Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

«Επιχείρηση πυρόσβεσης» του Δήμο Ζηρού για Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού.


«Με νύχια και  με δόντια» προσπαθεί ο Δήμος Ζηρού να κρατήσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Θεσπρωτικό εξαντλώντας όλα τα περιθώρια.

Τα απανωτά πορίσματα επιτροπών του Πυροσβεστικού Σώματος που εισηγούνται την κατάργηση του Κλιμακίου….  κλιμακώνουν την αγωνία  των κατοίκων του Θεσπρωτικού αλλά και ευρύτερης περιοχής (Λάκκας, Κρανιάς..).

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος αναλαμβάνει την καταβολή μισθώματος του Π.Κ. Θεσπρωτικού που μέχρι πρότινος επιβάρυνε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρχεται να καθησυχάσει – προς το παρόν τουλάχιστον  - την τοπική κοινωνία .

Στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού, Πέτρος Τσάτσος αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης  και την άμεση και ορθή αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος από τη Δημοτική Αρχή:

«Το  Μάρτιο του 1980 ιδρύθηκε στο Θεσπρωτικό Πυροσβεστική Υπηρεσία Γ΄ τάξης αποτελούμενη από τριάντα πέντε (35) άνδρες,  ενώ από το 1991  υποβιβάστηκε σε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο υπαγόμενο διοικητικά στην Π.Υ. Φιλιππιάδας.

Η Υπηρεσία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο και τη δαπάνη του ενοικίου την κάλυπτε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό σώμα, ιδρύθηκαν πολλά νέα κλιμάκια ανά την επικράτεια. Το Π.Κ. Θεσπρωτικού όπως και άλλα-π.χ. το Π.Κ. Μετσόβου-προϋπήρχαν της ανάγκης δασοπυρόσβεσης.

Το 2010 συγκροτήθηκε επιτροπή από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να εισηγηθεί μέτρα για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το πόρισμα της επιτροπής που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2011, μεταξύ άλλων κλιμακίων και υπηρεσιών, εισηγήθηκε και την κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού.  Η αναβάθμιση δεν προχώρησε εξαιτίας των εκλογών.

Στις 16/1/2011 συγκροτήθηκε άλλη επιτροπή, η οποία και εξέδωσε το πόρισμά της στις 13/1/2012 και στον αύξοντα αριθμό 29, εισηγείται την κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού, με το σκεπτικό της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από την Π.Υ. Φιλιππιάδας (15 χιλιόμετρα), ενώ για τα περισσότερα κλιμάκια εισηγείται την κατάργησής τους λόγω του μικρού αριθμού συμβάντων.

Όταν έγιναν γνωστά όλα τα παραπάνω ο Δήμος Ζηρού ξεκίνησε αλληλογραφία με το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και παραχώρησε κτίρια για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Π.Κ. Θεσπρωτικού στηριζόμενους στου νόμους:

α) στον 26/12/1998  άρθρο 2 παρ.2 που αναφέρει  ότι η Ο.Τ.Α. υποχρεούνται  να παραχωρούν τη χρήση ακινήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα  εφόσον δε διατίθενται κτίρια του δημοσίου

και β) στον 3852/210 Καλλικράτης, κεφ.ΣΤ΄, άρθρο 94, παρ.2 που αναφέρει ότι στις πρώτες συναρμοδιότητες του δήμου ή η καταβολή του μισθώματος προς κάλυψη στεγαστικών αναγκών της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.

Στο πρώτο έγγραφο του (26/5/60110), ο Δήμος  παραχωρεί κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση του Π.Κ. Θεσπρωτικού. Το Αρχηγείο του Π.Σ. σύστησε επιτροπή προκειμένου να εξετάσει την καταλληλότητα του κτιρίου  και στις 17/8/2011 απαντά ότι στο κτίριο απαιτούνται εργασίες για να καταστεί λειτουργικό και ζητά από το δήμο να μην προβεί στην εκτέλεσή τους μέχρι να εκδοθεί πόρισμα της επιτροπής και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στις 27/7/2012 το Αρχηγείο ζητά από τους διοικητές 51 Υπηρεσίων, μεταξύ των οποίων και της Π.Υ. Φιλιππιάδας, όπου υπάγεται διοικητικά το Π.Κ. Θεσπρωτικού, να αναζητήσουν κτίρια για τη στέγαση της  Υπηρεσίας, ιδιοκτησίας άλλου δημόσιου φορέα το οποίο δύναται να παραχωρηθεί δωρεάν.

Στις 3/8/2012 ο Δήμος Ζηρού παραχωρεί με νέο έγγραφό του κτίριο για τη στέγαση της  Π.Υ. Φιλιππιάδας στο Στρατόπεδο Πετροπουλάκη και για το Π.Κ Θεπσρωτικού το 1ο στο Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού το οποίο και ενέκρινε ως κατάλληλο ο διοικητής της Π.Υ. Φιλιππιάδας, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε.

Πριν λίγες μέρες το Αρχηγείο ζήτησε από τον διοικητή της Π.Υ. Φιλιππιάδας να έρθει σε επαφή με το δήμο και να συζητήσει τη δυνατότητα καταβολής του μισθώματος του Π.Κ. Θεσπρωτικού από το Δήμο.

Η δημοτική αρχή απάντησε θετικά και επανέλαβε την πρόθεση της για παραχώρηση κτιρίου.

Τέλος το τμήμα στέγασης του Πυροσβεστικού σώματος ζητά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ζηρού με την οποία θα αναλαμβάνει το κόστος του μισθώματος του Π.Κ. Θεσπρωτικού καθώς και αντίγραφο της σχετικής σύμβασης με τους ιδιοκτήτες».

Για την ιστορία….
Η απόφαση πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 26  υπέρ 1 κατά ψήφοι. Την εισήγηση πρόταση καταψήφισε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το σκεπτικό ότι τα έξοδα των υπηρεσιών είναι υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας και όχι των δημοτών.

Επιμέλεια: Κώστας Παπαδιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: