Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, διοργανώνει και φέτος, από 27 μέχρι και τις 30 Ιουλίου, το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τετραήμερο κύκλο εκδηλώσεων, ''Ηπειρώτικες Όχθες 2011''.




Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας,η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, διοργανώνει και φέτος τις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011», ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό τετραήμερο κύκλο εκδηλώσεων.

Οι «Η.Ο.», για δεύτερη χρονιά, διατρέχουν τις όχθες των ποταμών και των λιμνών της Ηπείρου, ιχνηλατώντας πολιτιστικές διαδρομές, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της.
Η φετινή διοργάνωση έρχεται σαν συνέχεια και επέκταση της περσινής, επιτυχημένης τριήμερης διοργάνωσης και αποτελεί τη συνέχεια στη φιλοδοξία της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος να στεριώσει ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό μακράς πνοής.

Οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ»  ταξιδεύουν φέτος από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου με τους ακόλουθους σταθμούς:



Τετάρτη 27 Ιουλίου.
Ξεκίνημα στις 9 π.μ. από το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας,. 10 π.μ. άφιξη στο χωριό Φοινίκη, κοντά στους Άγιους Σαράντα, Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο πάνω από το χωριό, συμβολική εναρκτήρια εκδήλωση με τη συμμετοχή του πολυφωνιικού ομίλου Φοινικίου και της ηπειρώτικης κομπανίας του Θωμά Λώλη. Μια συμβολική πολιτιστική γέφυρα που σμίγει τις δύο όχθες των συνόρων.

Το απόγευμα, στις 6 μ.μ, στις πηγές Λαγγάβιτσας δίπλα στις όχθες του Καλαμά (μεταξύ των χωριών Καλλιθέα και Λίστα Θεσπρωτίας), ενημέρωση για τους Ηπειρώτικους υδάτινους πόρους και το ανθρωπογενές περιβάλλον από τον Πανεπιστημιακό Νίκο Γιαννούλη και μουσικό απόγευμα με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, του Πολυφωνικού της Αετόπετρας και της ηπειρωτικής κομπανίας του Κώστα Βέρδη. Το βράδυ, από τις 9 μ.μ., συμμετοχή στο παραδοσιακό γλέντι στην Αετόπετρα.

Πέμπτη 28/7.
9 π.μ. - 12 μ.μ. Πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι του Λάγγαρη, κάτω από τα χωριά Κεραμίτσα και Μαλούνι Θεσπρωτίας, με οδηγό τον Πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασιάκο. Κολύμπι στη θέση Βόθνες, σε καθαρό παραπόταμο του Καλαμά.

Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο ( 2-5 μ.μ), ενημέρωση και συζήτηση για τον Καλαμά με τη συμμετοχή της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς».

Το βράδυ μουσική και κινηματογραφική βραδιά (10 μ.μ.) δίπλα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα.
Συμμετέχουν η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, rock και έντεχνα συγκροτήματα από τα Γιάννενα ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες του Στράτου Στασινού και από επιτόπιες καταγραφές του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Παρασκευή 29/7.
9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για το θέμα των δρομολογίων στην παλιά οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας.

11 π.μ. παρουσίαση του τετραημέρου και μικρή συνέντευξη τύπου της Π.Σ.Ε. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περιήγηση και ενημέρωση για το χώρο του Θεάτρου.

1 μ.μ. καλωσόρισμα στο χωριό Λίππα.


3 μ.μ. γεύμα στη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ρωμανού.

7 μ.μ. μουσικοχορευτική εκδήλωση στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι με τη συμμετοχή της ηπειρώτκης κομπανίας «Λαλητάδες» και χορευτικών των συλλόγων και των Αδελφοτήτων της περιοχής.

Σάββατο 30/7.
 9 π.μ. - 12 μ.μ. πεζοπορία και κολύμπι από το Πολυστάφυλλο στις Πύλες του Άδη με οδηγό τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού.

1 - 3 μ.μ. Λίμνη Ζηρού, ενημέρωση για την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, συζήτηση αποτίμησης του τετραημέρου και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεργάζονται φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδίες και Αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές κινήσεις.

Η υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων αποτελεί προσφορά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο.

Κάτι νέο ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Ήπειρο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την απαρχή ενςό πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής.

Ένας θεσμός που εστιάζει ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νεολαίας μέσα από πολύτροπες εκδηλώσεις και δράσεις, προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους μας σε ένα ταξίδι μύησης και αποκάλυψης της Ηπείρου της Φύσης και του Πολιτισμού, της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας.

Με τις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ» συνταξιδεύει η ελεύθερη περιοδεύουσα Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων προσκαλώντας ιδιαίτερα τους νέους μας που θέλουν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τον πιο όμορφο τρόπο.


Ας συνταξιδέψουμε με την Πανηπειρωτική στην πιο όμορφη Ήπειρο, την Ήπειρο της Φύσης και του Πολιτισμού, την Ήπειρο των νέων της.


Για δηλώσεις συμμετοχής στα μέσα κοινής μετακίνησης, για πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρο Λαμπρίδη στο 6973342113 και τον Έφορο Νεολαίας Νίκο Ζέκη στο 6974 123992.

Δεν υπάρχουν σχόλια: