Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα ...τρικ του υπουργού Ανάπτυξης. Πως ο Χατζηδάκης «στέρησε» 1+1 δισ. από την .ανάπτυξη. «Θυσία» στο όνομα ενός εξωραϊσμένου προϋπολογισμού έγινε η ...περιβόητη ανάπτυξη με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να υστερεί σημαντικά έναντι των στόχων.


Σχεδόν 1 δισ. ευρώ στερήθηκε από το ΕΣΠΑ η πραγματική οικονομία, ποσό που στα . «χαρτιά» έδειχνε μικρότερο χάρις στα «τρικ» που αξιοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος του ΠΔΕ για το 2012 έφτασε μόλις στο 89% στερώντας από την πραγματική οικονομία και χάνοντας οριστικά 650 εκ. ευρώ τα όποια δεν μεταφέρονται στο 2013. Τα χρήματα αυτά «επεστράφησαν» στο Υπουργείο Οικονομικών προς όφελος της μείωσης του ελλείμματος. Υπενθυμίζεται, ότι για το ΠΔΕ το 2011 ο στόχος υπερκαλύφθηκε στο 115%.
Ενδεικτικό της κατάστασης για το 2012 είναι ότι η «τρύπα» στο ΠΔΕ θα έφτανε ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση υπηρεσιακών παραγόντων και η οποία έδωσε πολλές πληρωμές τον Δεκέμβριο σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, σε επενδυτικά σχεδία των ΚΑΠ κλπ
Ο στόχος του ΠΔΕ για το 2012 ήταν 6,85 δισ. (το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ήταν 6 δισ. εκ των οποίων 3,73 κοινοτική συνδρομή, όταν στο εθνικό σκέλος ο στόχος ήταν 850 εκατ.). Η «τρύπα» δημιουργήθηκε στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος μιας και η απορρόφηση έφτασε στα 4,7 δισ. από τα οποία 3,15 ήταν κοινοτική συνδρομή.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος προέκυψαν ως εξής:
. 150 εκατ. περίπου από τον αναπτυξιακό
. 350 εκατ. περίπου από προγράμματα ΕΣΠΑ όπως η ψηφιακή σύγκλιση, η διοικητική μεταρρύθμιση και η προσπελασιμότητα.
. 100 εκατ. περίπου από τα προγράμματα Μπαλταζής και ΕΠΑΛ.
Κονδύλια όμως χάθηκαν και από το ΕΣΠΑ: Ο στόχος του μνημονίου για το ΕΣΠΑ είναι ετήσιος και ανέρχονταν για το 2012 σε 4,029 δισ. Δημόσια Δαπάνη. Η επίτευξή του με βάση τα στοιχεία της 31/12 ανέρχεται στο 86,24% (δηλαδή στα 3,47 δισ. ?), όταν το αντίστοιχο ποσοστό επίτευξης του ετήσιου στόχου πέρσι ήτανε 101%.
Το ήδη φτωχό 86% θα ήταν ακόμη φτωχότερο (82%) αν ο υπουργός δεν κατέφευγε σε «τρικ» και δε χρησιμοποιούσε τα 150 εκατ. του ταμείου εγγυοδοσίας κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Είναι ξεκάθαρο ότι ο μνημονιακός στόχος δεν επιτεύχθηκε και με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η πραγματική οικονομία θα στερηθεί 554,3 εκατ. Σε αυτό το ποσό όμως της υστέρησης του μνημονιακού στόχου, πρέπει να προστεθούν 380 εκ. ευρώ, καθώς μιλάμε για ένα ποσό που δεν έχει πέσει ακριβώς στην πραγματική οικονομία, αλλά έχει «παρκάρει».
Η απορρόφηση από «παρκάρισμα σε ταμεία» προκύπτει από τα:
. 300 εκατ. ευρώ δόθηκαν για το Ταμείο Εγγυοδοσίας (τα 150 άρον άρον στο τέλος Δεκεμβρίου)
. 80εκ ευρώ δόθηκαν στο ΕΤΕΑΝ στο τέλος Δεκεμβρίου.
Δηλαδή με λίγα λόγια, ο στόχος του ΕΣΠΑ υπολείπεται ουσιαστικά κατά 934 εκ. ευρώ τα οποία στερήθηκε η πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: