Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Θα απαλειφθεί το «πλην Ιωαννίνων» στο νέο νόμο για τα εθνικά κληροδοτήματα.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δεν θα διατηρηθεί η εξαίρεση που ισχύει για τα ηπειρωτικά, ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία, στο σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τάξη στο χάος των εθνικών κληροδοτημάτων και το οποίο αναμένεται να εισαχθεί μέχρι το Νοέμβριο για ψήφιση από τη βουλή.Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα βάλει τέλος στο «πλην Ιωαννίνων» που δεν επιτρέπει έλεγχο των παλιών κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων, τα οποία διαχειρίζεται η Μητρόπολη, στηριζόμενη σε φιρμάνια Σουλτάνων και νόμους δικτατοριών, μέσω των Αγαθοεργών Καταστημάτων.Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί πολλές φορές στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, όπου εξέφρασαν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές και αυτό συνέβη και χθες.Τέθηκε στη συνεδρίαση της, από βουλευτές, η εξαίρεση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων και τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σύνταξης του σχεδίου νόμου, ήταν σαφείς ότι δεν θα υπάρξει καμιά εξαίρεση και θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς ελέγχου όλα τα κληροδοτήματα, δηλαδή και τα ηπειρωτικά.Εφόσον έτσι ψηφιστεί ο νόμος θα σημάνει την αλλαγή που για δεκαετίες ζητούν τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και βουλευτές, αλλά ας μην προτρέχουμε...

Τα παλαιά των Ιωαννίνων
Το σύνολο των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων ανέρχονται σε 9.000, αλλά στο επίκεντρο βρίσκονται τα λεγόμενα παλαιά.Στα παλαιά (επί Τουρκοκρατίας) κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, ανήκουν τα κληροδοτήματα Ν. Ζωσιμά και Γ. Σταύρου, στα Γιάννινα, και Γ. Τούλη στο Μέτσοβο, οι σχολικές περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από κληροδοτήματα και η περιουσία του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.Η μόνη νομοθετική παρέμβαση που έλυνε, εν πολλοίς, το πρόβλημα με το «πλην Ιωαννίνων» ήταν ο νόμος 1473/1984, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως συμβαίνει με πολλούς νόμους στη χώρα μας. Υπήρχε και νόμος του 1973 που επίσης δεν έτυχε εφαρμογής...Προ διετίας περίπου εκδόθηκαν δυο σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, υπέρ του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των παλαιών κληροδοτημάτων και τώρα έρχεται ο νέος νόμος, ωστόσο σημασία δεν έχει μόνο η ψήφιση του χωρίς να εξαιρεί τα Γιάννινα, αλλά η εφαρμογή του...

Ενιαίοι κανόνες και ίση μεταχείριση
«Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη επικαιροποίησης της νομοθεσίας. Θα είναι ένα απολύτως επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπίζει ενιαίους κανόνες και ίση μεταχείριση για την λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων. Θα αντιμετωπιστούν όλα χωρίς εξαίρεση. Και το ομιχλώδες νομικό πλαίσιο που τα διέπει και οι χαμηλές αποδόσεις τους και η απάτη που γίνεται με τα μισθώματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ενημερώνοντας επί του προσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε συστηματικά με τα εθνικά κληροδοτήματα και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Νοέμβριο στη Βουλή και αφού προηγηθεί κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Θεσμών, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Οικονόμου.Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «τεράστια αναξιοποίητη περιουσία», τόνισε ότι εκτιμάται πως είναι «υπερδεκαπλάσια η συνολική αξία των εθνικών κληροδοτημάτων» σε σχέση με αυτή που σήμερα υπολογίζεται, ενώ σημείωσε ότι πάνω από 72.000 ακίνητα δεν έχουν καταγραφεί.

Επίσπευση διαδικασιών 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την πλήρη εκκαθάριση όλων των κληροδοτημάτων. Όπως επεσήμανε μάλιστα, «με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν περισσότερα από 300 χρόνια για εκκαθαριστούν όλες οι περιουσίες καθώς η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων διεκπεραιώνει το πολύ 20 υποθέσεις το χρόνο, ενώ προστίθενται το ίδιο έτος 50 νέες υποθέσεις».«Η αδυναμία της Πολιτείας να καταγράψει, να ελέγξει και να αξιοποιήσει ένα μεγάλο θησαυρό δωρεών, που μέχρι σήμερα παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ανεκτίμητος και ανεκμετάλλευτος, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λεία προσωπικού πλουτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούρας.

«Η εποπτεία επεκτείνεται και στα ηπειρωτικά κληροδοτήματα»
Στην επιτροπή Θεσμών τέθηκε από πολλούς βουλευτές και το θέμα καλύτερου ελέγχου στη διαχείριση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων.Με την άποψη του κ. Τσούρα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να «αντιμετωπιστεί επαρκώς και με σαφήνεια το ζήτημα των εξαιρέσεών τους, που, επί χρόνια, δημιουργεί προβλήματα στην καταγραφή, στον έλεγχο και στην εποπτεία τους», συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος και Γιάννης Τραγάκης.Την απάντηση για το ζήτημα αυτό πήραν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σύνταξης Κωνσταντίνο Βόλτη, που επίσης ενημέρωσε για το επικείμενο σχέδιο νόμου. «Η εποπτεία επεκτείνεται και στα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα. Η διάταξη είναι σαφής ότι και αυτά εποπτεύονται. Τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα αρκετά εξαντλήθηκαν σε διαξιφισμούς. Διαπίστωσα ότι όλοι συγκλίνουν στην εφαρμογή του νέου νόμου. Θα υπαχθούν και αυτά στο νέο νόμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: