Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η Ελλάδα των «αναξιοπαθούντων κεφαλαιοκρατών»


«Φορολογικός παράδεισος» φαίνεται πως είναι για αρκετούς επιχειρηματίες η Ελλάδα με τον φορολογικό νόμο να τους επιτρέπει να παρουσιάζουν εισοδήματα «αναξιοπαθούντων κεφαλαιοκρατών». 

Το περιοδικό Unfollow, σε ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, δημοσιεύει ενδεικτικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα τεσσάρων μεγάλων επιχειρηματιών τα οποία έχει στην κατοχή του. Ειδικότερα:
  • Ο βιομήχανος Νικόλαος Μάνεσης έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 30.714, 52 ευρώ.
  • Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.870, 11 ευρώ.
  • Ο εφοπλιστής και μιντιάρχης Ιωάννης Αλαφούζος έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.160, 40 ευρώ.
  • Ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 18.217, 41 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού, ο νόμος, «και ο παλιός και ο καινούργιος και κάθε «μεταρρύθμιση» που παρουσιάζεται ως λύση», δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να παρουσιάζουν χαμηλά εισοδήματα και όχι τα πραγματικά κέρδη τους.

Τα κέρδη των εταιριών δεν διανέμονται όλα στους μετόχους, αντιθέτως, μοιράζονται και φορολογούνται στην υψηλότερη κλίμακα μόνο τόσα όσα χρειάζονται για να καλυφθούν «τρύπες».

Έτσι, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τα υπόλοιπα κέρδη υποτίθεται ότι παραμένουν στις εταιρείες, έχοντας γλιτώσει την φορολόγηση μέχρι και την υψηλότερη κλίμακα - σε αντίθεση με τα έσοδα μισθωτών και συνταξιούχων που φορολογούνται όλα (αλλά και τα κέρδη εταιρειών σε άλλες χώρες).

Ο φόρος με τον νόμο που ίσχυε μέχρι και το 2012 για κάποιον που δηλώνει πάνω από 100.000 ατομικό εισόδημα ήταν 45%. Οι ιδιοκτήτες των ΑΕ και των ΕΠΕ, για παράδειγμα, παίρνουν όσο μερίδιο χρειάζονται από τα κέρδη των όποιων εταιρειών τους με επιπλέον φορολογία 25% για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης, και τα υπόλοιπα κέρδη τους μένουν στο ταμείο της εταιρείας φορολογημένα με 20%.


* Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη

«Νομίμως το κάνουν. Όπως νομίμως αφήνουν τα κέρδη τους στο ταμείο της εταιρείας τους φορολογημένα με το «ταπεινό» 20%. Και αν προκύψει και μία χρονιά εμφανίσουν ζημιές, τις καλύπτουν με τα κέρδη προηγουμένων ετών, τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί γιατί «ξέχασαν» να μοιράσουν τα μερίδια. Επαναλαμβάνουμε, νομίμως γίνονται αυτά στο ελληνικό Ελντοράντο», σχολιάζει το περιοδικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: