Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, σήμερα Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013. Ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, στην προσφώνηση του, πρότεινε, μία μεγάλη λεωφόρος των Αθηνών, να μετανομαστεί σε λεωφόρο Ηπειρωτών Ευεργετών, πρόταση που έκανε αποδεκτή ο Δήμαρχος, υποσχόμενος να την αξιολογήσει και υλοποιήσει σύντομα.Τηρώντας την παράδοση, που έχει πλέον δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου της, Βαγγέλη Κώτσου  με την συνοδεία της καταξιωμένης παραδοσιακής Ηπειρώτικης κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον Μιχάλη Ζάμπα, στο τραγούδι και το λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Σάκη Κάκκο στο ντέφι, επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013,  παραμονή της πρωτοχρονιάς, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, στο επί της οδού Αθηνάς, Δημαρχιακό Μέγαρο και έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Την χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συνόδευαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών,  ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης, ο Έφορος Τύπου Σπύρος Τζίμας,ο Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης και τα μέλη, Ηλέκτρα Κίκη, Σταματία Δάλλα, Ζαχαρίας Καψάλης, Διονύσης Τσούτσης και Χριστόφορος Ευθυμίου.


Κατά την προσφώνηση του ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, αναφέρθηκε στις δράσεις της κορυφαίας οργάνωσης των Αποδήμων Ηπειρωτών, στο ρόλο της για τη διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας, ως και στον διεκδικητικό της χαρακτήρα, που απορρέει από τις καταστατικές διατάξεις, για ζητήματα ανάπτυξης της Ηπείρου και στήριξης των κατοίκων της πατρώας γης, αλλά και αυτούς της Ηπειρωτικής αποδημίας.

Εστίασε στο γεγονός ότι ο κ. Καμίνης είναι Δήμαρχος της Αθήνας, της πόλης, που έχει δεχθεί πλουσιοπάροχα την Ηπειρώτικη Ευεργεσία, σημαντικότατο στοιχείο της Ηπειρωτικής Ευποιϊας. Η Ηπειρώτικη Ευεργεσία, είπε ''έντυσε'' την Αθήνα, με δεκάδες νεοκλασικά κτίρια, όπως το Ζάππειο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αστεροσκοπείο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και πολλά άλλα, που βλέπουμε και δίπλα μας, στην πλατεία Κοτζιά, η Εθνική Τράπεζα και το Μέγαρο Μελλά. Δυστυχώς, αυτό το έργο της ευποιίας των Ηπειρωτών, η ευεργεσία, που δεν είναι μόνο τα κτίρια, αλλά και δεκάδες Ιδρύματα και Εταιρείες Κοινοφελούς χαρακτήρα και προσφοράς, αλλά και οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, ακόμη και αυτοί που έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικοί, δεν τυχαίνει της αναγνώρισης της Ελληνικής Πολιτείας, που παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη Βούληση των διαθετών, ακόμη και σήμερα τα διοικεί κάτω απο αδιαφανείς διαδικασίες και  επιπλέον να παρουσιάζεται εν έτει 2014,το φαινόμενο, μερικά από αυτά, όπως τα ευαγή ιδρύματα της πόλεως των Ιωαννίνων, να διοικούνται βάσει τουρκικών φιρμανίων. Αλλά την προσφορά και εις  μνήμη των Ευεργετών μας, λησμόνησε η Πολιτεία, που ξέχασε να ονοματίσει  δρόμους και πλατείες δίδοντας το παράδειγμα της αναγνώρισης και ενθύμισης στους νεώτερους, το τι έχουν προσφέρει οι Ηπειρώτες στην Ελλάδα και το Έθνος, προσφορά που πρέπει να ακολουθούν και οι σύχρονοι Έλληνες. Ο Ιωάννης Δομπόλης, από το Ζαγόρι της Ηπείρου, ο πρώτος Ταμίας της χώρας, Υπουργός Οικονομικών λέγεται σήμερα, στην Κυβέρνηση Καπποδίστρια, μεγαλέμπορος πριν στην Μόσχα, που ήρθε να στηρίξει το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, εγκαταλείποντας την πετυχημένη και προσοδοφόρα εμπορική και βιομηχανική ενασχόληση του, που του προσέφεραν πλουσιοπάροχη ζωή, ιδρυτής με τα χρήματα του, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο χώρο, που είναι τα Προπύλαια και το κτιριακό συγκρότημα της Νομικής Σχολής, χώρο που εξαγόρασε και έκτισε τα κτίρια και που πέθανε στην κυριολεξία ''στην ψάθα'' που λέμε εμείς στην Ήπειρο, προσφέροντας τα πάντα για την Πατρίδα, αγνοείται παντελώς από την Πολιτεία, και ούτε ένας δρόμος, μία πλατεία δεν το μνημονεύει, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του στο γένος.Ποιά είναι αυτή η Σοφία, προφανώς η βασίλισσα, και τι έχει προσφέρει στο Έθνος, προς τιμή της οποίας έχει βαφτιστεί, ένας από τους σημαντικότερους δρόμους της Αθήνας; ρώτησε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κωνής. Και πρότεινε να ονομαστεί η Λεωφόρος Σοφίας σε Λεωφόρο Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη ή σε Λεωφόρο Ηπειρωτών Ευεργετών.


Στη συνέχεια ο  Αντπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, αναφέρθηκε στο δύσκολο, αυτή την περίοδο, ρόλο και έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιά περίοδο που η οικονομική κρίση πλήττει τον κοινωνικό και ενισχυτικό ρόλο και έργο της, που προσφέρετε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επαίνεσε τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, για το τεράστιο έργο του, να στεγάσει σε διάφορους χώρους του Δήμου, την πλειοψηφία των αστέγων και να σιτίσει στα δημοτικά σισσίτια χιλίαδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Αλλα και για το γεγονός ότι άλλαξε την εικόνα του Κέντρου της Αθήνας, που τα τελευταία χρόνια, είχε ''καταληφθεί'', από ανθρώπους παραβατικής συμπεριφοράς και χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ως εργαζόμενος στο Κέντρο της Αθήνας, τα 2-3 τελευταία χρόνια, βλέπω ένα ανθρώπινο κέντρο, πολύ διαφορετικό αυτού, των προηγούμενων χρόνων. Ευχήθηκε δε κλείνοντας την προσφώνηση του, κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της δημαρχιακής αρχής Αθηναίων.


Στην αντιφώνηση του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αφού αναγνώρισε το πλούσιο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και της διεκδίκησης σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, όπως για τον Άραχθο, τον Αώο, τον Αμβρακικό κόλπο, αλλά και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Ηπείρου, έκανε μια σύντομη αναφορά, στον κοινωνικό ρόλο και τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Αθηναίων, και τη βοήθεια που προσφέρει καθημερινά σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που σιτίζονται από τους υπαλλήλους του, αλλά και την παροχή στέγης σε άστεγους και έχοντες ανάγκη πολίτες, με μειωμένο προσωπικό ακόμη και της τάξης του 60%, σε κάποιες υπηρεσίες, σε σχέση με το χθες. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος είπε ότι μέλημα του Δήμου, αλλά του ιδίου και των συνεργατών του, είναι η παροχή κοινωνικού έργου σε όσους το έχουν ανάγκη και όσοι προστρέχουν. Κλείνοντας, είπε ότι θα διερευνήσει την πρόταση, για μετονομασία ενός μεγάλου δρόμου, της πόλεως των Αθηναίων, σε Λεωφόρο  Ηπειρωτών Ευεργετών, ευχόμενος το 2014 να βελτιώσει τις οικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.


Μετά τα κάλαντα, κατ΄επιθυμία του Δημάρχου, η Ηπειρώτικη κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, έπαιξαν και τραγούδησαν Ζαγορίσιους και Πωγωνίσιους σκοπούς, που σιγοτραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Χρόνια Πολλά και του χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: