζουν να το λένε πολλοί στην Ευρώπη.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φυσικά και πρέπει να σταματήσει η λιτότητα. Φυσικά και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης. Φυσικά και πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές. Φυσικά και πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό new deal. Και πολλά άλλα, τα οποία εγώ έλεγα από την πρώτη στιγμή όταν πήρα την «καυτή πατάτα» από τον Κ. Καραμανλή. Μόνον που τότε δεν με άκουγε κανείς, ενώ είχα και στο εσωτερικό της χώρας τον κ. Σαμαρά να βγάζει λόγους δισεκατομμυρίων στο Ζάππειο και τον κ. Τσίπρα στην κάτω πλατεία του Συντάγματος με τους αγανακτισμένους. Όμως αν ο κ. Τσίπρας νομίζει πως θα τους εκβιάσει και η Μέρκελ θα υποκύψει δεν ξέρει την Ευρώπη, δεν ξέρει τους κανόνες, δεν ξέρει τις αγορές, δεν ξέρει από διαπραγμάτευση, δεν ξέρει τη Γερμανία και την Μέρκελ. Αν πάει μ" αυτά τα μυαλά θα σπάσει το κεφάλι του στον τοίχο. Γι" αυτό λέω πως χρειάζεται πολιτική συνεννόηση, συναίνεση και ένα Ελληνικό Σχέδιο με δικές μας βαθιές αλλαγές, το οποίο πρέπει να θέσουμε υπόψιν των εταίρων μας και με βάση αυτό να διαπραγματευθούμε και οριστική διεθέτηση του χρέους που θα βάλει τέλος για πάντα στην ανασφάλεια και θα απελευθερώσει πόρους για ανάπτυξη, πρόνοια, παιδεία. Και μετά την όποια συμφωνία πετύχουμε να τη θέσουμε σε δημοψήφισμα. Σημειώνω, πως το δημοψήφισμα, ως όρος για την τελική υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι και ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί εκ μέρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να τελειώσουμε με το θέμα που ξεκινήσαμε. Αν τελικά δεν μπείτε στη Βουλή τι θα κάνετε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, θα μπούμε και μάλιστα, το Κίνημα θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όμως δεν μπείτε;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα συνεχίσω. Θα συνεχίσουμε. Εμείς, το Κίνημα δεν το φτιάξαμε μόνον για τις εκλογές. Δεν το φτιάξαμε για τις δημοσκοπήσεις. Δεν το φτιάξαμε γιατί θέλαμε καρέκλες. Αυτές τις είχαμε και τις αφήσαμε γιατί θέλουμε τις ιδέες και τις αξίες μας να τις κάνουμε πράξη. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν. Το ξεκίνημα τώρα έγινε. Δεν δημιουργήσαμε άλλο ένα κόμμα. Φτιάχνουμε ένα νέο, συμμετοχικό και με αυτοοργάνωση Κίνημα που στόχο έχει να ξανακερδίσει την πλειοψηφία του λαού. Γι" αυτό θα δουλέψουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αμέσως μετά τις εκλογές θα κάνουμε το συνέδριο μας. Θα είναι ανοιχτό και σε άλλους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους Κι από άλλους χώρους, συλλογικότητες και κινήσεις από τη μεγάλη Παράταξη της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.
Ξεκινήσαμε να χτίζουμε τη Νέα Πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: