Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Διαφθορά: Με κομμένα τα φρένα στον κατήφορο


9 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς. Αυτή είναι η ημέρα που κάθε χρόνο από το 2003 «γιορτάζεται» η σύναψη της Σύμβασης Κατά της Διαφθοράς του ΟΗΕ και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι οικουμενικού ενδιαφέροντος, καθώς η διαφθορά απαντάται τόσο στις πλούσιες, όσο και στις φτωχές χώρες, αλλά ζημιώνει και υποθάλπει περισσότερο τους φτωχούς λαούς. Επίσης συνεισφέρει στην πολιτική αστάθεια, την ανισότητα, τη φτώχεια και την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού κράτους.

Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολίτες, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του «Προγράμματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς» βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μπορείτε να δείτε εδώ
για το Οικουμενικό Σύμφωνο Κατά της Διαφθοράς. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε την Έκθεση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς για το 2014, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου για την κατάσταση αναφορικά με το πρόβλημα της διαφθοράς στην ΕΕ, τις ενέργειες που προτείνονται να γίνουν από τα κράτη-μέλη και την αποτελεσματικότητα των θεσμικών οργάνων και των μηχανισμών ελέγχου. Η έκθεση υπάρχει εδώ.
Τέλος, πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της για το Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2014. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στις 9 Δεκεμβρίου καλούμαστε να αναλογιστούμε, να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε, αλλά προπάντων να αποφασίσουμε. Πρέπει αυτός ο κατήφορος να σταματήσει; Θα παρακολουθούμε αδιάφορα, θα κάνουμε γκριμάτσες ενόχλησης και απέχθειας, θα λέμε «έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζει τίποτα»;
Σχεδόν σε καθημερινή βάση ανακοινώνεται και κάποιο κρούσμα διαφθοράς: στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στο δημόσιο τομέα, στα νοσοκομεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Τα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος και την όξυνση του φαινομένου είναι συντριπτικά, αλλά αυτό που ξεπερνάει την ευαίσθητη γραμμή της ανοχής και οδηγεί στη συνενοχή, είναι όταν απλά κουνάμε το κεφάλι σκεφτόμενοι ότι «έτσι είναι η χώρα μας, αυτοί είμαστε, αυτά μας κάνουν».
Αν βρισκόμασταν σε ένα αυτοκίνητο που δεν είχε φρένα και κατέβαινε σε απότομη κατηφόρα, θα περιμέναμε με στωικότητα πότε θα γκρεμοτσακιστούμε, ευελπιστώντας ότι η θεά τύχη και ο απομηχανής θεός θα μας έσωζε την τελευταία στιγμή;


Δεν υπάρχουν σχόλια: