Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Από το «φύλλο συκής» του Στουρνάρα, στο «μουστάκι αιχμής» του Χρύσανθου;Η λεγόμενη «Λαϊκή Δεξιά», το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακονίζουν τα... μαχαίρια για τον Γιάννη Στουρνάρα και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τον υπουργό Οικονομικών με αφορμή τους τελευταίους χειρισμούς του επί κρίσιμων θεμάτων. [iefimerida]

Ο ανάλγητος Στουρνάρας.
Είναι γενικευμένη πλέον η αίσθηση στα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι η κυβέρνηση υφίσταται μεγάλο πολιτικό κόστος εξαιτίας των χειρισμών του και των σκληρών μέτρων που εισηγείται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι παραμονές Χριστουγέννων διακινήθηκαν σενάρια περί διάσπασης του υπουργείου Οικονομικών -σε Οικονομίας και Οικονομικών- και τοποθέτήσης του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο πρώτο εξ αυτών.

Στόχος των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Στουρνάρας.
Οι χειρισμοί του κυρίου Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει έντονη γκρίνια βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Και η «γκρίνια» από το γαλάζιο στρατόπεδο φαίνεται να μην έχει τέλος αφού οι βουλευτές βρέθηκαν για μια ακόμη φορά εξοργισμένοι με τον τρόπο που επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης φέρνοντας ως παράδειγμα τους ιδιοκτήτες... πισίνας οι οποίοι όπως είπε σε περίπτωση μείωσης του φόρου κατά κάποιον τρόπο θα «επιδοτηθούν» και αυτοί για να την θερμαίνουν.

«Η μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επίσης σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μικρότερη λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας.

Διέψευσε οργισμένος τα σενάρια περί αντικατάστασής του.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος σχετικά, στο τέλος της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τα Χριστούγεννα για την αιθαλομίχλη διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινούνταν για διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών με τοποθέτηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη και διατήρηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτος σημειώνοντας πως «αυτά είναι στην φαντασία ορισμένων».

Διαψεύδει και το Μαξίμου
Στο ίδιο κλίμα και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και διαψεύσει τα σενάρια περί αλλαγής του ή κατάτμησης του υπουργείου με τοποθέτηση του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομίας.
Αλλωστε, οι διαπραγματεύσεις που ακολουθούν με την Τρόικα στις αρχές του 2014 καθιστούν το εν λόγω σενάριο απαγορευτικό, ενώ στα συν του κ. Στουρνάρα είναι και το γεγονός ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, καθώς. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοηθεί και το ότι o υπουργός Οικονομικών γίνεται ο αποδέκτης της εύκολης δυσαρέσκειας των βουλευτών είναι μία κατάσταση που βολεύει τους πάντες στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης.

Ο Λαζαρίδης σε αναβαθμισμένο ρόλο.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι αδιαμφισβήτητο ότι τον τελευταίο καιρό αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στα οικονομικά.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ο κ. Λαζαρίδης δεν ακολούθησε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής -κάτι το οποίο συμβαίνει σπανιότατα- και έμεινε στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις.
Μάλιστα, ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τον σάλο που προκάλεσε η διάταξη του κ. Στουρνάρα για τα ληξιπρόθεσμα και στην συνέχεια υπήρξε η παρέμβαση του πρωθυπουργού.


Σχολιασμός: Ο Σαμαράς δεν κράτησε το σπάσιμο των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ενοποίησε τα χαρτοφυλάκια, αφήνοντας τον Στουρνάρα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε υπέρ της πολιτικής και των χειρισμών του νυν "Τσάρου", οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι ο σάκος του μποξ για όλους τους επαναστάτες χωρίς αιτία των Κ.Ο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι Σαμαράς-Βενιζέλος χρησιμοποιούν τον ίδιο ως ασπίδα για να φανούν εκείνοι πιο αρεστοί στον κοσμάκη. Δεν ξεχνιέται εύκολα ο ακατέργαστος λαϊκισμός του Mega προ ημερών, όταν παρουσιάσε τον Σαμαρά να μην γνωρίζει την πρωτοβουλία Στουρνάρα ως προς την είσπραξη του 10% των βεβαιωμένων προστίμων, παρομοιάζοντας τον υπουργό Οικονομικών ότι λειτουργεί πίσω από τις πλάτες των λεβέντηδων Αντώνη και Βαγγέλη.

Γενικά όπου ακούτε πολύ βρίσιμο σε Στουρνάρα και Τρόικα, να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να την βγάλουν λάδι, οι "καλοί μπάτσοι", δείχνοντας με το δάχτυλο τον "κακό μπάτσο", τον "ανάλγητο", "τεχνοκράτη-χαρτογιακά" Στουρνάρα. Δεν ξέρουμε αν ο Σαμαράς επιφυλάσσει χαρτοφυλάκιο για τον στενό του συνεργάτη Χρύσανθο, αλλά θα έχει πολύ ενδιαφέρον οι βουλευτές του Βενιζέλου να παίρνουν γραμμή από τον ίδιο στα οικονομικά θέματα. Έσω έτοιμοι για το πλασάρισμα, εν ίδει τηλεπροϊόντος, ως μεταρρύθμισης το σπάσιμο των δύο υπουργείων και το λιβάνισμα στον "χαρισματικό" Χρύσανθο Λαζαρίδη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: