Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου από την ήττα της Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία. Τρέμουν την εκδίκηση του θείου Σαμ!


To γερό χαστούκι στην Μέρκελ έφερε την υπογραφή των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν ένα ποσοστό ρεκόρ 13,7% που οδηγεί στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους στη κομβική μάχη της Κάτω Σαξονίας! 

Η ήττα της Μέρκελ απειλεί την Μερκελική συγκυβέρνηση της Αθήνας και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός. Η ιδέα ότι και στην Ιταλία τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να είναι νικητής ο Μπερλουσκόνι ηχεί σαν εφιάλτης στα αυτιά των Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά. Τα πάντα όλα ανατρέπονται-οι εξελίξεις είναι ραγδαίες!

Κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων με συνολικό ποσοστό περίπου 46,3% προβλέπουν οι αναλυτές για το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε η Εφορευτική Επιτροπή του κρατιδίου, τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν συνολικά 69 έδρες, έναντι 68 εδρών που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα. 

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. 

Οι προβλέψεις που ήθελαν την εκλογή στην Κάτω Σαξονία να εξελίσσεται σε «θρίλερ» επιβεβαιώθηκαν απολύτως, ενώ διαψεύσθηκαν οι εκτιμήσεις που ήθελαν τους Φιλελεύθερους να μένουν εκτός της τοπικής Βουλής και τον ηγέτη τους, Φίλιπ Ρέσλερ, ακόμη και να υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία του κόμματος. 

Η FDP συγκέντρωσε περίπου δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι στις εκλογές του 2008, ενώ η CDU σημείωσε απώλειες έξι μονάδων, στοιχείο που για πολλούς αναλυτές σημαίνει ότι το κόμμα της Καγκελαρίου «διοχέτευσε» ψήφους προς τους εταίρους της, προκειμένου να διασώσει την κυριαρχία της στο κρατίδιο.

Ο κ.Ρέσλερ πάντως, με νέα αυτοπεποίθηση, δήλωσε απόψε ότι «ο αγώνας τώρα μόλις αρχίζει», θεωρώντας προφανώς ότι δεν κινδυνεύει η θέση του μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Νικητές των αποψινών εκλογών είναι σίγουρα και οι Πράσινοι, οι οποίοι έφθασαν στο ποσοστό-ρεκόρ του 13.7%, από 8% που έλαβαν το 2008. Και η SPD πάντως ενισχύθηκε, αυξάνοντας τη δύναμη της από το 30.3% στο 32.6%. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της δημόσιας τηλεόρασης, το SPD και οι Πράσινοι θα κερδίσουν μαζί μία επιπλέον έδρα στην τοπική βουλή, από τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους, γεγονός που τους επιτρέπει να ρίξουν την περιφερειακή κυβέρνηση του Ντέιβιντ Μακάλιστερ (CDU), ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από τη Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: