Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Οι 10 μεγάλες δίκες του 2014


Ένας προφυλακισμένος αρχηγός κόμματος, το οποίο φέρεται πως δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, με τα μέλη του να κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για ανθρωποκτονίες. Ένας πρωτοδίκως καταδικασμένος σε ισόβια υπουργός και δύο άλλοι συνάδελφοί του, που «φλερτάρουν» με τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για μίζες. Τραπεζικά και ασφαλιστικά σκάνδαλα με κόστος εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα και οι ημέρες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η -με τεράστια χρονοκαθυστέρηση- δίκη για την τραγωδία της Marfin. Πρόκειται για δέκα πολύκροτες υποθέσεις, που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη μέσα στο 2014.


Κατηγορητήριο-«μαμούθ» για τη Χρυσή Αυγή
ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ πρωινές συλλήψεις, θεαματικές. παραδόσεις, μάχες συνταγματολόγων, άρσεις ασυλίας, δεκάδες μάρτυρες και ο αρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με τους βουλευτές Χρήστο Παππά και Ιωάννη Λαγό στη. φυλακής τα σίδερα.
Με τον κατάλογο των εμπλεκομένων στη μεγάλη δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης να μεγαλώνει διαρκώς, την υπόθεση να έχει περάσει πλέον στις εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου και αρκετές ακόμη δικογραφίες (δολοφονία Παύλου Φύσσα, επιθέσεις κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα και ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου) να έχουν συνενωθεί με τη βασική, ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τραγικός.
Ανάμεσα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου για την πρωτοφανή διάλυση κοινοβουλευτικού κόμματος και τις αποκαλύψεις για «ναζιστική κατήχηση», «εκπαιδεύσεις δολοφόνων» και «τάγματα εφόδου» που οργάνωναν και εκτελούσαν δολοφονικές επιθέσεις εις βάρος αντιεξουσιαστών και μεταναστών, η υπόθεση Χρυσή Αυγή μετράει ήδη τρία θύματα.
Η αρχή του νήματος έμελλε να είναι η δολοφονία του Π. Φύσσα για να περάσει αργότερα στην εκτέλεση των Μανώλη Φουντούλη και Γιώργου Καπελώνη. Τα έργα και οι ημέρες του ναζιστικού μορφώματος σε 10.000 σελίδες δικογραφίας με πάνω από 40 κατηγορουμένους, μια πολυαναμενόμενη δίκη και η απορία για το πώς θα αντιδράσει η κοινωνία στις ιστορικές εξελίξεις συνθέτουν το παζλ της υπόθεσης.
Η Χρυσή Αυγή δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, αλλά θα απαξιωθεί ως εγκληματική οργάνωση ή θα αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα;
Οι υποδίκες
Εκτός της βασικής υπόθεσης, μέσα στο 2014 αναμένονται:
1. Στις 16 Σεπτεμβρίου η δική του υποψήφιου βουλευτή με τη Χρυσή Αυγή στην Α' Αθηνών Αλέξανδρου Πλωμαρίτη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει αφορά σε όσα ακούγονται να λέει σε βίντεο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4, προσβάλλοντας μετανάστες. Η δίωξη έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
2. Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης κατηγορείται για αντιποίηση αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αλλά και πρόκληση παράνομης βίας. Η δίκη του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.
3. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η δίκη της «αγανακτισμένης» χρυσαυγίτισσας Θέμιδος Σκορδέλη, η οποία κατηγορείται για πλαστογραφία, κατοχή κροτίδων και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Σκορδέλη κατηγορείται επίσης για δολοφονική ρατσιστική επίθεση το 2011, όταν μαζί με άλλους δύο χρυσαυγίτες συνελήφθησαν για το μαχαίρωμα Αφγανών μεταναστών στο σπίτι τους, με τη δίκη να έχει αναβληθεί ήδη οκτώ φορές.
4. Για τις 8 Ιανουαρίου διέκοψε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τη δίκη για τη δολοφονία του 27χρονου μετανάστη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα. Οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος φέρονται ότι τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και σκότωσαν το θύμα, αφού προηγουμένως διαπληκτίστηκαν μαζί του «για ασήμαντη αφορμή».

Ο Ακης, οι offshore και οι μίζες
Η ΥΠΟΘΕΣΗ του Ακη Τσοχατζόπουλου, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, οδήγησε για πρώτη φορά στη δίκη ενός πολιτικού προσώπου που καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δικάστηκε για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από το έγκλημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, με επαρκείς ενδείξεις ότι υπήρξε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τουλάχιστον τριών offshore εταιριών που εμπλέκονται κυρίως σε εικονικές και μη αγοραπωλησίες ακινήτων, με σκοπό να σβήσουν τα ίχνη του παράνομου χρήματος. Οι δικηγόροι τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου όσο και των συγκατηγορουμένων του έχουν ήδη ασκήσει εφέσεις για την υπόθεση, ζητώντας μάλιστα να εξεταστεί από μηδενική βάση, προβάλλοντας ξανά τα νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα.




Οι εξοπλισμοί, ο Γιάννος και το «πόθεν έσχες»
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, συνεχίζονται οι έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ηχηρά ονόματα ενέπλεξε στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Αντώνης Κάντας. Με τις αποκαλύψεις να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, η απολογία του πρώην στελέχους του ΥΕΘΑ -επί υπουργίας κυρίως του Α. Τσοχατζόπουλου και ένα τρίμηνο του Γιάννου Παπαντωνίου-, που ομολόγησε ήδη ότι είχε πάρει σχεδόν 16 εκατ. δολάρια από μίζες, «ξεσκεπάζει» το ρόλο αρκετών ακόμη προσώπων, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες διώξεις.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Σμπώκος -έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου σε 16 χρόνια κάθειρξη- απολογήθηκε για την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων TOR M1 και κρίθηκε προφυλακιστέος, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος απολογήθηκε για την υπόθεση των υποβρυχίων και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης που ορίστηκε στις 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους, ενώ στο ίδιο. λεωφορείο φαίνεται πως θα ανέβει και ο Γ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με έκθεση που βρίσκεται στη δικογραφία της εισαγγελίας Μονάχου, εντοπίζεται διακίνηση μιζών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ μετά το 2002, περίοδο που ο υπουργός Άμυνας ήταν εκείνος.
Παράλληλα, εις βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» το έτος 2010. Η υπόθεση αφορά στην κατάθεση του 1,3 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκε στη «λίστα Λαγκάρντ», για την οποία έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και για τα προηγούμενα έτη αλλά ο νόμος άλλαξε το 2010 και το αδίκημα αναβιβάζεται σε κακούργημα. Στο απολογητικό υπόμνημά του, ο Γ. Παπαντωνίου έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα ήταν της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της και προορίζονταν για τα παιδιά της, ενώ επαναπατρίστηκαν νομίμως.




Η Siemens, ο ΟΤΕ και ο Μαντέλης
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμενόταν να καθίσει αυτό το μήνα ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, για σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ωστόσο, η δίκη διακόπηκε και ο Τ. Μαντέλης θα καθίσει ξανά στο σκαμνί με τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο πρώην υπουργός νομιμοποίησε παράνομα 450.000 μάρκα που έλαβε το 1998 και το 2000 από το γερμανικό κολοσσό για την υπογραφή το 1997 της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ που αφορούσε στην ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΓΙΑ ΤΙΣ 16/1 μεταφέρθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ο πρώην δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, που τελικώς προσδιορίστηκε σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης, πέρα από τον Β. Παπαγεωργόπουλο, στον πρώην ταμία του Δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη, αλλά και στο γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια. Ο τελευταίος θα δικαστεί στις 8 Μαΐου και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους 598.372 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από τις 13 Ιανουαρίου 1999 έως το τέλος του 2001.

Το τρίγωνο Ρέστης - FBBank - Πάλλης
ΜΠΟΡΕΙ να αποφυλακίστηκε ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτορας Ρέστης, ο οποίος ήταν προσωρινά κρατούμενος από τον περασμένο Ιούλιο με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απιστίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά έπεται η δίκη. Ο Β. Ρέστης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που σχετίζονται με την εκταμίευση από την τράπεζα FBB, της οποίας ήταν μεγαλομέτοχος, επισφαλούς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δανείου ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Ο εφοπλιστής υποστηρίζει ότι τα χρήματα κατέληξαν στον πρώην συνεργάτη του Αναστάσιο Πάλλη, ο οποίος ήταν καταζητούμενος από το καλοκαίρι, ενώ πριν από περίπου 20 ημέρες εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και κρίθηκε προφυλακιστέος για την ίδια υπόθεση.




Νέα επεισόδια στην υπόθεση Proton Bank
ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ που φαίνεται πως λειτουργούσε ως «πλυντήριο» μαύρου χρήματος και δύο καλοί φίλοι κάποτε, που στη συνέχεια έγιναν εχθροί και τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Όμως, η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη αποφάσισε να «ενώσει» ξανά τους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Πέτρο Κυριακίδη, ως κατηγορουμένους πλέον στην υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Proton Bank την περίοδο που ο πρώτος ήταν πρόεδρός της. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, φέρονται να κατέληγαν σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που συνδέονταν με τον Λ. Λαυρεντιάδη.
Τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση είναι η μηνυτήρια αναφορά τού προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση Αντώνη Αθανάσογλου, ιδρυτή και πρώην αντιπροέδρου, κατά των Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη, στην οποία τους εγκαλεί για κακουργηματική υπεξαίρεση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραστάσεων στο επενδυτικό κοινό, εξαπάτηση τραπεζικών ιδρυμάτων, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τραπέζης της Ελλάδος, μετόχων και επενδυτών και καταδολίευση δανειστών. Η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στο ακροατήριο μετά τον Μάρτιο.

Το μπαράζ αγωγών για την Ασπίς
ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ κρίθηκε ως μείζονος σημασίας ζήτημα η υπόθεση των αγωγών ασφαλισμένων κατά του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με το κλείσιμο του Ομίλου Ασπίς και τα δικαιώματά του και σύντομα θα οριστεί δικάσιμος εντός εξαμήνου για όλα όσα συνέβησαν μεταξύ των ετών 2000-2009. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η «βροχή» από δίκες για διάφορα ζητήματα που αφορούν στον πρώην πρόεδρο του ομίλου, Παύλο Ψωμιάδη, ενώ πρόσφατα του επιβλήθηκε εκ νέου προσωρινή κράτηση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ποσού 5,8 εκατ. ευρώ για υπόθεση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εταιρίας του, το 2000, τα οποία κατά την κατηγορία κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό του. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν και κρίθηκαν προφυλακιστέοι η σύζυγος, η κόρη και ο γιος του.

Στην τελική ευθεία η τραγωδία της Marfin
ΠΕΡΙΠΟΥ 42 μήνες απαιτήθηκαν για να οριστεί δικάσιμος και λίγο παραπάνω από 4 χρόνια για να πραγματοποιηθεί η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, κατά την οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η υπόθεση των δύο συλληφθέντων, που κατηγορούνται ο ένας για τη εμπρηστική επίθεση και ο άλλος για την επίθεση την ίδια ημέρα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», έχει πάρει αναβολή από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τις 14 Μαΐου. Μάλιστα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εκ νέου αναβολής της δίκης, καθώς στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών.




Οι «Πυρήνες» και η ληστεία στο Βελβεντό
ΤΑ ΕΡΓΑ και οι ημέρες μιας εφηβικής παρέας που από τα ιδιωτικά σχολεία και τα ταξίδια ανά την Ευρώπη έφτασε στα Εξάρχεια και τις βόμβες και έγινε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι δύο, δεν είναι τρεις, είναι μάλλον. χίλιοι δεκατρείς, αφού σε διάστημα εννέα μηνών οι συλλήψεις εκτοξεύτηκαν. Τη νέα χρονιά θα δούμε σίγουρα τη δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό με κατηγορούμενους τους Γιάννη Μιχαηλίδη, Νίκο Ρωμανό, Δημήτρη Πολίτη, Φοίβο Χαρίση-Πούλο, Ανάργυρο Ντάλιο και Ανδρέα Μπουρζούκο, η οποία είχε διακοπεί για τις 10 Ιανουαρίου. Οι έξι φέρονται ότι συμμετείχαν στη διπλή ένοπλη ληστεία που έλαβε χώρα το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ μεταξύ άλλων κατηγορούνται και για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σοφία Σπίγγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: