Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Αυξήσεις στις συνταξιοδοτικές εισφορές από τον Αύγουστο, περικοπές με τον καινούριο χρόνο.


Στο νομοσχέδιο με το οποίο εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος περιλαμβάνονται διάφορα νέα μέτρα όπως, περικοπές όλων των συντάξεων, μείωση του εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στη ΔΕΗ, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και επανέλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων.

Από την 1η Αυγούστου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επιπλέον, καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ που θα κυμαίνεται από 3% ως 10%. Σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη εισφορά.


Παράλληλα, επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.



Ειδικότερα σε σχέση με τα επικουρικά ταμεία προβλέπονται περικοπές σε όλες τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2012 στα ελλειμματικά Ταμεία,ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνου,ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου. Επιπλέον, καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταμεία, θέτοντας ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτουμένου, με την ταυτόχρονη υιοθέτηση ενιαίων κανόνων κανόνες και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: