Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΡ ολοταχώς. Μόνη χαμένη η Ήπειρος στο φυσικό αέριο.


Την εκ νέου στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός γεγονός που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους εκπροσώπους του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου.

Πρόκειται για τον αγωγό που επέλεξε τελικά να προωθήσει η Ελλάδα και ο οποίος αφήνει εκτός σχεδιασμού την Ήπειρο, καθώς διασχίζει το Αλβανικό έδαφος για να συνεχίσει προς την Ιταλία.


Δυστυχώς ο ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου κατέληξε στις καλένδες και μαζί με αυτόν οι ελπίδες των Ηπειρωτών για φτηνή πρώτη ύλη. Μιλώντας εκ μέρους των μετόχων του TAP, o Markus Brokhof της Axpo Trading, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχολίασε:

«Είμαστε περήφανοι για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του TAP στο πλαίσιο ενός έργου που θα συμβάλει στην εισροή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και θα προσφέρει ανεκτίμητα οικονομικά πλεονεκτήματα στη χώρα».

Με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ο TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διασχίζει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: