Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ο Υπουργός των Οικονομικών σχεδιάζει 12-16 αποκρατικοποιήσεις το 2011. Έσοδα 1,7 δις ευρώ ως το Σεπτέμβρη.



Εσοδα €1,7 δισ. ως τον Σεπτέμβριο

 Δεν πήγε µε άδεια χέρια στο Βερολίνο την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος να συναντήσει τον γερµανό υπουργό Οικονοµικών Βόλφγκανγκ ΣόιµπλεΑντίθετα, του ανακοίνωσε την πρώτη αποκρατικοποίηση, η οποία είχε έντονο γερµανικό ενδιαφέρον αφού ήταν η πώληση επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Από αυτή την κίνηση ξεκίνησε και την ενηµέρωση των εκπροσώπων του γερµανικού Συνδέσµου Βιοµηχανιών, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα. ∆εδοµένο θεωρείται το γερµανικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις. 
  
Στο πλαίσιο του Συµβουλίου Υπουργών της ευρωζώνης (Eurogroup) ο κ. Βενιζέλος θα ενηµερώσει τους οµολόγους του για τη διοίκηση του υπό σύσταση Ταµείου Ιδιωτικοποιήσεων, που είναι στην πράξη η πρώτη προσπάθεια ευρείας πολιτικής συναίνεσης, αφού θα απαρτίζεται από στελέχη που προέρχονται από ευρύ φάσµα πολιτικών κοµµάτων. 

Ο υπουργός Οικονοµικών τονίζει για τις µεταρρυθµίσεις ότι «ως το τέλος Σεπτεµβρίου µπορούν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ» και προσθέτει: «Μπορούµε να τηρήσουµε το χρονοδιάγραµµα και επικαλούµαι την εµπειρία µου ως υπευθύνου της προετοιµασίας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004». 
Στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι ως το τέλος της χρονιάς µπορούν να γίνουν περί τις 12-16 αποκρατικοποιήσεις «ή τουλάχιστον να φθάσουν σε φάση προχωρηµένης ωρίµανσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του υπουργού, µε προσδοκίες εσόδων από 2,5 ως 5 δισ. ευρώ. Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργού Οικονοµικών για το πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις είναι οι απαντήσεις που έδωσε σε πρόσφατη συνάντησή του µε 15 εκπροσώπους επενδυτικών οίκων που βρέθηκαν στην Αθήνα συµµετέχοντας σε φόρουµ που διοργάνωσε η Eurobank. 

Επρόκειτο για έναν συνδυασµό τριών κατηγοριών θεσµικών επενδυτών, που διαχειρίζονται κεφάλαια συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Από τη µια υπήρχαν κρατικά χαρτοφυλάκια (Sovereign funds), όπως το Abu Dhabi Investment Council και το Government of Singapore Investment Corporation, και από την άλλη private equity funds, όπως το µεγαλύτερο αµερικανικό Cerberus Capital Management, το Blackstone Group και επενδυτικά κεφάλαια όπως το Blackrock και η Royal Bank of Scotland. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το ενδιαφέρον των 15 εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων στη συνάντησή τους µε τον κ. Βενιζέλο εστιάστηκε στο αν η τιµή θα είναι καθοριστικός παράγοντας ή αν θα συνεκτιµηθούν και άλλα στοιχεία που θα κρίνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονοµικών για το αν θα προχωρήσει µια αποκρατικοποίηση σε περίπτωση που οι προσφορές στη δηµοπρασία θεωρηθούν χαµηλές, απάντησε ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θα µπορούσε να προχωρήσει ώστε να προκαλέσει κινητικότητα στην αγορά και να εξασφαλίσει µεγαλύτερο ενδιαφέρον στις επόµενες δηµοπρασίες και ως εκ τούτου υψηλότερη τιµή. 

«Κλειδί» για τη µορφή των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ο Οργανισµός Ιπποδροµιών (Ο∆ΙΕ). Το υπουργείο Οικονοµικών θα τον «προικίσει» µε άδειες στοιχηµατισµού, µε άδεια καζίνου και µε πολεοδοµικές διευκολύνσεις για εξάστερο ξενοδοχείο. Ετσι, θα δηµιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό πακέτο. Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπολογίζουν στη µετεξέλιξη του Ο∆ΙΕ µε αναβάθµιση του δικτύου των πρακτορείων του, που σήµερα φθάνουν στα 453 (από τα οποία τα 380 είναι κοινά µε τον ΟΠΑΠ), µε µακροπρόθεσµο στόχο την αύξησή τους σε 1.000 περίπου. 

Παράλληλα, θα του εκχωρήσουν σύστηµα στοιχηµατισµού παιχνιδιών εξ αποστάσεως µέσω όλων των διαθέσιµων καναλιών πώλησης (Ιnternet, κινητή τηλεφωνία), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδροµιών. 

Πηγή: Αναγνώστης k.k.

Δεν υπάρχουν σχόλια: