Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Λάθος η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα. Υπερβολική λιτότητα και περικοπές δαπανών πλήττουν καίρια την ανάπτυξη.

dnt-gypas

Εξαιρετικά αποκαλυπτικά για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι τα στοιχεία νέας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είδε το φως της δημοσιότητας.

Στην εν λόγω μελέτη, την οποία συνέταξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard σε συνεργασία με τον επίσης οικονομολόγο Daniel Leigh, φέρεται να τονίζεται αυτό που τόσο καιρό αρνούνται να παραδεχθούν κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες!

Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός πως οι υπερβολικές περικοπές των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών ευθύνονται για τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά τις πληροφορίες, ο Blanchard φέρεται να υπεραμύνεται της άποψης πως οι τεράστιες περικοπές κρατικών δαπανών επέφεραν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως στα υπερχρεωμένα κράτη του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η εν λόγω μελέτη καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Οι σχετικοί δείκτες (γνωστοί ως multipliers) που μετρούν τη σχέση (και ήτοι τον αντίκτυπο) της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ανάπτυξη είναι πολύ πιο υψηλοί από ότι προέβλεπαν καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Μπορεί οι Olivier Blanchard, Daniel Leigh και η ομάδα τους να διαμηνύουν πως τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να ληφθούν ως αυστηρές υποδείξεις για συγκεκριμένα κράτη και πολιτικές, ωστόσο είναι πλέον ορατή η σταδιακή στροφή του Ταμείου σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.

Πρόσφατα η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, είχε εφιστήσει την προσοχή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πως πρέπει να χαλαρώσουν την αυστηρή λιτότητα και να αναζητήσουν πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει πριν από μερικούς μήνες τη διετή (μέχρι το 2016) παράταση του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει.

"Τα ευρήματα της έρευνας δεν υποδεικνύουν πως πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη", τονίζουν οι Blanchard και Leigh.

Αλλά προειδοποιούν με νόημα: "Οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι επιπτώσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία καθορισμού του κατάλληλου ρυθμού εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής.".

Δεν υπάρχουν σχόλια: