Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Nέα Κερατέα στην Πρέβεζα;


Μετά από τόσες αντιδράσεις και αγώνες στην Κερατέα, μετά το πρόσφατο "χαστούκι" από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που "τινάζει στον αέρα" όλο το σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων στην Αττική, αποδεικνύοντας ότι είχε γραφτεί στο πόδι, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να δημιουργήσουνε τετελεσμένα και στην Πρέβεζα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τα σχέδιά τους...

Προτιμάνε να τα βάλουνε με τους πολλούς, παρά να ...χαλάσουνε τις σχέσεις τους με τους λίγους ισχυρούς...

 Ναι, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης, αντί να συνεργήσει να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων) Πρέβεζας στην Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου,και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής ενότητας Πρέβεζας, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, προκειμένου να ικανοποιήσει κάποιους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, ποδογετεί την Πολιτεία, να το εγκαστασταθεί σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλους, με αποτέλεσμα την καταστροφή της...

Αλλά ο Μπαίλης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Που στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι κάτοικοι των χωριών Μυρσίνης και Μεγαδένδρου, που αποτελούν την πρώην κοινότητα Μυρσίνης, που αρχικά είχε ενταχθεί στον Καποδιστρικό Δήμο Ζαλόγγου Πρέβεζας και σήμερα στον Καλλικρατικό της Πρέβεζας.

Κάτι μου λέει, ότι μιά νέα Κερατέα στην Πρέβεζα, είναι υπό εξέλιξη...

Ο Μπαίλης και οι λοιποί, που σχεδιάζουν στα κρυφά, δεν ξέρει ότι οι Μυρσινιώτες και οι Μεγαδεντρίτες δεν παίζουν. Και πάνω από όλα, έχουν εκείνους, που θα του σμπαραλιάσουν τα σχέδια και πολιτικά και νομικά.



H  Μυρσίνη  Πρέβεζας  

Δημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση των κατοίκων της περιοχής Μυρσίνης - Μεγαδένδρου.
'



'Στο τελικό στάδιο  βρίσκεται η  κατασκευή  του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην τοπική κοινότητα Μυρσίνης. Έληξε η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ και ακολουθεί  η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Αδιαφορώντας πλήρως για την άποψη  των κατοίκων, οι αρμόδιοι προχωρούν. Στα ερωτήματα που είχαν απασχολήσει  όλους εμάς τους κατοίκους  Μυρσίνης -Μεγαδένδρου,  για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες , έλαβαν την απόφαση να χωροθετήσουν την συγκεκριμένη  περιοχή  και να προχωρήσουν  στην κατασκευή  του έργου, δόθηκαν  οι απαντήσεις .
 


Απαντήσεις που αναδεικνύουν   την προσπάθεια κάποιων να κάνουν τα πάντα  έτσι ώστε  οι  άμεσοι ενδιαφερόμενοι  να πάρουν είδηση ότι το έργο θα κατασκευασθεί  όταν δουν τον εργολάβο να εγκαθίσταται.  Απαντήσεις που αναδεικνύουν  το  μέγεθος της κοροϊδίας  στην οποία επιδίδονται αυτοί που σήμερα  έχουν την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας.


Τώρα μάθαμε ότι  το έργο κυοφορείτο από το 2004 και  επιταχύνθηκε η  διαδικασία κατασκευής  του το 2010 σε χώρο που  καθόρισε  κάποιος «γραφειοκράτης» του Συνδέσμου  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων,  χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον τότε δήμο Ζαλόγγου. Τώρα μάθαμε πως  οι σχετικές γνωμοδοτήσεις  των υπηρεσιών  που συνοδεύουν την  ΜΠΕ , έγιναν στα «κρυφά» μέσα στο 2010, και όλες -μα όλες- ήταν θετικές για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν όμως τις διαβάσουμε καλά μόνο η  ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με μια «δεύτερη προτεινόμενη θέση» . Οι άλλες δεν φέρουν καμία αντίρρηση για άλλες προτεινόμενες θέσεις.


Τώρα μάθαμε ότι υπήρχαν και άλλες  δύο προτεινόμενες θέσεις  η ΒΙΠΕ και ο «Κούκος». Την ΒΙΠΕ ακόμα και σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας την θεωρεί και υποστηρίζει ότι είναι η πλέον κατάλληλη. Και αν τον «Κούκο» τον αποκλείουν  λόγω «άμεσης οπτικής επαφής» αλλά και γιατί σήμερα είναι στην διαδικασία αποκατάστασης του  ΧΑΔΑ Πρέβεζας, την ΒΙΠΕ γιατί την αποκλείουν;  Η απάντηση είναι απλή  γιατί «ισχυρά οικονομικά τοπικά συμφέροντα»  δεν έχουν πεισθεί για την «ασήμαντη περιβαλλοντική όχληση» που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο  και χρησιμοποιούν την «ισχύ τους » για να το αποτρέψουν ακόμα και με αιωρούμενες απειλές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Την ΜΠΕ την γράφουν εκεί που ξέρουν, προφανώς γιατί εξ ιδίας πείρας γνωρίζουν πως εφαρμόζονται στην πράξη οι μελέτες.


Τώρα μάθαμε ότι  «άμεση οπτική επαφή» στον «Κούκο» έχουν πολλοί.


Τώρα μάθαμε ότι το η αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου  γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ, γνωρίζοντας ότι την «γνώμη» τους, αυτοί που θα αποφασίσουν, δεν την υπολογίζουν.  Στο παρασκήνιο  υπεύθυνοι του έργου ( κρατική περιφέρεια κλπ)  υπόσχονται ότι  με τίποτε δεν θα προχωρήσει το έργο στην Μυρσίνη.


Και το αποκορύφωμα όλων : Ο Δήμαρχος Πρέβεζας  , τον οποίο επισκέπτεται  η  επιτροπή των κατοίκων, δηλώνει ότι  το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη δεν πρόκειται να γίνει γιατί  ο δήμος Πρέβεζας (για τα σκουπίδια αυτού του δήμου μιλάμε)  κατασκευάζει ΣΜΑ στον «Κούκο».  Οι υποστηριχτές  της θέσης του δημάρχου  περιφέρουν ως «απόδειξη»  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της 15/6/2011,  στην οποία   ψηφίσθηκε η εισήγηση της  αρμόδιας υπηρεσίας  στο θέμα « Μεταφορά απορριμμάτων δήμου Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου» . Όλοι όμως  γνωρίζουν ότι  ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν κατασκευάζουν. Τον πρόχειρο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων της Πρέβεζας αποφασίσανε. Τίποτε άλλο. Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Γιαυτό  λίγες μέρες μετά, σε συγκέντρωση κατοίκων του Μιχαλιτσίου,  λέει ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.


Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους;


Εμάς τους κατοίκους της Μυρσίνης - Μεγαδένδρου σίγουρα όχι .  Έστω και αργά μάθαμε το μάθημα. Αυτοί θεωρούν ότι δεν μας πέφτει λόγος.
 Εμείς  είμαστε σίγουροι  ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Δεν μας πείθουν  τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου»  και   «ελάχιστης όχλησης»  στο περιβάλλον.

Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα,  το πιο σημαντικό . Πάσχει από  δημοκρατική νομιμοποίηση.


ΓΙ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.


Κάτοικοι της Μυρσίνης και  του Μεγαδένδρου Πρέβεζας''.

AΡΕΘΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: