Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Συγχωνεύσεις Εφορειών Αρχαιοτήτων - Επηρεάζεται και η Πρέβεζα;

Συγχωνεύσεις Εφορειών Αρχαιοτήτων - Επηρεάζεται και η Πρέβεζα;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας, που στηρίζονται σε διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Τζαβάρας, εστιάζει στη συγχώνευση των Εφορειών Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.
Θα πρέπει να θεωρείται από το Υπουργείο ειλημμένη η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να συγχωνευθούν οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Ενιαίες Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό), με δύο Τμήματα Χώρων (Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιότητων). Στόχος του Υπουργείου είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των Εφορειών και παράλληλα, με τη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία.
Αναφορικά με το Νομό Πρέβεζας τίθεται ζήτημα συγχώνευσης της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχουν αρμοδιότητα για την Πρέβεζα και την Άρτα. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα, που δημιουργεί «επιπλοκές» στην πρόθεση συγχώνευσης των δύο Εφορειών. Η ΛΓ' εδρεύει στην Πρέβεζα και η 18η στην Άρτα. Αν και η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει πως... λογαριάζει κάτι τέτοια, είναι υποχρεωμένη να λάβει υπ' όψη πως οι δύο Εφορείες στεγάζονται σε διαφορετικές έδρες Νομών.
Οι πληροφορίες του www.atpreveza.gr πάντως, αναφέρουν πως το Υπουργείο δύσκολα θα κάνει εξαιρέσεις. Οψόμεθα, μέχρι να υπάρξει κάτι πιο «χειροπιαστό» από τον κ. Τζαβάρα για τις προθέσεις του στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: