Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τσίπρας - Σόιμπλε: H μονομαχία των ξεροκέφαλων


Εκτενώς καλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ η χθεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Και παρά τις σημαντικές διαφωνίες δύο αντρών αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, τα δημοσιεύματα τονίζουν το καλό κλίμα στη συνάντησή τους.

«Η μονομαχία των ξεροκέφαλων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus, που γράφει για τη συνάντηση: «Το γεγονός ότι ο Σόιμπλε βρήκε το χρόνο για να συναντήσει τον περιγραφόμενο ως χαρισματικό 38χρονο έχει να κάνει με τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έρχεται κατά καιρούς στις δημοσκοπήσεις πρώτος. Κι επειδή το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της βαθιά χρεωμένης χώρας θα κρατήσει ακόμη πολλά χρόνια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους δανειστές ότι ο Τσίπρας δεν θα έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία. Γι΄αυτό είναι καλύτερο να συζητά κανείς ήδη μαζί του - προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις δυο πλευρές. Έτσι μετά τη συνάντηση και ο Τσίπρας δήλωσε ότι οι διαφορές μας είναι μόνο πολιτικές, όχι προσωπικές».


Το Reuters, από την πλευρά του, στο σχετικό άρθρο με τίτλο «Ο Σόιμπλε και ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης σε διαμάχη», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «δάγκωσε γρανίτη με το αίτημά του προς την αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας». 

Το πρακτορείο περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ανυποχώρητη στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι των δανειστών και του Βερολίνου, στη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό εκπρόσωπο του βιομηχανικού λόμπι και της πανίσχυρης οικονομικής ελίτ της Γερμανίας.

«Διαφώνησαν σε καλό κλίμα» είναι ο τίτλος της Deutsche Welle, που σχολιάζει ότι παρότι Τσίπρας και Σόιμπλε διαφωνούν σε ουσιαστικά ζητήματα μπορούν να τα συζητούν. «Αυτό είναι ίσως το βασικότερο μήνυμα της συνάντησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο».

Όπως σημειώνει η DW, «σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενες παρερμηνείες γι' αυτήν την απροσδόκητη συνάντηση, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, επέμεναν ότι η συνάντηση πραγματοποιείται τώρα, επειδή τώρα την ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η ίδια η συνομιλία διήρκεσε μια ώρα, αντί 30 λεπτών όπως ήταν προγραμματισμένη και όπως διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές πραγματοποιήθηκε σε ένα θετικό κλίμα. Σε αυτό συνέβαλαν προκαταρκτικά ΣΥΡΙΖΑ και γερμανικό υπουργείο με σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις, που τους θέλουν να συζητούν και με πολιτικούς, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την άποψη τους, και που εύχονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο να τους πείσουν».
«Ο Σόιμπλε πιέζει τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης Τσίπρα» είναι ο τίτλος του Spiegel για τη συνάντηση. O αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπόρεσε να περάσει τη θέση του» για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, ενώ ο Σόιμπλε, γράφει το περιοδικό, «είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κάλεσε τον Τσίπρα να στηρίξει το πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Η Handesblatt, βάζει τίτλο: «Ο Σόιμπλε κάνει συστάσεις στον Τσίπρα» και στέκεται στην αναφορά των κύκλων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως ο Σόιμπλε είπε «χωρίς αμφισημίες» πως στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως «ο Σόιμπλε συνετίζει ανεπιτυχώς τον Τσίπρα να αλλάξει πορεία». Στεκόμενη στον τόνο των αναφορών από το γερμανικό υπουργείο μετά τη συνάντηση, η εφημερίδα σημειώνει ότι «εάν ο επικεφαλής της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στόχευε τουλάχιστον σε μία ηπιότερη ρητορική του Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα, τότε απογοητεύτηκε».

Το n-tv αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πτοήθηκε» από τη «σύσταση» του Σόιμπλε στην ασυνήθιστη, όπως την χαρακτηρίζει, συνάντηση. Ο Γερμανός υπουργός, αναφέρει το δίκτυο, «χτύπησε σε τοίχο με την προτροπή του στον Τσίπρα να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας».


http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: