Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μετά την υποψηφιότητα Δήμα: λύνοντας την εξίσωση των 180


Οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, δείχνουν την κυβέρνηση να δυσκολεύεται στην διασφάλιση των 180 ψήφων.  Οι Ν. Φούντα, Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας, δηλαδή οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που την Παρασκευή υπέγραψαν κείμενο υπέρ της συναινετικής εκλογής προέδρου,  δήλωσαν  ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα. Το ίδιο ανακοίνωσαν οι ανεξάρτητοι Π. Τατσόπουλος και Π. Μουτσινάς όπως και νωρίτερα ο Μ. Ανδρουλάκης. Μόνο ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς εμφανίστηκε θετικός, με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, στην στήριξη των οποίων πόνταρε η κυβέρνηση, να κάνουν αμφίσημες δηλώσεις ή να σιωπούν. 

Χθες βράδυ, όταν έγινε γνωστή η επίσπευση της προεδρικής εκλογής 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου οι τρεις ψηφοφορίες, οι βουλευτές από την ψήφο των οποίων εξαρτάται το αν θα στηθούν κάλπες στις αρχές του 2015 προσπαθούσαν να καταλάβουν το βαθύ περιεχόμενο του κυβερνητικού αιφνιδιασμού. Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να προλάβει όποιους άλλους στην Κεντροαριστερά εργάζονταν για τη δημιουργία νέου κόμματος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους κινούνται γύρω από τους Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που κάνει τα δικά του σχέδια. Αλλά το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση μεταθέτει χρονικά τη λήψη των μέτρων που απαιτεί η τρόικα και φέρνει τους βουλευτές  μπροστά στο δίλημμα να δώσουν εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη συμφωνία της επόμενης μέρας με τους δανειστές ή να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Η ιδέα είναι ότι, αν γίνουν εκλογές την 1η Φεβρουαρίου ή στις 8 του μήνα, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγες μέρες, θα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα, επομένως χωρίς συμφωνία οικονομικής στήριξης από τους θεσμικούς πιστωτές και χωρίς τα 11 δισ.ευρώ του ΤΧΣ, χωρίς καν τα 1,8 δισ της δόσης από τον EFSF που εκκρεμεί. Με το τέλος της δίμηνης παράτασης στα μέσα Φεβρουαρίου η χώρα θα μείνει μετέωρη και θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους πιστωτές από τη στιγμή που οι αγορές, πιθανότατα, θα είναι κλειστές. Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί ουσιαστικά την αναβολή της διαπραγμάτευσης για την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση αλλά και για την προληπτική γραμμή πίστωσης ώστε να ξεκαθαριστεί στο εσωτερικό το πολιτικό τοπίο. 
Με άλλα λόγια, οι δανειστές θέλουν να βρουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε πλήρη οικονομική αδυναμία ώστε, σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, επομένως εκ των πραγμάτων η κάλυψή τους θα είναι το πρώτο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον γίνουν εκλογές. 
Η προεκλογική περίοδος έχει, ατύπως, ήδη ξεκινήσει και θα είναι σκληρή, τόσο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελίσσεται τις επόμενες εβδομάδες. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει πόλωση και κινδυνολογία. Το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η δυσκολία να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία με τους πιστωτές οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα και στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δίνουν χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος στην προεδρική εκλογή, καλώντας τους βουλευτές να αποφασίσουν αν θέλουν μια ομαλή ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα ή μια περιπέτεια με άγνωστη έκβαση. 
Η εξίσωση των 180 
Για να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να ακολουθήσουν την κυβέρνηση (155 έδρες) η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών (είναι 24) αλλά επίσης να γίνουν διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ (10 έδρες) και τους ΑΝΕΛ (12 έδρες). Και τα δύο κόμματα επίσημα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αν στην πρώτη ψηφοφορία ο αριθμός των θετικών ψήφων είναι πάνω από 170, τότε έχουν πιθανότητες να πετύχουν το 180 στην τρίτη ψηφοφορία. 
Ο πρώτος από τους ανεξάρτητους βουλευτές που αντέδρασε ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι». Ηταν ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός για την κυβέρνηση καθώς ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρούταν από εκείνους που θα μπορούσαν, τελικά, να πουν το «ναι». 
Σίγουρο θεωρείται το «ναι» - εκτός των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - της ανεξάρτητης Κατερίνας Μάρκου που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και το έχει δηλώσει (αναμένεται να κατέβει στις εκλογές με το Ποτάμι). Θετικά βλέπει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και ο Παναγιώτης Μελάς που αποχώρησε προ ημερών από τους ΑΝΕΛ. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει πρόεδρο ανάλογα με το πρόσωπο και σήμερα σημείωσε ότι «αντιμετωπίζει θετικά την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμου». «Κινούμαι σε θετική κατεύθυνση», δήλωσε. 
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Σπύρου Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Χρήστου Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανού. Θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κουράκος, Γ.Κασαπίδης, Γ. Νταβρής, ενώ δίνουν πιθανότητες στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρα, λιγότερο στον Ν. Τσούκαλη (βουλευτής ΔΗΜΑΡ). Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ για τους οποίους πιστεύεται από κάποιες πλευρές ότι μπορεί να κινηθούν εκτός κομματικής γραμμής είναι οι Π. Χαϊκάλης, Γ. Δημαράς, Γ. Αβραμίδης και Ελενα Κουντουρά, ενώ όλα είναι πιθανά για τους δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα. 
Αμφίθυμη στάση έχουν κρατήσει μέχρι τώρα οι Β. Καπερνάρος (έχει πει ότι θα μιλήσει με τους ψηφοφόρους του), Β. Πολύδωρας (έχει πει ότι θα υπερψήφιζε αν ήταν ο 180ος) και η Μίκα Ιατρίδη. Από εκεί και πέρα, ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο για τον Μάρκο Μπόλαρη. «Κλειδωμένα», εξάλλου, θεωρούνται τα «όχι» της Θεοδώρας Τζάκρη, του Θ.Παραστατίδη, Οδυσσέα Βουδούρη, Ραχήλ Μαρκή, Χρ. Γιαταγάνα.  Ο δε Πάρις Μουτσινάς, που αρχικά παρουσιαζόταν ως πιθανός υποστηρικτής της εκλογής Πρόεδρου από την παρούσα Βουλή στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στις διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, για να προσθέσει ότι «δεν είναι θέμα προσώπου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: