Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Εκτεταμένη διαφθορά και ατιμωρησία στον κρατικό μηχανισμό. Διαπιστώσεις-σοκ.

Εκτεταμένη διαφθορά και ατιμωρησία στον κρατικό μηχανισμό

Τη ζοφερή πραγματικότητα ενός διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού ανέλυσαν χθες δικαστικοί, πρώην υπουργοί, πανεπιστημιακοί ασκώντας σκληρή κριτική κατά του πολιτικού συστήματος, κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

Σε ημερίδα για «τη διαφθορά και την καταπολέμησή της» επισημάνθηκαν η διαφθορά «σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού», οι νομικές δυσκολίες και προβλήματα γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ ζητήθηκε να διευρυνθεί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις δαπάνες των κομμάτων, στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στις αμυντικές προμήθειες, κ.λπ., για να μπει τέλος σε φαινόμενα που ταλανίζουν τη χώρα.

Στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες προειδοποίησε «δεν θα βγούμε από την κρίση, αν δεν κτυπήσουμε αποτελεσματικά το τέρας της διαφθοράς», ενώ η πρόεδρος ΙΜΔΑ Αλ. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μίλησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης θεσμών και ηθικών αξιών, λόγω της διαφθοράς που αποτελεί φυσικό συνοδό της πλουτολατρείας για τις αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισής της.
Ο επίτιμος αντιπρόεδρος ΣτΕ πρώην υπουργός Γ. Σταυρόπουλος επισήμανε εξαιρετικά εκτεταμένη διαφθορά σε ΔΟΥ, ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσηλευτικά ιδρύματα βάλλοντας ταυτόχρονα κατά υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν συχνά τον πολίτη αδιάφορα ως εχθρικά, απολαμβάνοντας σαδιστικά την ταλαιπωρία που προκαλούν. Υποστήριξε ότι ο μεγάλος όγκος των υπαλλήλων εργάζεται ανόρεχτα, χωρίς ζήλο για την υπηρεσία, λόγω της υπερβολικής εργασιακής ασφάλειας που απολαμβάνουν.
Επέκρινε τη διάχυτη ανοχή του κράτους και των πολιτών απέναντι στο γενικευμένο φαινόμενο παράβασης των νόμων, ενώ ως μεγάλη αιτία και δικαιολογία για τη διαφθορά των υπαλλήλων, ανέφερε τη διαφθορά σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού (υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητικών οργανισμών, κ.λπ.). Η ατιμωρησία καλά κρατεί -είπε- και την εξασφαλίζει η συνταγματική διάταξη για την ευθύνη υπουργών-υφυπουργών.

Aδιαφορία 
Ο Γ. Σταυρόπουλος μίλησε για υπουργούς, διοικητές, προϊσταμένους που συχνά αδιαφορούν για πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων, κάνουν τα στραβά μάτια, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχουν διάθεση να πολεμήσου την διαφθορά στον χώρο ευθύνης τους. Αναφέρθηκε στην απογοητευτική πρακτική των ΕΔΕ, τα «ξεχασμένα» πορίσματα, στην απογοητευτική αδυναμία της δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την παραβατική συμπεριφορά των υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) Ιω. Καραβοκύρης τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί ο έλεγχος του Ε.Σ. στις κρατικές δραστηριότητες που φορούν το μανδύα ανωνύμων εταιρειών (γιατί διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα), στις προμήθειες αμυντικού υλικού.
Στηλίτευσε την τάση των ΟΤΑ να ιδρύουν δημοτικές επιχειρήσεις διαφεύγοντας τον έλεγχο. Υποστήριξε ότι προκαλεί ερωτήματα ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των δαπανών βουλευτών, των πόθεν έσχες, από την πλειοψηφία της Βουλής, αφού συμπίπτει η ιδιότητα ελέγχοντος και ελεγχομένου. Ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης χαρακτήρισε τη διαφθορά σύγχρονη προσωποποίηση της Λερναίας Ύδρας, ενώ ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Γουργουράκης επισήμανε ότι εκείνος που κατείχε τη «λίστα Λαγκάρντ» ήταν υποχρεωμένος να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και ότι η παραβίασή τους εξαιτίας της ανεπαρκούς φύλαξης δημιουργεί ευθύνες, γνωστοποιώντας ότι ερευνάται ήδη από τις αρχές ο τρόπος διαρροής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: