Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τσεκούρωμα στις συντάξεις 32.000 άγαμων θυγατέρων.

agrio-tsekouroma-stis-syntaxeis-32000-agamon-thygateron-1-315x236


Μια ακόμη ομάδα προνομιούχων συνταξιούχων βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών καθώς με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων μειώνονται στα 720 ευρώ, κατ' ανώτερο όριο.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος σύμφωνα με την εγκύκλιο η οποία πρόκειται να αποσταλεί εντός των προσεχών ημερών στο υπουργείο Εργασίας σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4039/2012, η σύνταξη ακόμη και αυτών των 720 ευρώ θα αναστέλλεται εφόσον οι δικαιούχες έχουν άλλα εισοδήματα που ξεπερνούν το συνολικό ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
- Μειώνονται οι κύριες συντάξεις των άγαμων θυγατέρων στα 720 ευρώ, αλλά δεν κόβονται επικουρικές και μερίσματα.
- Αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που υπερβαίνουν σε μηνιαία βάση τα 720 ευρώ.
Για παράδειγμα, μια δικαιούχος έχει εισοδήματα από ενοίκια τα οποία υπερβαίνουν τις 8.640 ευρώ που είναι το ετήσια σύνολο της νέας σύνταξης, τότε θα γίνεται αναστολή της καταβολής της. Αν όμως τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι λιγότερα, τότε θα γίνεται αναλογική μείωση της σύνταξης.
Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων θα ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2012, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
Ο έλεγχος θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο και από τις υπηρεσίες των άλλων Ταμείων μισθωτών, στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των «άγαμων θυγατέρων» όπως τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και κυρίως των τραπεζών.
Οι μειώσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η/1/2013, και θα γίνουν πιθανότατα σε τέσσερις δόσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: