Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας


Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (1)

Οραματιστές και καινοτόμοι, ιδού τα μεγαλύτερα μυαλά της τεχνολογικής βιομηχανίας!

Ο κόσμος έχει γνωρίσει τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια, με τις συσκευές και τις εφαρμογές να γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνες». Η ακραία τεχνολογική επιδρομή στις ζωές μας έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα, με την πρόοδο της επιστήμης να βρίσκει άμεση εφαρμογή στο τεχνολογικό πεδίο.

Η τεχνολογία δεν προοδεύει ωστόσο χωρίς τη συμβολή μεμονωμένων ανθρώπων, οραματιστών και εφευρετών που πάνε τα πράγματα επίπεδα παραπάνω. Κι ενώ εύκολα έρχονται στα χείλη μας ονόματα όπως ο Bill Gates της Microsoft και ο Steve Jobs της Apple, που αμφότεροι προήγαγαν τα τεχνολογικά τα πράγματα, δεν είναι ωστόσο οι μόνοι που άλλαξαν τον ρου της τεχνολογίας.
Με αυτά υπόψη, ας δούμε τους πρωτεργάτες της τεχνολογίας που σημάδεψαν τον τομέα με τη δουλειά και την πρωτοποριακή τους σκέψη.

Charles Babbage
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (2)

Ο Charles Babbage σχεδίασε τον πρώτο προγραμματιζόμενο υπολογιστή τον 19ο αιώνα, με ένα σύστημα γραναζιών και μοχλών! Πέθανε βέβαια προτού κατασκευάσει μια πλήρως λειτουργική εκδοχή του υπολογιστή του, τα σχέδιά του θα επηρέαζαν ωστόσο τους κατοπινούς μηχανικούς υπολογιστών, εμπνέοντας τη σύγχρονη μορφή των υπολογιστικών συστημάτων.

Alan Turing
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (3)

Ο «πατέρας» της πληροφορικής δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις! Ο ογκόλιθος της τεχνολογικής προόδου ήταν ο δημιουργός του περίφημου Turing test, που καθόριζε αν μια μηχανή κατείχε νοημοσύνη (τεχνητή φυσικά), ενώ ο ίδιος ο Turing «έσπαζε» τα κωδικοποιημένα μηνύματα των Ναζί για λογαριασμό των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ada Lovelace
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (4)

Η «γητεύτρα των αριθμών» ήταν κόρη του γνωστού ποιητή λόρδου Βύρωνα και συνεργάστηκε με τον Babbage στις υπολογιστικές του συσκευές. Πίστευε ότι οι αριθμοί μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν τα πάντα, από την αρμονία της μουσικής μέχρι και τη σύνθεση των εικόνων, ενώ κατάφερε να σχεδιάσει αλγόριθμους και προγράμματα πριν να υπάρξουν καν υπολογιστές που να μπορούσαν να τα τρέξουν!

Grace Murray Hopper
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (5)

Αξιωματικός του Ναυτικού και μηχανικός υπολογιστών, η Grace Murray Hopper ήταν πρωτεργάτρια των πρώιμων υπολογιστικών προγραμμάτων. Η εκτεταμένη δουλειά της στο πεδίο του προγραμματισμού θα οδηγούσε τελικά στην ανάπτυξη υπολογιστικών γλωσσών όπως η COBOL. Σύμφωνα μάλιστα με τον θρύλο, η Hopper ήταν που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «ιός υπολογιστή», όταν έπρεπε να απομακρύνει έναν πραγματικό σκόρο από το εσωτερικό ενός computer.

Gordon Moore
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (6)

Ο Gordon Moore, ο συνιδρυτής της Intel, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι χάρη στις βελτιώσεις της κατασκευαστικής διαδικασίας, τις καλύτερες τεχνολογίες και την οικονομική αποτελεσματικότητα, ο αριθμός των διακριτών χαρακτηριστικών ενός μικροτσίπ διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Την παρατήρηση αυτή την ονομάζουμε έκτοτε «Νόμο του Moore» και αυτός είναι ο λόγος που ο υπολογιστής μας γίνεται παρωχημένος κάθε δύο χρόνια!

Tim Berners-Lee
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (7)

Κάθε φορά που μπαίνουμε στο Internet πρέπει να ευχαριστούμε τον Tim Berners-Lee. Αυτός «ανακάλυψε» τον Παγκόσμιο Ιστό [World Wide Web] και ανέβασε την πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου το 1990. Μιλώντας για σημαντικές τεχνολογικές συνεισφορές.

Vinton Cerf και Robert Kahn
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (8)

Ενώ δούλευαν στο ARPANET, τον προκάτοχο του Internet, οι Vinton Cerf και Robert Kahn σχεδιάζουν τα πρωτόκολλα ελέγχου μεταβίβασης πληροφοριών και τα πρωτόκολλα του Διαδικτύου. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι οι κανόνες που ακολουθούν έκτοτε οι υπολογιστές για να στέλνουν πληροφορίες μέσω Internet.

Douglas Engelbart
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (9)

Πίσω στα 1963, ο Douglas Engelbart σχεδίασε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή στο ινστιτούτο SRI International. Το 1968 μάλιστα ο Engelbart έκανε μια παρουσίαση της εφεύρεσής του, αλλά και του πρώτου Γραφικού Περιβάλλοντος Χρήστη [Graphical User Interface - GUI]. Αν χρησιμοποιούμε σήμερα τους υπολογιστές με τον τρόπο που το κάνουμε, τον Engelbart πρέπει να ευχαριστούμε.

Arthur C. Clarke
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (10)

Ο βρετανός συγγραφέας Arthur C. Clarke περιλαμβάνεται μεταξύ των «πατέρων» της επιστημονικής φαντασίας και είναι ιδιαίτερα γνωστός για έργα όπως το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Η επίδραση που είχαν οι ιδέες του στον κόσμο της τεχνολογίας είναι κολοσσιαία: το 1945 οραματίζεται -και περιγράφει αναλυτικά- την ιδέα ενός επικοινωνιακού συστήματος που βασίζεται σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο βασίζεται σήμερα στη χρήση δορυφόρων.

William Gibson
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (11)

Ο William Gibson είναι πασίγνωστος για τη θεωρητική -και ακραία τεχνολογική- μυθιστορία του, ενώ αυτός ήταν ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τον όρο «κυβερνοχώρος» [cyberspace] ήδη από το 1982. Η επιστημονική του φαντασία προέβλεψε τεχνολογίες που κυμαίνονται από το Internet μέχρι και την εικονική πραγματικότητα.

Jack Kilby και Robert Noyce
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (12)

Δουλεύοντας ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, οι Jack Kilby και Robert Noyce ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που παρέχουν στα υπολογιστικά κυκλώματα τα ημιαγώγιμα υλικά. Το περίφημο «ολοκληρωμένο κύκλωμα» θα γίνει η βάση για κάθε ηλεκτρονική συσκευή, δίνοντας τεράστια ώθηση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και υπολογιστών. Χωρίς αυτούς, το smartphone μας θα χρειαζόταν καροτσάκι για να το μεταφέρουμε!

Fujio Masuoka
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (13)

Ο Fujio Masuoka ανακάλυψε τη μνήμη flash, τον τρόπο αποθήκευσης δεδομένων δηλαδή σε ημιαγώγιμα τσιπάκια αντί σε σκληρούς δίσκους. Ο Masuoka δούλευε για την Toshiba και θα είχε μετατραπεί σε σούπερσταρ της τεχνολογίας μέσα σε μια μέρα, η εταιρία απέτυχε ωστόσο να αναγνωρίσει τη μεγαλειότητα της ιδέας του και η Intel θα τους έκλεβε τελικά τη δόξα. Για πολλά χρόνια μάλιστα η Toshiba αρνιόταν να παραδεχτεί το ντροπιαστικό γεγονός ότι παρέβλεψε την ιδέα του ενός δισεκατομμυρίου.

George Devol
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (14)

Στη δεκαετία του '50, ο George Devol κατέθετε συνεχώς πατέντες και έστρωνε το έδαφος για μια τεχνολογία που θα άλλαζε τη βιομηχανική παραγωγή εκ θεμελίων: τα εργοστασιακά ρομπότ! Ονομάζοντάς το «Unimate», το ρομπότ του Devol μπορούσε -με βάση την υδραυλική- να ανυψώνει τεράστια βάρη και να εκτελεί επαναλαμβανόμενες ενέργειες με μεγάλη ακρίβεια. Το πρώτο ρομπότ της Ιστορίας θα πιάσει δουλειά στο εργοστάσιο της General Motors λίγο αργότερα.

Bob Metcalfe
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (15)

Ως συνιδρυτής του Ethernet, ο Bob Metcalfe θα εγκαινιάσει καινοτομίες στα τοπικά δίκτυα, αλλάζοντας για πάντα τη μορφή του Internet. Στο περιθώριο της τεχνολογικής του δουλειάς, θα συλλάβει και τον «Νόμο του Metcalfe»: η αξία ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου είναι ευθέως ανάλογη με το τετράγωνο του αριθμού των διασυνδεδεμένων χρηστών. Για να το πούμε απλά, όσο αυξάνονται οι χρήστες ενός δικτύου, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται το δίκτυο.

Vic Hayes
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (16)

Αν συνδέεστε στο Internet μέσω Wi-Fi δικτύου, τον Vic Hayes πρέπει να ευχαριστείτε γι' αυτό! Καθώς πολλές και διαφορετικές εταιρίες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν ασύρματες τεχνολογίες δικτύωσης, έγινε ξεκάθαρη η ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση ώστε να αποφευχθούν περιπλοκές και θέματα ασυμβατότητας. Ο Hayes ήταν αυτός που θα καθιερώσει τα πρότυπα της ασύρματης δικτύωσης και θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των κυβερνήσεων για το ασύρματο φάσμα των δικτύων Wi-Fi.

Martin Cooper
Οι πραγματικοί «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας (17)

Ο Martin Cooper, αντιπρόεδρος της Motorola, προΐστατο μιας μικρής ερευνητικής ομάδας στη δεκαετία του '70 που είχε μια τρελή ιδέα: να κατασκευάσει ένα φορητό. κινητό τηλέφωνο! Μέχρι το 1973, αυτός και η ομάδα του είχαν αναπτύξει πράγματι το πρώτο κινητό της Ιστορίας, με βάρος που άγγιζε τα 1,1 κιλά. Η πρώτη κλήση του μάλιστα ήταν στον μεγάλο ανταγωνιστή του, τον Joel S. Engel των Bell Labs.


Δεν υπάρχουν σχόλια: