Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κι άλλες νεκρές χελώνες στις όχθες του Αμβρακικού


       Τα συνεχή κρούσματα με νεκρές χελώνες που παρατηρούνται τελευταία στην Πρέβεζα θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους φορείς περιβάλλοντος και τις φιλοζωικές οργανώσεις, καθώς εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια ανεπανόρθωτη ζημιά του υδροβιότοπου της περιοχής Αμβρακικού.

      Οι νεκρές χελώνες στις ακτές της Πρέβεζας είναι πλέον ένα πολύ συχνό θλιβερό φαινόμενο που ανησυχεί έντονα κατοίκους και ψαράδες. 
       Η τελευταία βρέθηκε στην Λούτσα, είχε μήκος 62 εκατοστά και πλάτος 40. Όμως πριν από αυτή είχε βρεθεί άλλη μια στη Δροσιά, άλλη στο λιμάνι και άλλη στην Κυανή Ακτή. Το ερώτημα προκαλεί το γεγονός ότι καμία από τις τέσσερις αυτέςχελώνες δεν έφεραν εμφανή σημάδια τραυματισμού, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατό τους......

Οι «Ενεργοί Πολίτες»…
      Στο μεταξύ, οι «Ενεργοί Πολίτες» Αμβρακικού με ανακοίνωσή τους ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία των χελώνων του Αμβρακικού. Συγκεκριμένα αναφέρουν:  «Παρότι ο Αμβρακικός δεν έχει πολλά αλιεύματα, εξ αιτίας της έλλειψης οξυγόνου, έχει γεμίσει από δελφίνια και χελώνες. Αναζητώντας τροφή παγιδεύονται στα δίχτυα των ψαράδων, ειδικά οι χελώνες,  με αποτέλεσμα άλλες να εξαντλούνται και να πεθαίνουν από ασφυξία και άλλες να τραυματίζονται από μερικούς ασυνείδητους και τα ρεύματα τις εναποθέτουν στην παραλία. Μήπως η Πολιτεία αντί να επιδοτεί μόνο τις οργανώσεις προστασίας της άγριας πανίδας πρέπει να βρει κάποια λύση και για τους ψαράδες του Αμβρακικού Κόλπου; Μόνο με ευχές η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα συνεχίζεται».



Και τα γεράκια…
      Στην ίδια ανακοίνωση οι «Ενεργοί Πολίτες» αναφέρουν ακόμη ότι «στην περιοχή μας γεράκια κυνηγούν δεκαοχτούρες, σπουργίτια, καρακάξες και άλλα πουλιά. Η αναζήτηση τροφής είναι τόσο έντονη ώστε να ψάχνουν την λεία τους και μέσα στις αυλές των σπιτιών».
      Το γεράκι της φωτογραφίας επιτιθέμενο σε κάποιο σπουργίτι, έπεσε πάνω στο τζάμι παραθύρου με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Μετά από λίγα λεπτά ανέκτησε τις αισθήσεις και αφέθηκε ελεύθερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: