Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη διεθνή ειρήνη.


 
Η επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών και οι φυσικές καταστροφές, οι οποίες θα αυξάνονται ραγδαία, αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια προειδοποίησε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, ο Ακίμ Στάινερ. Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Στάινερ τόνισε πως αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμη κατανοήσει τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματικότητα που αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας».
 
Ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ βασίστηκε για την τοποθέτησή του στα στοιχεία της προβλεπόμενης αύξησης κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του αιώνα και της ανόδου κατά ένα μέτρο του επιπέδου των θαλασσών.

Οι απειλές είναι πολλές, δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ αναφερόμενος στην ξηρασία στη Σομαλία, στιςπλημμύρες στο Πακιστάν και στις συνέπειές τους στην αγορά των ειδών διατροφής.
«Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν αρχίζουν απλώς να φαίνονται, αλλά επιταχύνονται», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σημείωσε: «Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Οι λιμοί, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας αποτελούν απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο, «πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να τεθούν επικεφαλής της αντιμετώπισης, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απλοί θεατές», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που ακολούθησε την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, κατά την οποία περιοχές της Σομαλίας που πλήττεται από ξηρασία και λιμό κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ρωσία απέρριψε σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου, στο οποίο περιγράφεται η σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Αλεξάντερ Πάνκιν εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τις συνέπειες που θα έχει η ένταξη της κλιματικής αλλαγής στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
Τελικά τα μέλη του Συμβουλίου εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά σε «πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: