Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα ακίνητα στο... απόσπασμα. Τα απανωτά «χαράτσια» .γονάτισαν τους ιδιοκτήτες τους στην Ήπειρο, που δεν έχουν άλλα χρήματα για να τα πληρώσουν. Προτάσεις για τη σωτηρία της αγοράς από την ΠΟΜΙΔΑ.




Πρωτοφανείς είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων, με τους ιδιοκτήτες να έχουν φθάσει στο. αμήν, εξαιτίας των πολλών και των υψηλών φόρων που καλούνται να πληρώσουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ πριν την κρίση η κατοχή ενός τουλάχιστον ακινήτου ήταν επένδυση για το μέλλον, τώρα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βάρος και μάλιστα ασήκωτο για το πορτοφόλι των ιδιοκτητών! Στην Ήπειρο, μια περιοχή, στην οποία υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες (πάνω από 8 στους 10 έχουν δικό τους σπίτι!), τόσο εντός των μεγάλων πόλεων, όσο και στα χωριά, η κατάσταση είναι ασφυκτική, με τους περισσότερους να μην έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους απανωτούς φόρους. 
Η κρίση στην αγορά ακινήτων και βέβαια τα «χαράτσια» έχουν .γκρεμίσει και την οικοδομική δραστηριότητα. Και είναι βέβαιο, ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, όλο και περισσότεροι θα είναι αυτοί που δεν θα μπορούν να τα πληρώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που έγινε γνωστό στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ότι το 86% των ιδιοκτητών δεν μπορεί φέτος να πληρώσει το τέλος των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ. 

Δεν τα θέλουν!
Δεν είναι υπερβολή το γεγονός, ότι ακόμη και οι πολλές ευκαιρίες αγοράς που υπάρχουν, πάνε χαμένες. Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά, το ίδιο όμως έχει συμβεί και στο εισόδημα των πολιτών. 
Μάλιστα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις σε οικογένειες, που ενώ ένα μεγαλύτερο μέλος χαρίζει κάποιο ακίνητο στα παιδιά του, αυτά προβληματίζονται έντονα για το αν θα το δεχθούν (πολλοί δεν το θέλουν καν!), γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν «χαράτσια»! «Από την εποχή που ένα και μόνο σπίτι θα μπορούσε να βάλει στα .μαχαίρια τα μέλη της οικογένειας, φθάσαμε στην περίοδο, που κάποιοι. χαρίζουν τα σπίτια και δεν τα παίρνουν!» σημειώνουν συμπολίτες. 

Αποκαλυπτικά.
Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στους ιδιοκτήτες. 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς έκανε λόγο για σειρά αλλεπάλληλων εξοντωτικών μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, με κυριότερα το δεκαπλασιασμό του ΕΤΑΚ μέσω της αντικατάστασής του από το ΦΑΠ, το δεκαπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής-κληρονομιάς, το βαρύτατο τεκμήριο διαβίωσης σε κατοικίες, την κατάργηση του αφορολογήτου των μισθωμάτων και της απαλλαγής για κάθε δαπάνη στα κτίρια. 
«Όσοι έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010, θα λάβουν σύντομα και εκκαθαριστικά 2011 και 2012, προσαυξημένα κατά 500 ευρώ για κάθε χρόνο, παρότι για τα ίδια έτη πλήρωσαν και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ενώ 500.000 περίπου ακόμη φορολογούμενοι θα λάβουν για πρώτη φορά εκκαθαριστικά ΦΑΠ με φόρο μέχρι και 500 ευρώ ετησίως» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παραδιάς. Και υπογράμμισε ότι τα μέτρα οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, «που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους».

Προέχει η διάσωση. 
Υπό αυτές τις συνθήκες και με την αγορά, αλλά και την οικοδομή να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, προέχει η διάσωση των ακινήτων. Για πωλήσεις βέβαια, ούτε λόγος, αφού ακόμη και να έχει κάποιος χρήματα, αυτή την εποχή δεν τα επενδύει πουθενά. 
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει άμεσα να μειωθούν κατά 40% οι τιμές ζώνης, να καταργηθούν οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας, καθώς και να επανέλθει το ΕΤΑΚ με χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σε ό, τι αφορά την εξόφληση φόρων, προτείνεται η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
Στις οφειλές για φόρους ακίνητης περιουσίας ζητείται, μεταξύ άλλων, «να μην γίνεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας ούτε ποινική δίωξη των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν», ενώ για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων, προτείνεται «όταν εισπράττονται από το Δημόσιο, να συμψηφίζονται κατά 75% με τους οφειλόμενους φόρους των ιδιοκτητών που τα εκχώρησαν». 
Τέλος, σε ό, τι αφορά την οικοδομή και την κτηματαγορά, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να μειωθεί άμεσα ο φόρος μεταβίβασης σε 5%, εν όψει και της επιβολής φόρου υπεραξίας, και να παραταθεί η αναστολή του τεκμηρίου αγοράς-ανοικοδόμησης ακινήτων για μια ακόμη τριετία, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ύφεση και η ανεργία στους σχετικούς κλάδους και τα τεχνικά και νομικά επαγγέλματα. 
***
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ασφυκτική, από τη στιγμή που στον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και κτήματα. Από όλα αυτά, το Κράτος ελπίζει να εισπράξει φέτος περί τα 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από το ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων. 
Βέβαια, με την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών να είναι πολύ άσχημη, πιο πιθανή είναι μια γενικευμένη στάση πληρωμών, παρά να μπουν στα Κρατικά ταμεία τα προϋπολογισμένα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: