Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα απορρίμματα πηγή ενέργειας και εσόδων παντού, πλην Ηπείρου. Η περιοχή μας έμεινε στις αντιδράσεις και δεν κοίταξε τα οφέλη.



Την ώρα που στην Ήπειρο οι αντιδράσεις για τους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων συνεχίζονται και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Ελληνικό, που φιλοξενεί τον ΧΥ¬ΤΑ Ιωαννίνων και στην Θεσπρωτία με τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου παίρνουν τη μορφή. τσουνάμι, τόσο σε άλλες περιοχές της χώρας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πηγή εσόδων και ενέργειας!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να «φουντώσει» η ήδη έντονη μάχη για την συμμετοχή ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων, με τις συμπράξεις που θα γίνουν να έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, στην Ελλάδα, ακόμη η έννοια διαχείριση απορριμμάτων είναι συνυφασμένη μόνο με τα οικονομικά οφέλη, σε αντίθεση με την άλλη Ευρώπη, που οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εξοικονομούν και παράγουν ενέργεια από τις καύσεις, που συνήθως γίνονται μέσα στις πόλεις, ακόμη και στο κέντρο αυτών!

Στην Ελλάδα. 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι το δημοσίευμα του protothema.gr, στο οποίο και γίνεται λόγος για την. μάχη των σκουπιδιών! Η συμμαχία της ΔΕΗ με τον όμιλο της ΓΕΚ- Τέρνα και η εμφάνιση του ομίλου Μυτιληναίου μέσω του κατασκευαστικού βραχίονα της ΜΕΤΚΑ για τα εργοστάσια σε Γραμματικό και Κερατέα, επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της .αφρόκρεμας της ελληνικής βιομηχανίας, «αλλά και την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς για την Ελλάδα, εντελώς παρθένας, που σχετίζεται με τον ενεργειακό θησαυρό που κρύβουν τα σκουπίδια» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 
Για να γίνει αντιληπτό γιατί ποσά μιλάμε, αρκεί να σημειωθεί ότι για 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων (σαν και αυτό που σε. μικρογραφία προβλέπεται να γίνει στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης) υπολογίζονται έσοδα πάνω από 2,5 δισεκ. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια. 

Στο εξωτερικό. 
Βέβαια, στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στις χώρες της Σκανδιναβίας και στη Γερμανία, για παράδειγμα, η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων γίνεται, είτε με απευθείας καύση αποβλήτων, είτε με καύση δευτερογενούς καυσίμου (π.χ μείγμα χαρτιού, πλαστικού) που παράγεται κατά το στάδιο της μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας.
Και βέβαια, από την καύση αυτή παράγεται ενέργεια, που τροφοδοτεί πόλεις ολόκληρες! Σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 300 τέτοιες μονάδες και όλες σχεδόν οι μεγάλες πόλεις έχουν ενσωματώσει μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης οι οποίες καίνε τα υπολείμματα της ανακύκλωσης. Το ρεύμα που παράγεται από αυτές τις μονάδες τροφοδοτεί 400.000 νοικοκυριά και καλύπτει τις ανάγκες περίπου 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, οι Σουηδοί έφθασαν και σε σημείο να δανείζονται σκουπίδια από την γειτονική Νορβηγία για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα!

Στην Ήπειρο. 
Όσο για το τι γίνεται στην Ήπειρο; Στην περιοχή μας ακόμη κάποιοι μαλώνουν για τις επιπτώσεις του ΧΥΤΑ, ενώ το. μπαϊράκι της αντίστασης καλά κρατεί στο Δήμο Δωδώνης, από κατοίκους που αντιτίθενται στην κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων για όλη την Ήπειρο στην περιοχή Ελευθεροχώρι. 
«Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από την καύση των σκουπιδιών, εμείς εδώ τι συζητάμε ακόμη;» διερωτήθηκε χθες με επιστολή του στον «Π.Λ.» αναγνώστης. Και συνέχισε: «Κάποτε θα πρέπει να πειστούν όλοι, ότι δεν θα αλλοιωθεί το περιβάλλον, εφόσον τα έργα γίνουν σωστά. Μεγάλες πόλεις της Ευρώπης καίνε τα σκουπίδια τους στο κέντρο, κάτω από πολυκατοικίες και άλλα κτίρια...». 

Στις Βρυξέλλες. 
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό μετά το θόρυβο που πραγματοποιήθηκε, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και Πανελλήνια, ακόμη και στην Ε.Ε. για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, προγραμματίζεται το Μάιο επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και στους δυο ΧΥΤΑ της Θεσπρωτίας (ο άλλος είναι της Κορύτιανης). 
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε πρόσφατα ο Παραμυθιώτης ιατρός και Διευθυντής ΜΕΘ Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Jolimont, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος και έκανε αναφορές στο ιστορικό κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου καθώς και στο ιστορικό των επιστολών του και των απαντήσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής. Τέλος, υπενθύμισε το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για τις κατασκευαστικές αστοχίες στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και αναφέρθηκε στο ΧΥΤΑ Κορύτιανης Ηγουμενίτσας και την μεταφορά των απορριμμάτων στο Καρβουνάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: