Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Στουρνάρας ... αγαπάει τους σκαφάτους (δεν τους φορολογεί).

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Με πονηρό ή καλύτερα κουτοπόνηρο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επέβαλλε νέο χαράτσι στα αυτοκίνητα ενώ την ίδια στιγμή απέσυρε την διάταξη για φορολόγηση των σκαφών αναψυχής! Περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων πάνω από τα 1.928 κυβικά εκατοστά και παλαιότητας μέχρι 10 ετών καλούνται να βάλουν για μια ακόμη φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη τους, ενώ οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής την βγάζουν «λάδι». Που είναι όμως η πονηριά του υπουργού; Στην κατάθεση των πινακίδων.


Ακόμα και αν οι οδηγοί πάνε τώρα και καταθέσουν πινακίδες, θα πληρώσουν κανονικά τον φόρο καθώς αυτός θα πληρωθεί το 2014 για αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν το 2013. Έτσι πέραν των τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη πληρώσει, θα καταβάλλουν και έξτρα φόρο ανάλογο του διαστήματος που κυκλοφόρησαν το αυτοκίνητό τους εντός του 2013. Υπενθυμίζεται ότι το κράτος ζητά από τη συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών να πληρώσουν από τις αρχές του 2014 νέα χαράτσια από 440 έως 5.380 ευρώ εάν τα οχήματά τους είναι έως 5 ετών παλαιότητας και από 308 έως 3.766 ευρώ εάν είναι παλαιότητας έως 10 ετών. 

Όσοι για παράδειγμα διαθέτουν αυτοκίνητα 2.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας 4 ετών θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, 440 ευρώ ενώ όσοι έχουν αυτοκίνητο των ίδιων κυβικών εκατοστών αλλά παλαιότητας από 5 έως 10 ετών θα πληρώσουν 308 ευρώ. Αυτά όλα πέραν των υψηλών τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν κάθε έτος. Την ίδια ώρα με μια διάταξη που είχε καταργηθεί, επανήλθε και τελευταία κυριολεκτικά στιγμή επανακαταργήθηκε, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής δεν θα φορολογηθούν αφού το σκάφος δεν θεωρείται είδος πολυτελούς διαβίωσης... Μην σας προκαλέσει εντύπωση λοιπόν αν στο φανάρι δίπλα σας σταματήσει ένα φουσκωτό...

Ας πάρουμε οι φτωχοί από ένα σκάφος να μετακινούμαστε και ας αφήσουμε τα αυτοκίνητα για τους πλούσιους... 

Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: