Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η απίστευτη «Οδύσσεια» για την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στην Πρέβεζα


Την στιγμή που όλα έδειχναν ότι το Εσπερινό Λύκειο Πρέβεζας θα υλοποιηθεί, κυκλοφόρησε το πρώτο ανεπίσημο ΦΕΚ με τα υπό ίδρυση Σχολεία, στο οποίο δεν περιλαμβάνονταν το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας.
Ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό προκάλεσε η πληροφόρηση για την «Οδύσσεια» που αντιμετωπίζει η υπόθεση της ίδρυσης Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Πρέβεζα, μετά από όσα έγιναν γνωστά στη Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Πρόκειται περί εμπαιγμού των εκπαιδευτικών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας ή απλά ανεπάρκεια πολιτικής βούλησης;
Αν και η συζήτηση της ΕΛΜΕ δεν επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς το κεντρικό θέμα ήταν η εισήγηση της ΟΛΜΕ, εκτιμήσαμε πως το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύει την σχέση σήμερα μεταξύ κοινωνίας και Κράτους  και φανερώνει τον τρόπο που οι Υπηρεσίες λειτουργούν και δια της μέσης οδού αποφεύγουν τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η ίδρυση ενός Σχολείου, κατόπιν πιθανώς εντολών εξ άνωθεν.
Αξίζει να επισημάνουμε για το εσπερινό ΕΠΑΛ Λευκάδας στο οποίο φοιτούν 30 περίπου μαθητές, η έγκριση δόθηκε άμεσα, κάτι που δεν έγινε για το εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας στο οποίο πρόκειται να φοιτήσουν περισσότεροι από 100 μαθητές, βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η πολιτική βούληση που υπάρχει στο γειτονικό νησί και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει στην Πρέβεζα.


Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη Συνέλευση από τον τότε Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, η πρόταση ίδρυσης εσπερινού ΕΠΑΛ τέθηκε μετά ακριβώς από το κλείσιμο της ΕΠΑΣ, καθώς η ΕΛΜΕ επιθυμούσε να δώσει μια 'απάντηση' στην ανάγκη των παιδιών του Νομού να έχουν ένα Εσπερινό Τεχνικό Λύκειο. Οι διαδικασίες ήταν πολλές και έπρεπε σε δύο μέρες να ολοκληρωθούν.
Βγήκε απόφαση ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, παρουσιάστηκε στη συνέχεια στην Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Πρέβεζας όπου έγινε αποδεκτή και στη συνέχεια στο Δήμο Πρέβεζας όπου επίσης έγινε αποδεκτή μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ολόκληρος ο φάκελος για την ίδρυση του Σχολείου, δόθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να προωθηθεί στο Υπουργείο, δηλαδή η μεταφορά των δικαιολογητικών, καθώς η πρόταση είχε ήδη κατατεθεί  ηλεκτρονικά στο Υπουργείο.
Η ΕΛΜΕ θεώρησε εξαρχής ότι ήταν αναγκαίο να συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εσπερινό Τεχνικό Λύκειο όλες οι ειδικότητες, κάτι που έγινε, άλλωστε τα παιδιά είναι εκείνα που θα επιλέξουν στο τέλος τις ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν, αλλά υπάρχει και η αρμόδια Αρχή και Υπηρεσία που θα επιλέξει εάν οι ειδικότητες θα είναι λιγότερες ή περισσότερες.
Εν πρώτοις η ΕΛΜΕ είχε την εντύπωση πως - για το λόγο του ότι οι προτάσεις που έγιναν σε ολόκληρη την Χώρα για την ίδρυση Σχολείου ήταν ελάχιστες, μονοψήφιος αριθμός -  η πρότασή τους θα εγκρίνονταν σίγουρα. Θεωρούσε πως το θέμα ήταν τελειωμένο, καθώς διαβεβαιώθηκαν πως ο φάκελος ήταν πλήρης.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σε επικοινωνία του Υπουργείου Παιδείας με την ΕΛΜΕ τέθηκε το ζήτημα μείωσης των ειδικοτήτων του υπό ίδρυση Εσπερινού ΕΠΑΛ. Ακολούθησαν συζητήσεις με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το Υπουργείο και τελικά το αίτημα για όλες τις ειδικότητες έγινε για δεύτερη φορά αποδεκτό.
Την στιγμή που όλα έδειχναν ότι το Εσπερινό Λύκειο Πρέβεζας θα υλοποιηθεί, κυκλοφόρησε το πρώτο ανεπίσημο ΦΕΚ με τα υπό ίδρυση Σχολεία, στο οποίο δεν περιλαμβάνονταν το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας.
Η ΕΛΜΕ τότε έμαθε, δύο μήνες μετά από την αποστολή της πρότασης, πως ο φάκελος ήταν ελλιπής.

Η ανεπίσημη πληροφόρηση στην ΕΛΜΕ ήταν πως το θέμα δεν είχε την απαιτούμενη πολιτική στήριξη. Η δεύτερη πληροφόρηση ήταν πως δεν είχε τη στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην Προέδρου της ΕΛΜΕ με την Περιφερειακή Διευθύντρια, σε σχετικό ερώτημα για την έγκριση του φακέλου, η απάντηση ήταν πως δεν ήταν γνώστης του θέματος.
Η επόμενη ενημέρωση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας για το θέμα ήταν πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο φάκελος που είχε αποσταλεί προς έγκριση, δεν συνοδεύονταν από τη θετική εισήγηση της Περιφέρειας και αυτό επειδή δεν ήθελε το Σχολείο η Πρέβεζα (;).
Δηλαδή επί της ουσίας η Περιφερειακή Διευθύντρια ναι μεν ενέκρινε την πρόταση αλλά δεν την υπέγραψε ώστε να είναι και έγκυρη.
Ο δεύτερος λόγος. όπως ειπώθηκε στην ΕΛΜΕ,  που δεν υπογράφηκε η πρόταση είναι επειδή οι Υπηρεσίες βρίσκονται σε αναμονή για την αλλαγή του σχετικού Νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί πριν πέντε μήνες.
Μη έχοντας άλλη επιλογή, η ΕΛΜΕ Πρέβεζας ξεκίνησε κύκλο πιέσεων. Έφτιαξε νέα έγγραφα, τα απέστειλε στους Βουλευτές, στους Φορείς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Από το Γραφείο της Περιφερειακής Διευθύντριας τονίστηκε ανεπίσημα προς τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ, πως εάν αποστείλει νέα εισήγηση από την Πρέβεζα, τότε με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα της ίδρυσης θα αποσταλεί στο Υπουργείο προς έγκριση.
Στη συνέχεια, το ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν είχε ξανά το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας στα υπό ίδρυση Σχολεία.

Ξεκίνησε από την ΕΛΜΕ ένας δεύτερος κύκλος πιέσεων και τελικά έλαβε τη διαβεβαίωση πως το Σχολείο θα μπει σε συμπληρωματικό ΦΕΚ. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, η ΕΛΜΕ περιμένει το νέο ΦΕΚ που είναι έτοιμο προς δημοσίευση.
Το αρνητικό αυτής της παράξενης υπόθεσης, είναι πως εάν η πρόταση εγκρίνονταν από τον Ιούνιο, όπως συνέβη για το Σχολείο της Λευκάδας, σήμερα το Σχολείο θα λειτουργούσε κανονικά, θα είχε μαθητές και τμήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δημοσίευση του πρώτου ΦΕΚ και στην προσπάθεια της ΕΛΜΕ να συμπεριληφθεί το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας στα υπό ίδρυση Σχολεία, τέθηκε για άλλες τρεις φορές από το Υπουργείο και τις Υπηρεσίες, το ζήτημα των ειδικοτήτων που περιελάμβανε η πρόταση.
Μέχρι σήμερα η ΕΛΜΕ είναι σε αναμονή. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πρέβεζας βρίσκεται στο νέο ΦΕΚ μεταξύ των υπό ίδρυση Σχολείων, με πετσοκομμένο όμως τον αριθμό των ειδικοτήτων.
Φαίνεται ότι η ίδρυση ενός Σχολείου σήμερα, αποτελεί μέγα κατόρθωμα και κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, εν αντιθέσει με το λουκέτο ενός Σχολείου που επιτυγχάνεται με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο μηδέν.
Εκείνο πάντως που προκαλεί θυμό, είναι πως η γειτονική Λευκάδα βρίσκεται πάλι ένα βήμα μπρος, καθώς με 30 μαθητές κατάφερε άμεσα να έχει Εσπερινό Λύκειο, ενώ η Πρέβεζα με 130 περιμένει ακόμα.
Το ερώτημα που προκύπτει. για ποιο λόγο δεν έθεσε αμέσως θέμα περιορισμού των ειδικοτήτων;
Πολιτική εκπροσώπηση μηδέν για την Πρέβεζα




Δεν υπάρχουν σχόλια: