Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Κώστας Μήτσης. Ο Ηπειρώτης, μεγαλύτερος 'Έλληνας ξενοδόχος, επένδυσε 400 εκατομμύρια ευρώ, μέσα στο 2013!


Διαβάστε τη συνέντευξη του μεγαλύτερου Έλληνα ξενοδόχου στο TimeTV

Τετρακόσιες χιλιάδες τουρίστες φιλοξένησε το 2013 στις 20 ξενοδοχειακές μονάδες του, ο μεγαλύτερος Έλληνας ξενοδόχος, ο Ηπειρώτης Κώστας Μήτσης, ο οποίος σε πείσμα της κρίσης επένδυσε 400 εκατ. ευρώ! Τι σκέφτεται όμως για τη σημερινή κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας ο επιχειρηματίας που απασχολεί 4.000 εργαζομένους και ο οποίος αύξησε τον κύκλο εργασιών του στα 150 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας μικτά κέρδη 60 εκατ. ευρώ; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; Ας τον παρακολουθήσουμε.

Κύριε Μήτση, πώς κύλησε τελικώς η εφετινή τουριστική χρονιά;
Αναμφίβολα ήταν μια εξαιρετική χρονιά για όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Ο τουρισμός αναδεικνύεται και σε στήριγμα για την οικονομία;
Είναι θα έλεγα ο μοναδικός τομέας που μπορεί να δώσει στην Ελλάδα τα εφόδια για να ανακάμψει η οικονομία και να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας. Η τουριστική οικονομία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην αύξηση του ΑΕΠ. Τον τουρισμό πρέπει να τον αγκαλιάσουμε όλοι μαζί. Να τον δούμε όλοι ως εθνικό προϊόν. Δεν είναι επιχειρηματίες και πελάτες, είναι εθνικό προϊόν και πρέπει ως τέτοιο να το αντιμετωπίσουμε και να πέσουμε όλοι μας με τα μούτρα να αναστήσουμε την
Ελλάδα μέσα από τον τουρισμό.

Μπορεί όμως αυτό να επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα, με τον σημερινό αριθμό ξένων επισκεπτών;
Μόνον αν αυξήσουμε τις κλίνες. Δεν έχουμε κλίνες. Τα 17,5 εκατ. ξένων τουριστών του 2013 ήταν αυτά που χώρεσε όλη η Ελλάδα. Αν είχαμε και άλλα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία θα είχαμε περισσότερο τουρισμό. ʼΑρα και το 2014, που λέμε ότι θα είναι καλύτερη χρονιά, θα φτάσουμε περίπου στα ίδια νούμερα αφού δεν έχουμε πού να τους φιλοξενήσουμε.ʼΑντε να φιλοξενήσουμε επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες αν διευρύνουμε τη low season, που είναι Απρίλιος, Μάιος και Οκτώβριος. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες κλίνες και – γιατί όχι; – να στοχεύσουμε σε εξάστερα ξενοδοχεία. Για να μπορούν αυτά τα αστέρια σε 5-10 χρόνια να είναι εμπορικά και να είναι μέσα στην αγορά απαιτούνται περισσότερα πράγματα.



Νιώθετε ότι έχει αντιστραφεί το κλίμα στο εξωτερικό υπέρ της Ελλάδας;
Αναμφίβολα. Με τις επαφές της κυβέρνησης και ειδικότερα του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας. Οι κυβερνώντες στην Ευρώπη άρχισαν πλέον να λένε «στηρίξτε την Ελλάδα». Δεν ξέρουμε κατά πόσον εκείνοι έχουν βοηθήσει την Ελλάδα βγάζοντας από τις χώρες τους λεφτά αλλά το ότι βγήκε ο Ολάν και είπε «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το τουριστικό ρεύμα από τη Γαλλία προς την Ελλάδα. Βγήκε η Μέρκελ μαζί με τον Σόιμπλε και είπαν το ίδιο και το ρεύμα από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 20%. Και αν είχαμε περισσότερες κλίνες θα είχε ανέβει πιο πολύ.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Νομίζω ότι το Υπουργείο Τουρισμού πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει το πρώτο υπουργείο στην κυβέρνηση. Είναι σημαντικό το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά το Υπουργείο Τουρισμού πρέπει να αποκτήσει μια μεγαλύτερη εξειδίκευση. Να αποκτήσει δηλαδή τον ίδιο ρόλο με τα αντίστοιχα υπουργεία ανταγωνιστριών χωρών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Να λειτουργεί μια καλή ομάδα ανθρώπων, της οποίας θα προΐσταται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό μπορεί να σώσει την οικονομία της χώρας. Ο τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί τα επόμενα δύο - τρία χρόνια να φθάσει τα 25 εκατ. επισκέπτες. Μη γελιόμαστε, η Ελλάδα για να βγει από το αδιέξοδό της πρέπει να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τρεις τομείς: κατά 50% ο τουρισμός, 30% η ναυτιλία και 20% η γεωργία και κτηνοτροφία. Αν αυτά τα τρία πράγματα οι διοικούντες τα λάβουν υπόψη σοβαρά και ασχοληθούν με αυτά χωρίς να αφήσουν την άλλη διοίκηση στην άκρη, η Ελλάδα θα πάει πολύ καλά. Πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει και προσπαθούν. Ίσως δεν ξέρουν πώς να το κάνουν μερικές φορές.

Οι δικές σας επιδόσεις ως ομίλου επιχειρήσεων πώς πήγαν το 2013;
Ήταν πάρα πολύ καλή χρονιά. Ο τζίρος μας ανέβηκε πάνω από 10%. Είχαμε την αβάντα των μειωμένων εξόδων, διότι μειώθηκαν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές, και όλα αυτά μας επέτρεψαν να έχουμε ένα μεγάλο κέρδος. Ο τζίρος μας ανήλθε περίπου στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 133 το 2012. Πιστεύουμε ότι και το 2014 θα έχουμε την ίδια ανοδική πορεία. Αντιστοίχως τα μικτά κέρδη σε όλον τον όμιλο ανήλθαν περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.

Πόσο κόσμο φιλοξενήσατε στα ξενοδοχεία σας;
Το 2013 φιλοξενήσαμε περίπου 400.000 πελάτες. Κάναμε μια σωστή κατανομή: 20% Ρώσους, 20% ʼΑγγλους, 20% Γερμανούς και 40% από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ένα μικρό κομμάτι από το Ισραήλ. Χώρες της Ευρώπης είναι οι σκανδιναβικές, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ά. 

Από τις ευρωπαϊκές αγορές ποιες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη δυναμική;
Η Γερμανία έχει ανοδική πορεία και από τα μηνύματα που παίρνουμε πάει καλύτερα και το 2014.



Η Ρωσία;
Στη ρωσική αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια κατακτήσαμε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών που μπορούμε να τον μεγαλώσουμε όσο επιθυμούμε. Δεν το κάνουμε όμως διότι φοβάμαι μη «χαλάσω» τους Γερμανούς, γιατί οι Γερμανοί όταν βλέπουν πολλούς Ρώσους φεύγουν από τα ξενοδοχεία. Η ρωσική αγορά για την Ελλάδα όμως είναι μια μεγάλη δεξαμενή από την οποία μπορεί κανείς να φέρει πολύ κόσμο. Η Ελλάδα είχε αύξηση 55% από αυτή την αγορά.

Είναι ωστόσο θετικό, κύριε Μήτση, το γεγονός ότι εσείς συνδυάζετε την αύξηση των μεγεθών με συνέχιση των επενδύσεών σας στα ξενοδοχεία σας. Πού κινήθηκε το επενδυτικό σας πρόγραμμα;
Κάναμε τέσσερα νέα ξενοδοχεία, επενδύοντας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Είναι το τελευταίο το Alila στη Ρόδο, το Laguna στην Κρήτη, το Blue Domes στην Κω και το Grand Serai στα Γιάννενα. Επιπλέον επενδύσαμε άλλα 200 εκατ. για την ανακαίνιση 9 ξενοδοχείων κάνοντας την αλυσίδα των μονάδων μας ολοκαίνουργια. Βαδίζουμε με καλές αυξήσεις των υπηρεσιών μας χωρίς να είναι υπέρογκες και να ενθουσιαζόμαστε από κάποιες καλές εποχές. Έχουμε επιλέξει κάποιους τουριστικούς φορείς στην Ευρώπη και έχουμε ακουμπήσει επάνω τους και αυτοί επάνω μας. Ο πρώτος της Κεντρικής Ευρώπης είναι ο Thomas Cook με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Χωρίς να απορρίπτουμε τους άλλους φορείς και τουριστικούς παράγοντες, έχουμε αυτή τη στιγμή από τον Thomas Cook περίπου 110.000 - 120.000 πελάτες.Γεγονός που αποτελεί και μια ισχυρή βάση.Ισχυρή. Και νούμερο δύο μετά είναι οι Ρώσοι, περίπου 70.000 - 80.000 πελάτες. ʼΑρα από αυτά τα δύο τουριστικά γραφεία έχουμε το 50% της δουλειάς μας.

Κύριε Μήτση, ακούγεται συχνά ότι οι τουρίστες που φιλοξενούνται με all inclusive πρόγραμμα δεν αφήνουν έσοδα στη χώρα. Τι έχετε να πείτε για αυτό; 
Πρώτον, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς διότι η διεθνής αγορά είναι all inclusive. Αν μια οικογένεια ήθελε να ταξιδέψει και δεν έβρισκε στην Ελλάδα all inclusive θα πήγαινε σε μια άλλη χώρα. Δεύτερον, τα χρήματα που θα έδινε ο πελάτης στο all inclusive για το ξενοδοχείο και να πιεί και καφέ στο καφενείο έξω θα είναι στην τιμή του all inclusive. Θα μου πεις τα παίρνει ο ξενοδόχος και δεν τα παίρνει η ταβέρνα. Έχει γίνει μια αλλαγή τα τελευτάια χρόνια με αυτό αλλά και ο ξενοδόχος τα δίνει πάλι αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα – τομάτες, πατάτες, σταφύλια. Όλα αυτά πάλι στην αγορά πέφτουν. Στον όμιλο Μήτση εργάζονται 4.000 άτομα. Γύρω όμως από αυτόν δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών. Σκεφθείτε ότι έχουμε 23.000 πελάτες κάθε μέρα. Αυτοί τρώνε 3 φορές την ημέρα, δηλαδή 69.000 κουβέρ καθημερινά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εργάζεται μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: