Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο 'Ελληνας ασθενής !...


Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, ο προβληματικός Νότος που ζητάει τη βοήθεια του Βορρά για να σταθεί και πάλι στα πόδια του και να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Ο κάθε ένας βέβαια ανάλογα με το μέγεθος, τις συνήθειες και τη διαπραγματευτική του ικανότητα ζητάει, αντιδρά, βάζει κόκκινες γραμμές και παλεύει για να σωθεί. Και όσοι πιστεύουν ότι ο συναγερμός έληξε πιθανόν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Η Ελλάδα, που έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα κατά γενική ομολογία πλέον, έχει αντιμετωπιστεί κατ΄ επανάληψιν ως ειδική περίπτωση. Το ερώτημα βέβαια είναι αν το «ειδική περίπτωση» αφορά την προβληματική ελληνική νοοτροπία και δομή ή το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε ως «πειραματόζωο», με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Το ότι η συνταγή απέτυχε είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού, αλλά πλέον έχουν αρχίσει να το παραδέχονται και οι αρμόδιοι. Με τίτλο «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης», το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Μarianne» δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα στο «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ». Στο αφιέρωμα γίνεται συνεχής αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξαιτίας ενός λάθους στους υπολογισμούς.
Το γαλλικό έντυπο προσπαθεί να ρίξει φως στην έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ. «Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών Οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη». Μόνο που οι συνέπειες των σφαλμάτων στη θεραπεία δεν περιορίζονται μόνο στον ένα ασθενή. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόβλεψή του για την Ευρωζώνη για το 2013, σύμφωνα με την οποία η ύφεση θα διατηρηθεί και αυτή τη χρονιά και η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2%.
Σε χαμηλότερες προβλέψεις καταλήγει και για την ανάπτυξη, και όπως αναφέρει το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5% (η πρόβλεψη του Οκτωβρίου ήταν για 3,6%) και κατά 4,1% το 2014, θέτοντας όμως την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι σημαντικοί κίνδυνοι στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη. Αν και το ΔΝΤ αναγνωρίζει προόδους στον χειρισμό της κρίσης χρέους, εκφράζει την άποψη ότι «η Ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας».
Για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους, με στήριξη από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και με τη συνέχιση της πορείας προς την τραπεζική ένωση.





www.logoplokies.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: