Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αγρότες. Προθερμαίνουν τα τρακτέρ, αναμένουν στο ακουστικό τους.


Παρακολουθούμενοι στενά από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι αγρότες της χώρας που παραμένουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεών τους με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα.


Οι Θεσσαλoί αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, χωρίς να κλείνουν το δρόμο, και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να γίνουν εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι και επικαλούμενοι το γεγονός ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, περίπου τετρακόσιοι αγρότες όδευσαν πεζοί επί της ΠΑΘΕ όπου και «στρατοπέδευσαν» προκειμένου να κάνουν τη συνέλευσή τους επί ένα τέταρτο περίπου. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία και να γίνει για το διάστημα εκείνο εκτροπή, μέσω Πλατυκάμπου.

Εν συνεχεία, οι αγρότες θεωρώντας ότι ο στόχος τους επετεύχθη -αφού έφθασαν στην ΠΑΘΕ έστω και πεζοί -επέστρεψαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα εκατοντάδες τρακτέρ τα οποία σήμερα ενισχύθηκαν και με 100 περίπου ακόμη. Στην περιοχή δε, εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι παραπέρα κινήσεις των Θεσσαλών αγροτών θα αποφασιστούν σε επόμενη φάση.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας συγκεντρώνονται στη Λαμία, χωρίς να λείπει ούτε εκεί ο εκνευρισμός για την έντονη αστυνομική παρουσία. Προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 τρακτέρ σε απόσταση 3 χλμ από την εθνική οδό και υπό το βλέμμα πολυάριθμισης αστυνομικής δύναμης.
Ένταση δημιουργήθηκε όταν αγρότες από το χωριό Ανθήλη με περίπου 20 τρακτέρ επιχείρησαν να μπουν στην εθνική οδό για να κατευθυνθούν προς την πόλη. Όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, στάθμευσαν τα τρακτέρ στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην εθνική οδό. Οι επικεφαλής των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους με συναδέλφους τους στα καμποχώρια της Λαμίας αλλά και στην περιοχή του Δομοκού και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να κινηθούν και άλλα τρακτέρ προς την πόλη.
Έτοιμοι να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες κινητοποιήσεις εμφανίζονται και οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας Σερρών, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας.
Παράλληλα, σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ οι αγρότες της Αργολίδας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την Τετάρτη με μπλόκα στους δρόμους. Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους αύριο στις 13:00 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, όπου και θα συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Συναντήσεις με Τσίπρα - Βενιζέλο

Την Τρίτη το μεσημέρι, και πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε θα ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για να συζητήσουν το αγροτικό θέμα, μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το Κατάρ.

«Οι αγρότες δεν είναι επαίτες, δεν ζητούν όπως κάποιες άλλες εποχές όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, ζητούν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο, είναι παραγωγοί πλούτου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος». Όπως τόνισε «οι μνημονιακές πολιτικές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και μας οδηγούν μπροστά σε κρίση επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση».


Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε, όπως δεσμεύτηκε στους αγρότες, επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητεί τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. «Ελπίζω έστω αυτή τη φορά ο εξαφανισμένος από τη Βουλή και από τον πολιτικό διάλογο πρωθυπουργός, να εμφανιστεί και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Φθάνει πια με τα επικοινωνιακά τρυκ με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Τα προβλήματα είναι εδώ και ζητούν απαντήσεις και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται από τα προβλήματα», ανέφερε.

Εκ μέρους των αγροτικών ενώσεων, ο Χρ.Γκόγιας τόνισε πως υπάρχει μια νέα πρωτοβουλία των αγροτών που συσπειρώνει δεκάδες ενώσεις από όλη την Ελλάδα, με στόχο να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να παράξουν προϊόντα. Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, οι αγρότες δεν επαιτούν, δεν ζητούν χρήματα, αγωνίζονται για την επιβίωση, αλλά -όπως είπε- υπό τις παρούσες συνθήκες η παραγωγή είναι αδύνατη, γιατί δεν έχει γίνει ρύθμιση για το πετρέλαιο, για τον ΦΠΑ. Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των αγροτών να μην μπορούν να δανειστούν πλέον, μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Για τον λόγο αυτόν, είπε, οι αγρότες ζητούν αποφάσεις και όχι λόγια και επίσης ζητούν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αντί για κινητοποιήσεις εμείς προτείνουμε διάλογο και λύσεις σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετα τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με αντιπροσωπεία του συντονιστικού των αγροτών και επισήμανε πως πάγια αρχή του ΠΑΣΟΚ ειναι οτι οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να τα θέσει στην επόμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα παρακαλέσει μάλιστα, όπως είπε, να είναι παρόντες και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών , Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως κάποια από τα αιτήματά τους μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται.

Ο κ. Βενιζέλος τέλος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν οτι η τελική τους στάση θα κριθεί ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουν από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα οι αγρότες συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αναγνώρισε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δεσμεύτηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».
Εξάλλου την υποστήριξή του στους αγρότες εξέφρασε τη Δευτέρα με ανακοίνωση το ΚΚΕ, καθώς και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: