Συνήθως οι ειδήσεις που έχουν αξία περνάνε στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης καθώς τα τελευταία αγωνιούν να αποτυπώσουν το σφυγμό της κοινής γνώμης.
Η είδηση της εβδομάδας που πέρασε είναι η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ για την δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας στις χώρες του νότου που πλήττονται από υψηλή ανεργία μέχρι οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα πετύχει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Για την ακρίβεια οι δηλώσεις της κας Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας είχαν ως εξής:
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: αν το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι από 50-60% στους νέους, ή στην Πορτογαλία, ή την Ελλάδα, ίσως ευθύνη μας είναι να λάβουμε μέτρα για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας», μέχρι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να φέρουν τα αποτελέσματά τους, πρότεινε η Γερμανίδα Καγκελάριος στην ομιλία της.
Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της Γερμανίας στον τομέα αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε «2 έως 3 χρόνια ή και 4» πριν αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποδώσουν καρπούς στις ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζονται, πρόσθεσε. «Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τη διορία αυτή με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της πολιτικής κατάστασης που απειλεί να δημιουργήσει μια νέα αστάθεια».
Οι πλευρές του σχεδίου διαφαίνονται ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε, που είναι και η περίοδος από την οποία οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις.
Για την περίπτωση της Ελλάδας τούτο σημαίνει κατά κύριο λόγο χρηματοδοτήσεις για τα έργα υποδομής τα οποία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Το στοίχημα παραμένει αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας και μια κοινωνία αιχμάλωτη των συντεχνιών είναι σε θέση στο διάστημα αυτό να σπάσουν τις αγκυλώσεις και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη σε μια κρίσιμη καμπή ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.
Μέχρι να το διαπιστώσουμε αυτό θα χρειαστεί να περάσει καιρός και μέχρι τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίζει να καλύπτει μέρος των απωλειών της τελευταίας τριετίας.
Την άλλη άποψη την διατύπωσε καλά ο Φέλιξ Ζούλαουφ (photo), γκουρού των αγορών από την Ελβετία, σε μια συνέντευξή του στο Barron's όπου προβλέπει την κατάρρευση των αγορών μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου, καθώς τα προβλήματα για τα οποία συζητάμε τα τρία τελευταία χρόνια παραμένουν στο τραπέζι.
Ο Ζούλαουφ μεταξύ άλλων λέει: «Οι χώρες της Ασίας είχαν μια οικονομική κρίση στη δεκαετία του '90 και τα νομίσματά τους υποτιμήθηκαν κατά 50%, γεγονός που οδήγησε σε έκρηξη εξαγωγών. Η περίπτωση της Ευρώπης δεν είναι ίδια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν παρουσιάζουν άνθιση εξαγωγών, έχουν μια συρρίκνωση εισαγωγών. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες. Γι' αυτό η ελπίδα πως η περιφέρεια της Ευρώπης θα βγει από την ύφεση είναι εντελώς άστοχη, αντίθετα υπάρχει μια καλή πιθανότητα η Γαλλία να αποτελέσει το επόμενο πρόβλημα».
Από τον Κώστα Στούπα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου