Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Βάζουν φόρο σε όλα τα χωράφια.


Το προσκλητήριο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορά... εκατομμύρια φορολογούμενους με ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τις αντικειμενικές αξίες αλλά εντός του 2013 αφενός θα ενταχθούν στο σύστημα, αφετέρου θα επιβαρυνθούν με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ενώ οι τελικές ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αποδώσει έως και 3 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα ξεκαθαρίσουν επίσης τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με τα «Νέα», ότι «φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013 στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31-12-2012».

Η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία θα μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.

Η πρόβλεψη νέας δήλωσης ή επικαιροποίησης των εκτός σχεδίου ακινήτων, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει τρεις στόχους:
1. Την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και σήμερα σε περιοχές - φιλέτα εκτός σχεδίου οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες αρχικές τιμές βάσης ή ειδικές τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η ένταξη τών εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών πριν την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα φέρουν μεγάλη αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στα εκτός σχεδίου.
2. Την ένταξη των εκτός σχεδίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων σχεδιάζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 2%, ενώ θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη με σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου. Ανοιχτό παραμένει ακόμα αν θα υπάρχει ή όχι αφορολόγητο όριο, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αφορολόγητο όριο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Στο τραπέζι είχε τεθεί και πρόταση αφορολογήτου 100.000 ευρώ, γεγονός όμως που θα εξαιρούσε από τον νέο φόρο επτά στους δέκα φορολογούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ, το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, ένα ποσοστό 16% έχει ακίνητα αξίας από 100.000 έως και 200.000 και μόνο 10% είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 200.000. Η πρώτη μοιρασιά του φόρου που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνει φόρους 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 2 δισ. από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων. Ο νέος φόρος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου με τη σφραγίδα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
3. Την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει πλήρες ηλεκτρονικό προφίλ περιουσίας για καθέναν από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, με στόχο τις διασταυρώσεις στοιχείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Βαριά πρόστιμα

Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο 117-1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα, προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση.

www.kentrinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: