Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι 13 μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της χρονιάς που πέρασε

n

Mε ακραία καιρικά φαινόμενα και τη φύση να δείχνει πολλές φορές το σκληρό της πρόσωπο, η χρονιά που μας πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για πολλές περιοχές του πλανήτη.


Αρκτικό κύμα ψύχους-ΗΠΑ

n
Αρκτικό κύμα ψύχους έπληξε, τον Ιανουάριο που μας πέρασε, τις κεντροδυτικές και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, με σφοδρούς ανέμους και τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -46 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Χιονοθύελλα Νέμο
n
18 νεκροί και 700.000 πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ήταν το αποτέλεσμα της χιονοθύελλας Νέμο, που έπληξε τις ΗΠΑ και τον Καναδά τον Φεβρουάριο, με το χιόνι να φτάνει μέχρι και τα 76 εκατοστά σε κάποιες πολιτείες.

Σεισμός στην επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας
n
Ο σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ στο Σετσουάν της Κίνας στοίχισε τη ζωή σε 186 άτομα. 11.248 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλά κτίρια κατέρρευσαν και ανυπολόγιστες ζημίες προκλήθηκαν στις κοινότητες της επαρχίας.

Οι πλημμύρες της Ευρώπης
n
Τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Μαΐου, διαδέχτηκαν εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη. Η νοτιοανατολική Γερμανία, η Βοημία και η Αυστρία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμύρων.

Καύσωνας-ΗΠΑ
n
Με το χειρότερο κύμα καύσωνα του αιώνα ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι των νοτιοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, το περασμένο καλοκαίρι. Σε πολλές περιοχές της νότιας Καλιφόρνια η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις 30 Ιουνίου στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, η θερμοκρασία έφτασε τους 50 βαθμούς. Τιμή που είναι και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της γης για το μήνα Ιούνιο.

Μουσώνες-Ινδία
n
Οι μουσώνες του Ιουνίου στην Ινδία άφησαν στο πέρασμα τους 556 νεκρούς, 70.000 κατοίκους παγιδευμένους σε περιοχές που είχαν πλημμυρίσει και τεράστιες υλικές ζημιές. 

Τροπική καταιγίδα και τυφώνας-Μεξικό
n
Το σχεδόν ταυτόχρονο πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Ίνγκριντ και του τυφώνα Μάνουελ οδήγησε στο χάος το Μεξικό. 169 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι ήταν ο τραγικός απολογισμός. Ενώ σε πολλές περιοχές εξαγριωμένοι πληγέντες επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς, κλοπές καταστημάτων και ξενοδοχείων.

Τοξικό νέφος-Πεκίνο
n
Τοξικό νέφος κάλυψε την πρωτεύουσα της Κίνας τον Οκτώβρη, με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Η ορατότητα μειώθηκε στα 50 μέτρα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις και να κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία.

Τυφώνας Ουίφα-Τόκιο
n
Στα μέσα Οκτωβρίου εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν στο Τόκυο από τον τυφώνα Ουίφα. Περίπου 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος των ζημιών ξεπερνά τα 100.000.000 δολάρια.

Κυκλώνας Φαϊλίν-Ινδία
n
Σχεδόν παράλληλα με τον τυφώνα στο Τόκιο, η Ινδία έζησε τη δύναμη του δεύτερου μεγαλύτερου κυκλώνα στην ιστορία της, προκαλώντας 48 θανάτους. Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κυκλώνα Φαϊλίν, αναγκάστηκε να κάνει μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις περιοχών των τελευταίων 20 ετών, με περίπου 550.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ-Φιλιππίνες
n
Στις 15 Οκτωβρίου σημειώθηκε ο πλέον πολύνεκρος σεισμός της τελευταίας εικοσαετίας για τις Φιλιππίνες. Ο τελικός απολογισμός ήταν 222 άνθρωποι νεκροί, 976 τραυματίες και πάνω από 73.000 κτήρια να έχουν υποστεί ζημιές. 

Τυφώνας Χαϊγιάν-Φιλιππίνες
n
Μόλις 3 εβδομάδες μετά το φονικό σεισμό, ήρθε ο τυφώνας Χαϊγιάν να πλήξει τις Φιλιππίνες. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες στην ιστορία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6.109 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν και παραμένουν άστεγοι.

Ηφαίστειο Σιναμπούνγκ-Σουμάτρα
n
Στις 5 Νοεμβρίου το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ στην Σουμάτρα της Ινδονήσιας, άρχισε να εκρήγνυται για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: