Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο Κάμερον τζογάρει και η Βρετανία γουστάρει.

Ο Τζογαδόρος Ντέιβιντ Κάμερον

Αυτό που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα τον στηρίξει καθώς η Άνγκελα Μέρκελ βασίζεται στη Βρετανία.


Το όραμα του Βρετανού πρωθυπουργού για την Ευρώπη είναι πλέον σαφές. Αυτό που ζητάει είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση αφιερωμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα, η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και δεν θα τις «πνίξει» στη γραφειοκρατία. Επιθυμεί μια «πιο λιτή, λιγότερο γραφειοκρατική ένωση» στην οποία θα πρέπει να υπάρχει έντονη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Αδιαμφισβήτητα όμως, το σχέδιο του κ. Κάμερον είναι επικίνδυνο. Η κίνησή του να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα τολμηρό .


Ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι με το δημοψήφισμα θα μπορέσει να πάρει με το μέρος τους τόσο τους Ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι θεωρούν τη συγκεκριμένη περίοδο ως μια ευκαιρία για τη Βρετανία να χαλαρώσει τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο αν και μικρό μπορεί να εξασφαλίσει τη νίκη στο Συντηρητικό κόμμα τις επόμενες εκλογές. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα;

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ισχυρίζεται ότι τώρα δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή. Ο ίδιος επιθυμεί πρώτα τη νίκη του στις επερχόμενες εκλογές και στη συνέχεια θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού μέχρι τότε, όπως δηλώνει τα πράγματα θα είναι σαφέστερα. Ωστόσο, πηγαίνοντας σε ένα δημοψήφισμα σε πέντε χρόνια είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: Πρώτον, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι οικονομικά επιζήμιο για τη χώρα. 

Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό, τρομοκρατηθεί από την προοπτική ότι η Βρετανία θα μπορούσε να φύγει από την ΕΕ. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ζητήσει από τον Κάμερον να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ. 'Ήδη η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση το δ΄ τρίμηνο του 2012 με το ΑΕΠ να φτάνει στο -0,3% έναντι εκτιμήσεων για -0,1%. Η απειλή της εξόδου μόλις το 2017 είναι πιθανό να αποθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βρετανία.

Δεύτερον, αν και το 2017 ακούγεται μακρινό, μπορεί να μην είναι αρκετό διάστημα για να υπάρξει μια απόφαση για το μέλλον της Ευρωζώνης. Όταν η κρίση ξεκίνησε, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα συνεχιστεί για περισσότερα από πέντε χρόνια. Μπορεί λοιπόν το 2017 ο βρετανικός λαός να μην είναι ακόμα έτοιμος να καταλάβει ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα του. 

Τρίτον, οι διαπραγματεύσεις του Βρετανού πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες θα μπορούσαν να μην έχουν ένα καλό τέλος. Πολλοί ηγέτες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τις αποφάσεις του Κάμερον και έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως το μόνο που θέλει τελικά η Βρετανία είναι να βγει από την ΕΕ. Εάν καταλήξουν όμως στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία θέλει μόνο το δικό της καλό και όχι ολόκληρης της Ένωσης τότε αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για το Κάμερον με δραματικές συνέπιες.

Παράλληλα, ο βρετανικός λαός, μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα δίνοντας ένα χαστούκι στην κυβέρνηση να στείλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αυτό που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα τον στηρίξει καθώς η Άνγκελα Μέρκελ βασίζεται στη Βρετανία τόσο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και για την τραπεζική ένωση γι' αυτό και όπως δήλωσε παραμένει ανοιχτή στο να διαπραγματευτεί με το Βρετανό Πρωθυπουργό. Ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πραγματικότητα «τζογάρει» και αν τον βοηθήσει λίγο η τύχη ίσως και να τα καταφέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: