Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Καταδικάστε τη β(λακε)ία από όπου κι αν προέρχεται


«Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά»

Mark Twain

Οι περισσότεροι από μας έχουμε εκπαιδευτεί έτσι ώστε να διαθέτουμε τεράστια αποθέματα υπομονής, ανοχής και αντοχής σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Στα στραβά. Στα ανάποδα. Στα προβλήματα. Στα βάσανα. Στη σκληρότητα. Στη βιαιότητα. Στην κοινωνική αδικία. Στον ρατσισμό. Στη μισαλλοδοξία. Στις διακρίσεις. Στη φτήνια. Στη χυδαιότητα.

Αν, τώρα, σε αυτό το υπερτιμημένο «προσόν» της υπομονής βάζουμε αρνητικό ή θετικό πρόσημο, είναι μια άλλη ιστορία: καλό και άγιο το στοκ των αντισωμάτων που αναπτύσσει ο κάθε οργανισμός, αλλά όλα έχουν κι ένα όριο. Γιατί η υπερβολική ανοχή οδηγεί στη μαλθακότητα. Η μαλθακότητα στην παθητικότητα. Η παθητικότητα στον μαζοχισμό! Και ο μαζοχισμός στη βία! Τόσο απλά.

Παραδοσιακά, οι εκάστοτε κυβερνώντες παίζουν παιχνιδάκια. Με τσαχπινιά, κέφι και μπρίο - παίζουν παιχνιδάκια: με τα νεύρα σου, με τη ζωή σου, με τις προσδοκίες σου, με τα όριά σου. Υποτιμάνε τη δουλειά σου. Υποτιμάνε τον κόπο σου. Υποτιμάνε τον αγώνα σου.
Και - ίσως;;; - το χειρότερο:
Υποτιμάνε τη νοημοσύνη σου! Γιατί ΦΥΣΙΚΑ είναι πιο έξυπνοι από σένα.

«Ας υποθέσουμε ότι είσαι ηλίθιος. Κι ας υποθέσουμε ότι είσαι μέλος του Κογκρέσου. Αx. επαναλαμβάνομαι!» Mark Twain.


Η περίπτωση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα πώς ορισμένοι φωστήρες της πολιτικής θεωρούν όλους εμάς απύθμενα ηλίθιους.

Η ιστορία γνωστή. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Mall, κάποιοι από τη ΝΔ πήραν το βίντεο που μιλούσε ο Διαμαντόπουλος, έκοψαν, έραψαν και παρουσίασαν ένα θεϊκό εκτρωματάκι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο βουλευτής μοιάζει να στοχοποιεί εκ των προτέρων το εμπορικό κέντρο, λέγοντας ΜΟΝΟ τη φράση: «Ανομία είναι το Mall του κυρίου Λάτση το οποίο είναι αυθαίρετο».

Και πιο κάτω απομονώνουν μια δεύτερη φράση: «Λες στον κόσμο "αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο"».

Το παίρνουν τώρα αυτό, το αμολάνε στα ΜΜΕ, το ακούει ο κόσμος και φρίττει. Και πού έγκειται η ηλιθιότητα; Οτι ο βουλευτής νέος άνθρωπος είναι και δεν πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με άλλα λόγια, θυμάται ΤΙ είπε, ΠΩΣ το είπε, ΠΟΤΕ το είπε, ΓΙΑΤΙ το είπε. Και όπως οι άλλοι διαρρέουν το πετσοκομμένο, έτσι κι αυτός δημοσιοποιεί το γνήσιο.
Τι λέει λοιπόν ο άνθρωπος - και πείτε μου πού είναι το παράλογο:
- Βία είναι όλα αυτά τα μέτρα!
- Βία είναι τα τρία Μνημόνια!
- Βία είναι να μην μπορείς να ταΐσεις το παιδί σου!
- Βία είναι να μην έχεις ρεύμα και τα βασικά (αγαθά)!
- Βία είναι να μην έχεις φάρμακα!


Και παρακάτω λέει:


- Ανομία είναι το Mall του κυρίου Λάτση, το οποίο είναι αυθαίρετο!
- Ανομία είναι που ο λαός της Αθήνας δεν μπορεί να κάνει μπάνιο στην παραλιακή γιατί είναι όλα κλειστά από τα κέντρα διασκέδασης!

Και στο τέλος (η σύνταξη της πρότασης δεν είναι σωστή γιατί πρόκειται περί προφορικού λόγου και το απομαγνητοφωνώ ακριβώς, χωρίς να αλλάξω το παραμικρό):

- «Αυτό όλο δημιουργεί τις αντιδράσεις σε αυτούς που πλήττονται. Εχουν μια αντίδραση που δεν είναι θεμιτή, ξέρετε γιατί; Αυτή τη στιγμή λες στον κόσμο: «Στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο».

Και τελειώνει:

- «Εμείς λέμε, "ελάτε να μετασχηματίσουμε την οργή μας σε ένα κίνημα που θα τους ρίξει. Ενα κίνημα δημιουργικό"».

Αυτό είπε. Ξεκάθαρα. Και «αυτό» που είπε ξεκάθαρα, κάποιοι το μαγείρεψαν και μας το σέρβιραν όπως τους συνέφερε. Υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας. Θεωρώντας μας ηλίθιους. Και «αυτό» που είπε ξεκάθαρα, είναι το ακριβώς αντίθετο από «αυτό» που πλασάρισαν. Ξεκάθαρα!

Θεώρησαν προφανώς πως ο Διαμαντόπουλος είναι βλάκας και δεν θα έβγαζε στη φόρα την αυθεντική του δήλωση. Θεώρησαν προφανώς πως κι εμείς είμαστε βλάκες και θα καταπίναμε αμάσητο το μονταρισμένο βιντεάκι. Γενικώς, μην το ψάχνεις, όλοι βλάκες είμαστε. Εκτός από τους βλάκες που μας θεωρούν βλάκες.

Και μη μου πεις ότι «εκτός από βλακεία, εδώ υποκρύπτεται και δόλος καραμπινάτος». Το ξέρουμε όλοι, κάνει μπαμ αυτό. Αλλά ακόμα και ο δόλος για να πλασαριστεί έξυπνα θέλει λίγο νιονιό, ρε παιδί μου. Οχι τόσο άγαρμπα που να βγάζει μάτι!

Mark Twain και πάλι. Και για να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαχρονική είναι η ηλιθιότητα των πολιτικών να θυμίσουμε πως ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας γεννήθηκε το 1835 και πέθανε το 1910.

Εναν αιώνα αργότερα παραμένει τραγικά επίκαιρος.
Και επειδή τα έχει πει όλα καλύτερα από μας, το παρακάτω γράψτε το βαθιά μες στην καρδιά σας:

«Είκοσι χρόνια από τώρα, θα είσαι πιο απογοητευμένος από τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι' αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε. Ονειρέψου. Ανακάλυψε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: