Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων και προνόμια βουλευτών στο δημοψήφισμα.




Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του φθινοπώρου. H ρύθμιση θα βασιστεί στη νομοθεσία που ισχύει για τις εθνικές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές , σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει περιεχόμενο σχετικό με θέματα του πολιτικού συστήματος και της οργάνωσης του κράτους, ενώ αναμένεται σύντομα να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Θα έχει τέσσερα ερωτήματα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» και πιθανόν σε αυτά να περιλαμβάνονται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και ο αριθμός και τα προνόμια των βουλευτών. Πάντως, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητά του σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Εισάγονται δύο νέες καινοτομίες, που προβλέπονται στο άρθρο 44 του υφιστάμενου Συντάγματος: Πρώτον, δημοψήφισμα είναι δυνατόν να διενεργηθεί όχι μόνο για «κρίσιμο εθνικό θέμα», όπως ίσχυε πριν από την αναθεώρηση, αλλά και για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά». Δεύτερον, η διενέργεια των δημοψηφισμάτων δεν είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σημείο που προβλέπει ότι στην περίπτωση που τίθεται σε δημοψήφισμα κάποιο νομοσχέδιο, τότε αναστέλλονται η έκδοση και η δημοσίευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ' ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκρίνει τον σχετικό νόμο και θα τον αποστείλει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το εκλογικό σώμα στο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση βεβαίως που καταψηφιστεί υπερισχύει η ετυμηγορία των πολιτών όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Στα της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, θα στηθούν κανονικά κάλπες, θα διεξάγονται Κυριακή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα εποπτεύεται από δικαστικούς αντιπροσώπους. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα αποτελέσματά της θα ανακοινώνονται αμέσως μόλις κλείνουν οι κάλπες με την ίδια ακριβώς διαδικασία η οποία ακολουθείται στις εθνικές εκλογές, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Κατά την ψηφοφορία θα γίνεται χρήση και λευκών ψηφοδελτίων, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες δεν θα ψηφίζουν «ναι» ή «όχι», δεν θα τάσσονται μόνο «υπέρ» ή «κατά», αλλά θα έχουν και την ευχέρεια να ρίξουν «λευκό», τα οποία δεν θα προσμετρούνται στο αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το δημοψήφισμα διενεργείται 20 ημέρες μετά την έκδοση του σχετικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: