Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επιτέλους χρεοκοπία.

 

http://img211.imageshack.us/img211/5048/17267419.jpg

Επιτέλους χρεοκοπία. Ίσως υπάρχει θεός τελικά....Αστειεύομαι, ασφαλώς δεν υπάρχει θεός. Υπάρχει όμως ακόμη στοιχειώδης λογική. Και ασφαλώς η χρεοκοπία που θα συμβεί τώρα με την έγκριση των Γερμανών θα είναι ότι καλύτερο, και θα έπρεπε να έχουν πεισθεί οι Ευρωπαίοι να την επιτρέψουν πολύ νωρίτερα ή να την έχουμε κάνει ακόμη και μονομερώς. Με λίγο "λάδωμα" οι Γερμανοί πείσθηκαν.

Η επιλεκτική χρεοκοπία βέβαια ισούται 100% με καραμπινάτη χρεοκοπία στην πιο κλασική μορφή της, συνεπώς μην μασάτε φούμαρα.

Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι η χρεοκοπία μας γίνεται με την αρωγή της Γερμανίας, αν δεν το μετανιώσει μέχρι το τέλος και μας διαολοστείλει όπως φοβάμαι.

Αν όλα λοιπόν πάνε καλά ίσως να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι το δημόσιο χρέος μας μπορεί μέσω αυτής της χρεοκοπίας ή και άλλων παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον, να φτάσει σε ένα χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 100% του ΑΕΠ μας. Αν μας πάνε μόνο στο 120% του ΑΕΠ θα μας αφήσουν σε οριακό σημείο με μεγάλο κίνδυνο να ξαναπάμε εκεί που ήμασταν και πριν πολύ γρήγορα. Αν μας κατεβάσουν στο 100% τότε μπορούμε να πούμε ότι την σκαπουλάραμε για πάνω από 5-6 χρόνια....Αν μας αφήσουν στο 120% τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι νομοτελειακά θα ακολουθήσουν νέες χρεοκοπίες μετά από μερικούς μήνες...

Συνεπώς η χρεοκοπία θα είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει από την αρχή αυτής της κρίσης. Ας ελπίσουμε να είναι βαθιά και μεγάλη.

Βεβαίως όλα μένει να τα δούμε στην πράξη. Τα νούμερα είναι αυτά που μετράνε. Όσο μεγαλύτερη διαγραφή χρέους κάνουμε τόσο το καλύτερο για εμάς.

Αν λοιπόν όλα πάνε καλά στο μέλλον, υποτίθεται ότι δεν θα πρέπει να ξαναφτάσουμε στα ίδια χάλια. Και πράγματι, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα ίδια ή και χειρότερα χάλια πολύ σύντομα ίσως σε 4-5 χρόνια, ή ακόμη και λιγότερα.

Και αυτό γιατί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα όπως αυτή εκφράζεται και από τις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών, είναι μειωμένη. Και επειδή οι εξαγωγές δεν βλέπω δια μαγείας να αυξάνονται σε τόσο μικρό διάστημα θα πρέπει συνεπώς να μειώνονται ανάλογα οι εισαγωγές ώστε να μην έχουμε πρόβλημα. Και για να μειωθούν οι εισαγωγές και να κρατιούνται μονίμως και σταθερά σε χαμηλά επίπεδα ένας είναι ο σίγουρος τρόπος: Η συνέχιση της φτώχειας μέχρι τελικής πτώσεως.

Μιλάω λαϊκά αλλά ξέρω τι σας λέω....

Δεν υπάρχουν σχόλια: